Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Játékoknál mit jelentenek...

Játékoknál mit jelentenek ezek a graikai beállítások, rövidítések? AA, AF, MSAA FXAA

Figyelt kérdés
AA-t tudom hogy anti analising, ami ha jól tudom, az élsimítás (ez számomra pl nagyon fontos hogy magas legyen). de a többi is valami hasonló? pontosan mi, és mit jelent?
2013. júl. 13. 13:43
 1/6 A kérdező kommentje:
+ még1 rövidítés: DDOF
2013. júl. 13. 13:46
 2/6 anonim ***** válasza:
2013. júl. 13. 13:48
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

DoF: Depth of Field, ennél az effektnél a távolabbi tárgyak egyre homályosabbak vagy távolra "fókuszáláskor" a közeliek homályosodnak el. Mélységélesség hatást kelt.

A DDOF a Diffusion Depth of Field, ami egy fejlettebb változat, pontosan nem találtam meg, hogy mi benne a pláne.

AA: valóban az élsimítás, aminek van többféle algoritmusú variánsa. Az MSAA például a Multi Sample Anti Aliasing, ami tökéletesebb, de nagyobb erőforrás igényű, mint a post process (utófeldolgozással már a kész képkockán végrehajtott) FXAA. Ha jól tudom a legjobb minőségű AA a Super Sample (SSAA), de nem nagyon alkalmazzák a nagy erőforrás igénye miatt.

AF azaz Anisotropic filtering, amit textúraszűrésnek is hívunk. Ezzel a távoli tárgyakon lévő textúrák kinézetét szépítik meg. Leginkább olyan helyeken tűnik szemben a hatása, mint egy játékban az előttünk húzódó macskaköves út, ahol a macskakövek a távolba nyúlva egyre homályosabbak/elmosottabbak lesznek. Az AF hatására a kapott kép sokkal élesebb/szebb lesz. Ez nem túl nagy erőforrás igényű eljárás.

Nálam általában (ha bírja a hardver) egy 4x elsimítás és egy 8x textúra szűrés már elég szép, az ennél egyel feljebb lévő minőségi szint már kevesebbet hoz a konyhára, mint amennyi teljesítményt veszíthetünk vele.

2013. júl. 13. 14:14
 4/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a kielégítő választ. txaa-ra lennék még kiváncsi
2013. júl. 13. 14:46
 5/6 anonim ***** válasza:
2013. júl. 13. 14:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Igen a TXAA az nvidia specifikus élsimítási eljárás, tehát geforce kártya kell hozzá és az adott játéknak is támogatnia kell. Előnye a jó teljesítmény és a shimmering jelenségek hatásos csökkentése, hátránya, hogy elmossa a textúrákat (mozgás közben ez kevésbé zavaró, de álló képeken jól látszik). Előttem lévő cikk is jó illetve itt egy összefoglaló az összes fajtáról, amit egy másik kérdésben is linkelt egy kolléga:

[link]

2013. júl. 13. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!