Hibrid HDD és defrag?
Hibrid HDD lélektan.
Ugye a hibrid hdd olyan normál mágneses hdd, amibe beépítettek egy kicsi SSD-t is gyorsítótárnak. Az ssd a felhasználó számára láthatatlan, elérhetetlen, oda a hdd gyártója által kidolgozott algoritmus pakolja az adatokat.
Ha egy file-t sokat használok, betölti az ssd-be. Ha már nem használom, törli. Ebbe én nem szólhatok bele, de még az oprendszer se.
Ok.
De mi van akkor, ha elkezdek defragmentet futtatni? Mit szól majd a rangsoroló algoritmus a defragmenthez? Hiszen ugyanazt file-t nyitom meg a defrag során ezerszer, ahogy összeillesztem a töredékeket.
Nem dönti ez romba a jól felépített cache-statisztikát, ami alapján az algoritmus rangsorol?
Köszönöm
na ez az! mégpedig nem is kis mértékben akár!
>>>
viszont a művelet alatt kvázi feleslegesen terheled az SSD celláit, ha oda is bekerülnek a fájlok a defrag alatt.
na de azt a meghajtó dönti el, hogy mit pakol a gyorsítótárba. lehet, hogy a töredezettségmentesítés alatt az összes fájlt szépen betöltögeti magának, ezzel egy csomó felesleges írási ciklussal terheli magát.
én pl pont ezért nem szeretem az ilyen hibrid megoldásokat. ne a rendszer töltse el, hogy mi legyen a gyors adathordozón, és mi maradjon a lassún, hadd döntsem el én.
A HDD-t úgy lehet elképzelni egyszerűség kedvéért mint egy hosszú kifeszített szalagot (mondom még1x hogy csak nagyon leegyszerűsítve) mármint amit maga a HDD hardver "lát". Melyből adott pozíciótól kezdve adott hosszúségú bájtsorozatot lehet visszakérdezni illetve adni neki egy bájtsorozatot és adott pozíciótól kezdve felülíratni vele a szalagon, nincsennek könyvtárak nincsennek fájlok nincs fájlrendszer sem és mindig tele van az egész szalag vagyis fizikailag mindig tele van a HDD. A fájlok az oprendszer által lesznek láthatóak a felhasználói programok számára (azt is mondhatom szaknyelven hogy annak az összefüggő bájtsorozatnak egy interpertációja a könyvtárak fájlok maga a fájlrendszer) és nem is enged az oprendszer közvetlen hozzáférést a HDD-hez, az nem számít hogy egy fájl hányszor lett megnyitva, azt veszi figyelembe a HDD hogy milyen pozíciőktól olvastuk a bájtokat milyen gyakorisággal. Mint rendszerhívás tekintetébe meg nem nyitogatja a fájlokat a defragmentáló program, hanem közvetlenül hozzá kell férnie a HDD-hez és rakosgatni a bájtokat.
"Nem dönti ez romba a jól felépített cache-statisztikát, ami alapján az algoritmus rangsorol?"
Ez esetben nagy valószínűséggel ront rajta, de valószínűnek tartom hogy nem több mint 10-20%-ot. Pontosat hosszas tesztek segítségével tudnék mondani, több márka tesztelése ... Viszont épp ezért van (ha nem is minden típusba, annyira nem merültem bele a dologba) olyan eszköz vezérlő parancs hogy cache kikapcsolása, hogyha támogatja az eszköz és a megfelelő illesztőprogramok fel vannak telepítve akkor a cache-t kikapcsolásra kerül ez esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!