Mitől függ hogy egy adott alaplaphoz mien tápegység kell?
(
:S ez nem pusztán igy megy
és ha linkelünk egy vagy 13éves tápot meg alaplapot azzal elörébb vagy?
)
Sajnos ez nem így megy.
Nem kifejezetten az alaplaphoz kell a tápegység, hanem azokhoz amik az alaplapon vannak(VGA, merevlemez, proci).
Az alaplap csak azt határozza meg hogy hány pines kábel kell hozzá.
Tudod az a nagy ami a lapra megy, a főkábel az a színes.
Mindegyik alaplapon más, így kell főként kiválasztani(tehát a csatlakozók szerint), na meg meg kell nézni a proci, VGA, merevlemez adatait és ott szerepel hogy hány watt kell neki, és az alapján kiválasztod a tápot.
Leginkább a többi fogyasztótól függ, magyarul a teljes fogyasztásától függ.
Alaplap, memória (ezek keveset esznek)
HDD, optikai meghajtó (ezek picit többet)
Processzor, videókártya, egyéb eszközök ezek általában a legtöbbet fogyasztják.
Mondjuk ha a táp nem régi, akkor csatlakozók szintjén mindegynek kell lennie.
Az EATX, ATX és mikro-ATX alaplapokhoz általában ATX tápkat szoktak használni ami szintén a méretét határozzák meg, és ezekhez való házakba szerelik be.
Az ITX, mini-ITX, DTX alaplapokhoz jó az ATX táp is, de kicsi gépekbe szokás SFX, TFX, egyébb tápokat tenni, ezek általában fele vagy harmad akkora helyen férnek el.
Nagyon kis fogyasztású gépekhez van külső táp, mint notebookhoz, amik 24W-tól olyan 120W-ig vannak.
Na ezekkel az emberek 98%-a sose találkozik.
jobb oldalt felül a 4+4 pin a CPU tápcsatlakozója ami lehet csak 4 pin es adott alaplapokon
a lenti hoszú kábel meg az alaplap tápkábele ami régebbieken inkább 20 pin es csak
Mai tápokon kéne lennie (ATX) a következőknek:
1db 24 tűs tápcsatlakozó, alaplaphoz.
1db 4 tűs vagy 8 tűs (2x4) CPU tápcsatlakozó, utóbbi szerver lapokhoz (több processzoros) és 4 vagy több magos processzorokat támogató lapokhoz.
X darab SATA tápcsatlakozó, azért 4-nek illik lenni rajtuk.
X darab "MOLEX" csatlakozó régi HDD-hez és Optikai meghajtókhoz, régen ezekből volt minimum 4, ma már felesleges 2 is elég lehet.
1, 2 vagy 4 db PCI-Express (videókártya) tápcsatlakozó. Régebben 6 tűs, ma inkább 8 tűs. Átlag normális tápon egy 6-os és egy 8-as (6+2) van. Kevesen használnak 2-nél több VGA-t egyszerre.
FDD azaz floppy csatlakozó. Ma már nem sokan használnak floppyt, mert lassú, megbízhatatlan és kicsi meg hangos is. Viszont pár eszköznek, pl. ventilátor vezérlő panel kellhet.
Persze lehet a gépekbe venni csatlakozó átalakítókat. Mivel ezek minősége vegyes és mert minden plusz kábel PLUSZ hibalehetőség nem ajánlott.
uhh bakker ez nem olyan egyszerű mint amire gondoltam :S
ez nekem nem fog menni szerintem :S
irtam a privát üzentedre privátot vissza kérdezö
ha izé használtan nagoyn kis összegböl akarsz venni akkor jobb ah kompletten veszel valamit
ha meg nagyobb összegböl használtan akkor kéne egy ismerös aki személyesen is tud segiteni
ujonan meg mint irtam mi is tudnunk neked itt segiteni ha normális összeged van rá és nem iylen 40-50ezer mint sokan abból akarnak szuper gépeket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!