Mitől lesz jó egy videokártya?
Még a 40-60 ezer ft-os videókártyáknak is csak 800-1000 MHz es a GPU, akárcsak a 20000 Ft-osoknak szóval ez nem számít szerintem. A memória órajel is ugyanakkora, vagy még nagyobb is mint a drágábbaknál. A memória sávszélessége 128 helyett 256 bit a drágábbiknál, ez mennyit befolyásol ? A DDR5 az azt jelenti hogy gyorsabban tud fájlokat másolni (egyik videókarinál találtam 5.5Gbps GDDR5)ebben van még eltérés. A memória sávszélessége van még paraméterként, ez mennyit befolyásol ?
Előre is köszönöm a válaszokat.
A benne lévő GPU.
Igazából specifikáció alapján nem lehet összehasonlítani 2 videokártyát.
Csak a tesztek a mérvadóak,utána meg az ár-érték arány.
Röviden:
GPU: felépítése, órejele, részegységeinek száma
VRAM: sávszél(128-256 stb. bit)
szabvány(GDDR1-2-3-4-5)
VRAM mennyiség
Utolsó, a részegységeken mit értesz ?
órajele mindegyiknek ugyanaz ezt írtam :D
a sávszélesség is általában 256 a drágábbiknak is
és a ram mennyisége is általában 1-2 Gb a kicsiknél is és a nagyoknál is (a nagyoknál is van nagyobb de ritkán)
A GPU mikroarchitektúra, tehát a fizikai felépítése a GPU-nak számít kb a legtöbbet, az órajel is számít, ha ugyanolyan felépítésű GPU-kat hasonlítasz össze. De ha egy 9800Pro-t hasonlítasz mondjuk 4870-hez, ha tegyük fel egy órajelen vannak(lehetetlen) akkor se fogja megközelíteni egymást a teljesítmény. (almát a körtével nem lehet összemérni)
Memó sávszél: manapság már normalizálódott nagyjából, de régen 64 bites kártyák is voltak a legalsóbb kategóriákban, na azok használhatatlanok voltak, 128 gondolhatod, hogy nem túl sok. Magas felbontáshoz és szép textúraszűréshez nagy memó sávszél kell. Legfelsőbb kategóriában van nagyobb is. RAM pedig már a 2GB kell hogy szépen beleférjen mondjuk egy Crysis 3 is. De lehetőleg GDDR5, tehát hiába van a kártyán 6GB VRAM ha csak GDDR2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!