Potenció méterel a hütö ventilátor sebeségének a
szabályozása biztonságos?
Figyelt kérdés
tehát a pc-m oldalára belöröl rögzitettem egy rosz táp egység 12cm eres hütö vántilátorát,majd adtam az egyik 12voltos kábelböl áramot neki,és pörög is rendessen,elég hangos is!de tudnikell hogy nálam a fütés olyan hogy regeli,kora délutáni rókban elég hövös van bent viszont estére,nagyon jó meleg,tehát napközben apszolútt nem,vagy csak kis fordulaton eléglenne üzemeltetni a ventit,esténként pedig rendesebb hütés kéne a deszkának és akkor meg elkél a magasabb fordulat,namármost én ugyképzeltem és úgy épitetem meg hogy egy régi dvd lejátszó potenció méterét bekötötem a ventilátor azon kebelébe amin kersztül ármot vesz fel,és láss csódát müködik is,kivezetem a gép elejébe a potmétert,a flopi olvasó hején kialakitot nyiláshoz,és onast kényelmesen tudtam szabályozni a fordulatot,igaz nemtulnagy pontosságal,de azért a cél megvolt,kb 10percig teszteltem is a rendszert,igy,majd kisebb melegedést tapasztaltam a potméterböl.majd szétkapcsoltam ezt,na most azt szeretném kérdezni az a melegedés normális volt?kel is h melegedjen?iletve a TÁPEGYSÉGRE nézve az ilyentipusú feszültség szabályózás nem kárós???esetleg károsithatja ez a megoldás természetéböl fakadóan a rendszert?a tápot??
Többen is értenek itt hozzá - jobban is mint gondolnád - csak keserves dolog értelmezni az irományodat!
2013. jan. 9. 19:57
3/7 Közveszélyes Kontár válasza:
igen ez túl hosszú a mi értelmi szintünknek szóval angol szakoldalon kérdezd meg inkább
2013. jan. 9. 20:15
4/7 A kérdező kommentje:
most 1 2-3szavas normális választ nehézéletvolna leirni ? nemértem hogy mi ebben az irómányban a bonyolult?
2013. jan. 10. 00:30
5/7 anti paladin válasza:
Ahogy megírtad az a baj. :) Nulla tagolás, sehol egy pont. Fárasztó olvasni, na :)
A válaszok:
-Nem károsít semmit. A feszültség csökkenést az által éri el hogy a poti elnyeli az áramot. Gyakorlatilag egy változtatható teljesítményű ellenállásként kell gondolni rá.
-Melegedés. Ez gyak. egy ellenállás, valamilyen mértékben melegednie kell. Ennek mértéke függ a poti teljesítményétől és az elnyelt fesz-től. Azt tudni kell, hogy ha túlmelegszik, akkor elég. Ez esetben sincs baj, csak a potit kell cserélni nagyobbra.
-A feszültséget soha ne vedd vissza 6 volt alá és SOHA ne csökkentsd a kimenő fesz-t 0-ra. Az átlag poti ilyen esetben hajlamos megdögleni hosszabb üzemeltetés során.
Több infót találhatsz a témában a hobbielektronika.hu oldalon.
2013. jan. 10. 11:05
6/7 anonim válasza:
Tuti megoldást írok le neked ha lemondassz a kezdetleges szabályozódről.
A venti áramkörébe köss sorba egy kapcsolót és a kapcsolóval párhuzamosan egy 100...120 ohmos 2W teljesítményű ellenállást.
Zárt kapcsolónál teljes feszültség jut a ventire, nyitott állásban kb. a táp 50...60%-a.
A potméterre nincs szükség.
2013. jan. 10. 17:35
7/7 A kérdező kommentje:
anti paladin köszönöm a világos és érthetö válaszodat!viszont azt még megkérdezném hogy honnast tudom hogy ép hány volton van? mert irtad hogy ne csökentsem 6volt alá?!ezt most honast tudom hogy menyin van?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!