Milyen ssd-t vegyek?
Szeretnék venni egy 120GB SSD, amin az op lenne meg pár cucc.
Milyet érdemes megvenni ami gyorsa és megbízható, 20.000-25.000Ft szánnék rá.
Innen rendelném meg: [link]
Itt a gyakorikérdéseken mindenki a Samsungot ajánlja, de én erről a fajtáról is jókat olvastam és most akcióban kapsz mellé AC3-at is :)
A Samsung sima (tehát nem PRO) 840-es szériáját kerüld, az egyik legszarabb SSD ami a piacon van (TLC NAND...).
Samsungból a teljes 830-as paletta és a 840PRO, ami megéri a pénzét, és sok a várható élettartama.
Jelenleg egy Kingston V300-as SSD használok igazából tesztelés céljából (19nm-es toshiba nand van benne), a várható élettartama nagyon alacsony, a 128GB-s változatnak 64TB írási mennyiséget garantálnak.
Ami jó, az az OCZ Vertex-ek, a Corsair ForceGT, a Crucial m4.
Akkor a Samsung lesz.
Megnéztem a sebességüket és ez a samsungé?:
Max. olvasási sebesség 530 MB/seg
Max. írási sebesség 130 MB/sec
míg pl a Kingston V300:
Max. olvasási sebesség 450 MB/sec
Max. írási sebesség 450 MB/sec
V300 nem gyorsabb?
És ha tetettem a gépbe akkor kell valamit állítani vagy talapíteni, mert nekem azon lenne az op és nem nagyon szeretném feltenni újra, át lehet másolni vagy rakni valahogy vagy újra kell tennem?
#8: Ezek a nagy 500MB meg hasonló számok a sandforce vezérlő miatt csak a nagy, több GB-s fájloknál jön elő, márpedig az SSD egyáltalán nem ilyen fájlok tárolására van. A kis fájlok olvasási / írási sebessége miatt jó az SSD.
Mindenképpen érdemes egy tiszta telepítést végezni, egyáltalán nem javaslom a Windows átmásolását, ezek kókánymegoldások. SSD-re USB3 pendrive-ról kb 5 perc egy Windows telepítése.
Amit telepítés után érdemes elvégezni, az az összes böngésző cache-helyének áthelyezése a winchesterre, valamint a rendszer főbb user account elemeit is (gondolok itt a temp-re, képek, zenék, stb). SSD-n csak a Windows, a leggyakrabban használt programok és játékok legyenek, semmi tárolandó adat (zene, film, ISO-k stb). Sokan kikapcsolják az indexelést is. A tördezettségmentesítéssel nem kell foglalkozni, ha a TRIMM funkció be van kapcsolva.
Amit nem szabad csinálni az SSD-n: torrentezni. Az SSD-k halála hosszútávon a sok írás, főleg amilyen kis darabokból áll össze egy torrent, drasztikusan csökkenti az élettartamát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!