Ebből a 2 gépből össze lehetne kovácsolni egy jobbat, vagy egyátalán nem kompatibilisek?
Mind a kettő egy őskövület.
V1
Intel Celeron 478 mPGA 2,1GHz
Radeon 9600PRO GV-R96P256D 256MB
DDR 768MB Dual Channel
Asrock P4V88+ Pt880
V2
Intel celeron 346 3.06GHz 775LGA
Geforce 7300GS 256MB
Gigabyte 8I94PLGE-RH
DDR2 1GB single channel
Ezekből valahogyan össze lehetne építeni egy erősebb gépet?Nincs nagy jelentőssége,úgy is egy új konfig vásárlása elött állok,de azért kíváncsi lennék rá.
Minimális összeget tudnék ráfordítani esetleg(2-3ezer forint).Esetleg CPU tuning?
Nos nekem a V1 változathoz hasonló konfigom volt kb. másfél évvel ezelőttig, amit húzogattam, stb.
De mindenképpen a 2. gépet venném alapul mert kicsit erősebb, újabb.
Attól függ, mire használod, egyszerű dolgokkal, régebbi játékokkal húzhatja még 1 darabig...
A véleményem:
-a második az LGA-775 foglalatú proci, ami újabb mint a socket 478, valószínűleg jobb is.
proci, Lehetőség1: BIOS-ban az alap órajelet feljebb veszed, olyan plusz 10% szokott benne lenni, bár nekem az öreg pentium-omban 25% is volt... ha túl sokat húzol rajta, akkor legfeljebb dob 1 kékhalált, és törölni kell a cmos-t, vagy magától vissza áll alapbeállításra (alaplap függő)
(SZELLŐZÉS, HŰTÉS, KIPOROLNI FONTOS!)
proci, Lehetőség2: Nézz körül bontóban, hátha van olyan proci ami nem egy hanem 2 magos vagy legalább HyperThreading-et tud (kb +50%-ot jelent, 2-nek látsz 1 magot, régi P4-em tudott ilyet) Persze nem biztos h 2-3 ezerért kapsz jobbat, de szerencse kérdése. nézd meg.
-A másodiknak DDR2 memóriája van, ami jobb. De manapság, 1 giga nagyon kevés, ezért javaslom, hogy legelőször keress még egy 1 gigás DDR2-es modult, és tedd párba.
Ezzel nyersz 1 kis sebességet azáltal, hogy az operációs rendszered nem használja annyit a lapozó fájlt, a reakcióideje kicsit javulni fog. maga a memória elérés is jobb ha dual channel.
Videókártya:
Az egy jó régi darab.viszont ha jól tudom, már PCI express. Ha játékokat is futtatsz, érdemes ezt is megfontolni.A videocardbenchmark.net oldalt ajánlom összehasonlításhoz.
1.verzió bontóból szerzel olcsóért 1 kicsit jobbat.
2.verzió szerzel 1 mai jó VGA-t ami majd jó lesz az új gépedbe is majd, hiszen az új gépeken is PCI express a VGA. Mikor váltasz, átrakod.
Tápegység: amelyik gépben a több wattos, azt tartsd meg.
Merevlemezből több is elmegy egymás mellett, bele teheted egy konfigba a kettő gépből valószínűleg. akkor több helyed lesz.
Mivel több dolgot is felsoroltam, esetleg többet költenél, akkor plusz pénzforrásul javaslom, hogy az 1. konfigból vidd el bontóba ami marad:
- a gépházat fel tudják használni bármilyen géphez, szóval lehet kapsz érte akár 1 ezrest is.
- az alkatrészek esetleg régi gépek javításához, de kérdés mit adnak érte.
-Ha a 2 géphez 2 monitor is van, dugd mind a kettőt bea gépbe, nekem is úgy van dupla széles asztal.
Még valami:
a második memória modul mérete azonos, legyen sebességben azonos az eddigivel, meg az időzítések is. A gyártó nem muszáj, de jó ha azonos.
VGA: természetesen a 2. gépben lévőről beszéltem.
Feltételezem, hogy értesz valamennyire a bütyköléshez.
Ha magas, amiket írtam, akkor inkább ne.
De gyakorlásnak meg inkább ezeken az öreg cuccokon gyakorolj.
A V2 konfigban a processzort meddig húzhatom szerinted?És hány fokig mehetek el?Most jelen pillanatban 3.88GHz-n fut,a bios-ban 62-63 Celsius hőmérsékletet írt.
Jelenleg stabil,és érezhető a változás.
A VGA-t tudnám húzni?
Gratulálok, lett egy 26%-kal gyorsabb procid. Ennél feljebb én nem merném vinni.
A hőmérséklet: Én beállítottam bios-ban annak idején valami olyan értéket, hogy CPU Shutdown Temperature, 75 fokra. Meg Alarm Temperature 70 fok.
(persze lehet az alarm 75 és a shut down 80 fok, azt még kibírja egy chip, de e fölé nem igen mernék menni)
Ekkor ha túlhajtod, egyszerűen kikapcsol/lefagy ahelyett hogy elromlana, így biztonságosabb a tuning.
Javaslom:
-szedd le az alaplap gyártói honlapról az alaplaphoz való progikat, tedd fel, ekkor win xp alatt (gondolom ez van, vagy hasoló igényű rendszer) is látod a hőmérsékleteket valamelyikből, vagy tedd fel az Everest-et, az mindent lát.
-62 fok az üresjáratban van? vagy terhelés közben?
-az a jó ha 10 perc terhelés után/közben se megy nagyon 70 fok fölé.
Javaslat: vedd le a gépház oldalát, és legyen a gép körül minimum 10-15 centi szabad levegő, ekkor hűvösebb lesz.
És: vegyél 1 palack sűrített levegőt, vagy fogj 1 tűszelepes bicikli pumpát hosszú csővel :) és KIKAPCSOLT, KIHÚZOTT gépnél fújtasd ki a procihűtőből a pormacskákat! minden egyéb ventillátorból is. használhatsz egy kicsi TISZTA ecsetet is, esetleg minimumra állított porszívót.
-A gép ne a szőnyegen legyen az asztal mellett. Ha már lent van, tegyél alá valamit (deszka, linóleum, stb) ami szélesebb mint a gép, és könnyű felmosó ronggyal letörölni.de jobb ha egy sámlira teszed. így nem porosodik be (és hevül túl)
VGA húzása: gyártói honlapról vadássz hozzá szoftvert... Már mint a kártya gyártójától, ne az nvidiától, az csak a GPU chipet készítette. ha a gyári CD megvan, azon lehet olyan.
Egyéb "húzás": hosszas használat után a lemez töredezett lehet, és érdemes rendet tenni rajta:
-másold át a doksikat C:\ -ről máshova ha <15% a szabad hely.
-kapcsold ki a vírusírtót a következők ideje alatt:
-futtass 1 lemez karbantartót.
-futtass 1 töredezettség mentesítőt.
-Töltsd le az ingyenes Power Defragmenter programot (meg a Contig nevű progit, ha az előbbi nem találná a neten, kell hozzá) és csinálass vele "triple pass Disk Defragmentation" -t ez tuti rendet csinál, a win sajátja nem mindig. A titkárnő gépét is megtáltosítottam vele tavaly :)
-Másik dolog a rendszer gyorsításra:
-Döntsd el mire kell a gép inkább. Egy átlagos vírusírtó+tűzfal kombó kb annyit lassít egy gépen mintha az 5 évvel öregebb lenne!
-tegyél fel egy Linux-ot a windows mellé, és ezen netezz. Firefox van benne, a beállításokat ugyanúgy kell megadni. Vírust meg nemigen írnak Linuxra, de tilos rendszergazdiként (root) netezni, akkor nem érhet baj.
-a win-ről szedd le a vírusírtót, egyszerűen húzd ki a netet mikor azt használod. (én így csináltam és jó volt)
-De egy reinstall jobb lehet...
-A legjobb tűzfal, ha jól megnézed mit viszel haza a pendrive-on.
Köszönöm a részletes válaszaidat.
A procit megpróbáltam még egy picit húzni,de ott már nem volt stabil,így visszatettem 3,88-ra,így minden oké.
A gépházamnak nincs oldala,sőtt csak maga a váz van.Még a bekapcsoló gomb is egy csengőkapcsoló:).
VGA-t húztam,de nem vált be,MW2-t elindítottam,és a képernyő tetején egyfolytában szétcsúszott a kép,ezért inkább azt hagytam.
Kitakarítani kiszoktam úgy 2 hetente,én egy kis ecsetet használok,azzal szépen ki lehet porolni mindent,még a hűtőbordát is.
De úgy összességében már nem igazán bajlódok vele többet,alig 1 hónap és megrendelem az i5-3570K konfigomat,csak gondoltam addig egy kicsit szórakozok ezzel a géppel is.
De köszönöm a segítségedet,ez a tuning is jól jött,érezhető a változás.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!