Olyan AMD-procit ami nem B. E-s ezt hogy lehet tuningolni?
A 200MHz alapórajelet (bclk) lehet emelni (hagyományos FSB -Front Side Bus- az integrált memóriavezérlős prociknál már nincs). Az alapórajelből szorzodik fel a proci magórajele és a hypertransport órajel is. Az alapórajel emelés hatással van a RAM órajelekre is illetve az alaplapot is próbára teszi. A BE prociknál csak a szorzó piszkálásával egyszerű dolga van az embernek, de az alapórajel emelésével más tényezőkre is ügyelni kell, hiszen bármelyik alkatrész instabilitást okozhat. Ha a PCIe órajelet is megemeli a rendszer, akkor azt is érdemes fixálni 100MHz-en. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy mennyit bír a CPU, érdemes visszaosztani a RAM és HT órajeleket, fixálni a PCIe órajelet és úgy adni neki. Később a többi alkatrész is kitesztelhető (mekkora HT-t visel el a deszka, mennyit bír a memória és úgy közös nevezőre jutni). Például az Intel Sandy és Ivy Bridge-re épülő, de nem K-s (nem nyílt szorzós) procik azért nem húzhatóak alapórajellel, mert a prociba integrált PCIe vezérlőt nem lehet visszaosztani és sajnos nem nagyon bírja az órajel emelést...ezt már csak úgy érdekesség képpen említettem meg.
A procid valószínűleg Brisbane magos a feles szorzóból ítélve. valahogy így fest a cucc:
Alap órajel: 200MHz
CPU szorzó: 10,5
CPU órajel: 200x10,5 = 2100MHz
HT szorzó: 5
HT órajel: 200x5 = 1000MHz
RAM osztó: 6 (DDR2-800 esetén)
RAM órajel: 2100/6 = 350MHz (DDR2-700)
15% alapórajel emelés után ez jönne ki:
Alap órajel: 230MHz
CPU szorzó: 10,5
CPU órajel: 200x10,5 = 2415MHz
HT szorzó: 4 (visszaosztva)
HT órajel: 230x4 = 920MHz
RAM osztó: 6 (DDR2-800 esetén)
RAM órajel: 2415/6 = 402,5MHz (DDR2-805)
Ez még kb reális, elérhető érték alapfeszültség mellett. Persze az alapórajel emelést kis lépésekben szokás tenni, például elsőre mehet 210, ha minden oké és stabil, akkor 215, majd 217, 219, 221 és 225 felett (ha még bírja) 1MHz-cel ajánlott haladni. Én minden rendszerfelállás után nyomok egy SuperPi 1M tesztet. Ha a SuperPi hibázik, újraindul a gép vagy már boot közben megadja magát, akkor az utolsó stabil állásra visszamegyek. A stabilnak vált felállást megdolgoztatjuk Prime 95-tel minimum 30 percig vagy 1 óráig. Ha nincs hiba vagy fagyás, akkor már jó eséllyel stabil a rendszer. Ha 230MHz-nél tovább is bírja az emelést, akkor a memóriát vissza kell osztani, 250MHz felett a HT szorzót is 3-ra. Ha feszültséget is emelsz, akkor tovább lehet jutni, de azzal nagyban megnő a fogyasztás és hőtermelés is, ami komolyabb hűtést kíván illetve a tápnak és az alaplapnak is bírnia kell a megnövekedett fogyasztást. Így egy picit több hozzáértést és nagyobb elővigyázatosságot követel meg a túlhajtás.
De nem írtad, hogy milyen memóriáid vannak. DDR2-667 esetén kicsit másképpen alakul:
RAM osztó: 7
RAM órajel: 2100/7 = 300MHz (DDR2-600)
230-as alapórajel mellett:
2415/7 = 345MHz (DDR2-690) azaz itt már korábban vissza kell osztani a memóriát (222Mhz alapórajel felett).
VGA: AGP HD 3850
Táp: 230
Ram: 2*1 GB 800 MHZ DDR 2 ram
Azért szeretném amúgy a gépemet tuningolni mert valamiért nagyon lassú pedig nem rég telepeítettem újra!
Tuninggal elérhető ennél a rendszernél +10-15% vagy max 20-25% jó alkatrészekkel meg egy jó adag szerencsével. De ennyi emeléstől bizony nem táltosodik meg egy rendszer...~15% az nem sok!
Milyen oprendszert használsz? Miben látod a lassúságot? Esetleg a memória bővíthető 3-4Gb-ig, az még jelentene valami pluszt ennek a gépnek (különösen Vista/7 rendszerekkel), játékoknál mindenképpen.
A táp is nagyon fontos egység, ráadásul nem elég csak annyit tudni róla, hogy "hány wattos". Milyen cuccról van szó pontosan? Amúgy a 230W az elég kevés lenne szerintem, főleg egy X2+HD3850 rendszerhez. Nem inkább azt olvastad le róla, hogy 230V? Azaz ilyen hálózati feszültségről üzemel, de ez nem a névleges teljesítménye. Ha nem tudod hova tenni a tápon lévő matrica adatait, akkor fotózd le és oszd meg velünk! :)
A lassú másoláson biztsan nem javít a CPU tuning, hiszen biztosan nem a proci a szűk keresztmetszet ilyenkor. Maga a merevlemez okozhatja ezt vagy valami szoftveres/vírusos, esetleg bekötési galiba.
Érdekes, hogy egy DirectX 10.1-es kártyához nem támogatják a Vista vagy a 7 rendszert, hiszen DX10-hez minimum Vista kell. Nekem is volt anno HD3850 karim, csak PCIe foglalatos és úgy tudom, hogy az AGP-s tesójának külön van drivere...szerintem kéne, hogy legyen meghajtó programnak.
És igen:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!