Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Szerintetek az APU-k idővel...

Szerintetek az APU-k idővel felváltják a videókártyákat?

Figyelt kérdés

http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__3..

Itt olvastam, hogy a VGA piac egyre kisebb és a trinity fejlesztésével idővel megszűnhet.

Hogy tudnak egy nagy teljesítményű grafikus vezérlőt megoldani olyan kis méretben. A videókártyák akkor miért olyan "nagyok"?

2012. szept. 28. 21:13
1 2
 1/13 MaXXeGee ***** válasza:
100%
Ezt hívjuk technikai fejlődésnek .. ha belegondolsz, egy Eniac2-es kb egy tornateremnyi méretű számítógép volt .. ma meg már elfér a zsebedben és jelentősen nagyobb a tudása. Szerintem, simán elképzelhető :)
2012. szept. 28. 21:19
 2/13 A kérdező kommentje:
Ha végiggondolom igazad van, de van egy határ ami után már nem lehet a várt teljesítményt kihozni ilyen kis méretben.
2012. szept. 28. 21:24
 3/13 anonim ***** válasza:
50%
Ha már így kérdezted, hogy "szerintetek", akkor elmondom a vélaményemet: Szerintem a verseny szerű profi játékosok körében még egy jó ideig (10-15 évig biztosan) meg marad a hagyományos értelemben vett videókártyák használata. A gyártók csak csúcskategóriás dedikált VGA-kat fognak gyártani, a belépő kártyák, a középkategória, egy idő után pedig a felsőbb kategória is integrálódni fog.
2012. szept. 28. 21:56
 4/13 anonim ***** válasza:
60%

"Szerintem a verseny szerű profi játékosok körében még egy jó ideig (10-15 évig biztosan) meg marad a hagyományos értelemben vett videókártyák használata"

Hogy mi a bánatos? :D

2012. szept. 28. 21:58
 5/13 anonim ***** válasza:

> Szerintetek az APU-k idővel felváltják a videókártyákat?

Lehetségesnek tartom. Szerintem mondjuk teljesen nem fogják felváltani, legalábbis a közeljövőben biztosan nem.

Sok helyen már most felváltották, irodai munkára például tökéletesek a mostani Intel processzorok IGP-i is. De komolyabb feladatra szerintem még jó pár évig nem lesznek alkalmasak. Például nem tudok róla, hogy ezeken az IGP-ken lehetne OpenCL-es alkalmazásokat futtatni. Persze lehet hogy már lehet, nem ismerem a legújabb fejlesztések részleteit. :)

2012. szept. 28. 23:12
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Balt

10-15 év? Addig tuti biztos hogy nem húzzák a VGA-k. Én még fele ennyi időt is csak félve adnék nekik.

"Például nem tudok róla, hogy ezeken az IGP-ken lehetne OpenCL-es alkalmazásokat futtatni. "

Lehet. De jön majd a HSA, aminek az lesz a lényege hogy APU-t (mármint GPU-val együtt) is ugyanolyan könnyű legyen programozni mint CPU-t.

Azt értsétek meg, hogy ezzel minden meg fog változni. Az IGP-t ne úgy tekintsétek mint ahogy ma, hogy az csak grafikát számolni jó, mert a jövőben mindent fog az is számolni, épp úgy mint a CPU magok. A kettő együtt fog dolgozni. (Hogy ezt könnyen programozni is lehessen arra kell a HSA)

A dedikált VGA-knak meg sok hátránya van az APU-val szemben, kezdve a fizikai távolságtól (mivel adatokat odaküldeni hozzá, meg vissza, időveszteség, APU-nál meg ilyen nincs mivel egyben van az egész) folytatva azzal hogy már a jövőre érkező Kaveri APU-ban is közös címteret kap a CPU és a GPU, és ahogy halad előre az integráció, és a szoftverek is az APU-khoz igazodnak, a DVGA-k meg a hagyományos procik el fognak tűnni.

Megfelelő programozással már akár a Kaveri-re is lehetne olyan játékot írni hogy jobban fusson vele mint egy felső kategóriás VGA-val, és ez már jövőre itt van.

De mire ez lesz az általánosan elterjedt, szerintem ahhoz sem kell több 5 évnél. És akkor a DVGA-nak annyi.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben most is az olcsóbb alsó-közép/közép kategóriás VGA-kat veszik, azt a szintet meg az APU-k IGP-i is hamarosan beérik (még úgy is ha nem külön rájuk optimalizálnak), így alsó és közép kategóriás VGA-t nem lesz értelme gyártani, a felső kategóriát meg olyan kevsen veszik, hogy az egyedül nem marad sokáig életben. És ahogy csökken a kereslet, úgy emelik az árat is, mivel profitot akarnak belőle (ezért van az hogy ma sokkal drágább egy "jó" VGA mint régen volt) emiatt még kevesebben veszik majd.

Szóval a DVGA piacnak mindenképp vége lesz, csak az a kérdés mikor, de túl sokat nem adnék neki.

2012. szept. 28. 23:51
 7/13 Panda Péter ***** válasza:
100%
jól szóltál vasember :)
2012. szept. 29. 00:41
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben most is az olcsóbb alsó-közép/közép kategóriás VGA-kat veszik, azt a szintet meg az APU-k IGP-i is hamarosan beérik (még úgy is ha nem külön rájuk optimalizálnak), így alsó és közép kategóriás VGA-t nem lesz értelme gyártani,"

Ha úgy néznénk, hogy mindenki most körül venne gépet akkor szerintem már nincs értelme az egésznek, hiszen a Trinity is ezeket még jobban kifele szorítja.

Csak persze ha ezek így hirtelen eltűnnének kicsit szemét húzás lenne még, hisz könnyebb egy régebbi gépbe VGA-t venni, mint platform csere.

"trinity fejlesztésével idővel megszűnhet. "

Ezt hogy érted? A trinity desktopra kb kint is van lassan, szóval tuti nem az lesz ez a forduló pont, de ha úgy, hogy idővel a Trnity utódjai közbe megszűnne ez az már teljesen reális. Én személy szerint 3 évnél többet az egész dVGA piacnak nem adnék(pontosabban a mezei usernek szánt ágnak), de aztán lehet nagyot tévedek. :)

2012. szept. 29. 07:25
 9/13 A kérdező kommentje:

köszi, ment a zöld pacsi mindenkinek

Megérné lecserélni egy régebbi gépet, amikor a vga piac kezd behalni de még reális áron vannak? Vagy a support megszűnése miatt már nem? Felső kategóriás gépre, kártyára gondolva

2012. szept. 29. 10:12
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Most még nyugodtan vehetsz DVGA-s gépet, azért amit fentebb leírtunk, az még nem holnap lesz.
2012. szept. 29. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!