Mekkorára becsülhető egy új merevlemez adatmegtartó képessége?
Adott pl. egy új 1 TB-os merevlemez. Felmásolok rá több száz GB-nyi adatot, beteszem a fiókba.
Közel fix tényezők mellett (szobahőmérséklet, átlag szobai páratartalom, stb.), továbbélnek engem a rámásolt adatok?
Hát ezt száz öregasszony sem tudja megmondani.
A mechanika biztos, az elektronika nem biztos
Tippverseny indul :)
Szerintem pár 10 év max, és álltóhelyében is gatyára megy...amilyen minőségben gyártanak mostanság pláne....
Üdv: Petya
Köszi!
Abból indultam ki, hogy a jelenlegi WD5000AADS rosszhírű merevlemezem 2,5 éve ketyeg, napi 15-20 órát - idáig tünetmentesen. Ha ezt az értéket a fenti példámban foglaltak szerint, pl. csak 10-zel felszorozható lenne, az 25 év, már boldog lennék. Csak nem érik el annyira az adathordozó réteg(ek) benne?
Nem hiszem.
Ezekben a legprecízebb részegységek a tányérok ill a fej. Ezek vákuumban, légmentesen lezárva vannak, itt nem játszanak a páratartalom, fény stb.
Az ezeket vezérlő elektronika meg ki tudja. De nekem van közel 16 éves HDD-m ami működik, pedig nem vigyáztam rá. Néha elveszik, megtalálom, megnézem megy- e még, és újra elvesztem valamelyik fiók mélyén. (WD)
Szerintem jól tárolva esélyes a 25 év, de én párban tartanám(mindkettőn ugyanaz, lehetőleg más gyártótól). És előszedném néha(5 évente), hogy átjárják az elektronok a vezérlést. Akkor nagy baj nem lehet,főleg ha van egy HD Sentinel is telepítve, az úgy is szól ha baj van.
" Ezek vákuumban, légmentesen lezárva vannak, itt nem játszanak a páratartalom, fény stb. "
Ez nagy tévedés. A vinyó sosem volt vákuumban, hermetikusan elzárva, mivel több szellőzőnyílás is van rajta, így igen is "játszik" a pára és a fény. Mindemellett tényleg csak megtippelni lehet, hogy egy fiókba rakott vinyó mennyi ideig tartja az adatokat. A probléma annyi, hogy senki nem használ egy vinyót évtizedekig, mert addigra a kapacitása meghaladja a korát és alkalmatlan lesz a feladat ellátására...
Magában a HDD házában vákuum-közeli légnyomáson (1-2 Pascal a normál légköri 101ezer Pascal helyett) csíramentesített levegő van.
Ez nem egy motortér. :)
Na. A kérdés itt az volt,hogy tárolhatók e rajta az adatok 25 évig.
És sokan archiválnak olyan HDD-re, amiknek a feladata 25 év múlva is az lesz, hogy az adatok hozzáférhetőek legyenek.
Üdv. Petya
Köszönöm!
Érdekes dolgokat írtatok! Jelenleg, kommersz, "megfizethető", relatíve több évre szóló adattárolásra alkalmas eszköz még mindig a merevlemez. Az optikai lemezek természetesen szóba sem jöhetnek. Éppen őket szeretném visszakópiázni valami stabilabb hordozófelületre, amíg még nem késő.
Aham. Most kíváncsiságból elővettem egy elektronika nélküli Samsungot, szemügyre vettem.
Egy helyen láttam rajta nyílást, ami le volt matricázva. Szerkezetéből azt nézném ki, hogy fej elektronikájához megy.Az meg nem a tányérháznál van. Máshol nem láttam rajta szellőzőt, vagy más nyílást.
Lehet,hogy más típuson van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!