Miért kevesebb a háttértárolók ténylegesen felhasználható memóriája mint aminnyi a vásárláskor fel van rá tüntetve?
mindig amikor valamilyen (többször használatos) háttértárolót veszek mint pl: winchester, sd kártya, pendrive stb.
fel van rá tüntetve pl egy winyóra hogy 500 Gb és közbe csak ~470Gb környéke... de ugyanez a példa pendrive-al: 2gb-s mindig csak 1,8gb
most nem rég vettem egy 16gb-s sd kártyát amit hazahoztam és a gép szerint még 15gb szabad hely sincs rajta...
WTF?
az addig ok hogy a gyártó és mi nem ugyan úgy számítja az átváltást (mert ami nekünk 1024 az a gyártónak csak 1000), meg elhiszem hogy a szektorozás is helyet foglal... de ennyit?
sorry
most látom csak hogy megválaszoltam a saját kérdésem...
kicsit gondolkoztam:
nem csak a gb-mb átváltást veszik 1000-nek hanem az összes többit....
az ő átváltásuk szerint:
1gb = 1.000mb = 1.000.000kb = 1.000.000.000byte
a mi átváltásunkban ugyanez visszaszámolva (1024-el osztva)
1.000.000.000byte = 976.562,5kb = 953,674...mb = 0,931...gb
0,931 Gb!!!!
azért ez mekkora szemétség már :@
GB / GiB
nincs ebben semmi szemétség, van egy 16 gigás pendriveod
csak a windows nem annyit ír ki
Ebben mi a szemétség? A gyártó tartja a hivatalos SI mértékegységek használatát. A rendszer pedig számol a saját bináris formátumában.
Átverve sem vagy, mert feltüntetik az eszközökön a mértékegységet.
Ha 500 GiB-os eszközt akarsz használni, ahhoz 549,75 GB-os, vagy egy 1 TiB esetén 1099,51 GB-os eszközt kellene gyártani. Az mennyivel jobb hogy nem kerek egészek az eszközök, hanem ki van centizve mindegyiknél a mérete? Lehet hogy technológiailag meg sem oldható. Főleg a nem egész szektorok használata.
Amúgy tényleg ennyit foglal a két mérték különbsége, minél nagyobb az eszköz, annál jobban látszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!