Egy cpu tuningnál mi az a fesz. Emelés, csökkentés? Minek kell?
Amd x4 960t van.black edition.
A biosban szorzót könnyen lehet állítani 15x200 -ről 18x200 emeltem így 600 mhz vel többen jár magonként.Ezt ahogy néztem még lehetne tovább emelni( gondolom addig amíg nem melegszik nagyon).Na de hogy jön képbe és mi a szerepe a feszültség emelésnek ( tudom ha nő a fesz akkor a fogyasztás is P=UxI.)Olvastam olyasmit is ha emelem nagyon az órajelet és nem emelek fesz akkor gáz van.
Leirnátok tömören egyszerűen az egészet.Nem kell a dedos szint csak eddig ezzel a részel nem foglalkoztam még.
Levezetted magadnak a megoldást. Nagyobb teljesítmény = Több áram. Miután több zaba kell a procinak, növeled a feszültséget, de csak minimálisan, hogy azért ne égjen le.(kell hozzá egy normális hűtő is)
Ezt meg csak próbálgatással tudod elérni, minden processzor máshogy van kialakítva.
Magasabb feszültségen valamivel stabilabb lesz a processzor, mivel magasabb feszültségen a processzor könnyebben meg tudja különböztetni az 1-et a 0-tól. (Forrás: józan ész. Ha valaki tud jobb magyarázatot, akkor írja, és a piros bőven elég anyázás nélkül is.)
Lényeges, hogy a feszültség arányában akár négyzetesen is nőhet a CPU fogyasztása, (I=U/R, P=U^2/R) így az általa disszipált hőmennyiség is. Ilyen módosítással akkor próbálkozz, ha jó minőségű alkatrészek vannak a gépben, mivel a proci tápja (12V - 1.7~1.8V fesz. átalakító), ami az alaplapon van, valamint a processzoron lévő 32 nm-es nagyfrekvenciás tranzisztorok/FETek nem rajonganak az előírtnál magasabb feszültségért.
És ahogy az előző hozzászóló mondta: gondoskodj megfelelő hűtésről! (pl. vízhűtés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!