Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha kábel hibám van, akkor...

Ha kábel hibám van, akkor hogy lehetséges hogy csak az egyik partíciónál jelentkezik a hiba?

Figyelt kérdés
Arról lenne szó hogy mostanában kattogó hangot hallottam a gépből,és rá nemsokkal lefagyott. A restart után ismét működött kb 10-15 percekre,aztán ismétlődött a dolog. Emellett már azzal jár a dolog hogy az XP kb 10x lassabban működik. 1.nap még megtudtam oldani a dolgot azzal hogy a legtöbb kábelt megmozgattam(ismét gyors lett a gépem). Tegnap megint kattogott,lefagyott,lelassult. Most már hiába mozgatom a kábeleket,nem változik semmi. Van egy tápkábel amihez ha hozzáérek akkor csipog,kattog,és lefagy a gép...valószínű azzal lehet a gond. Ami számomra érthetetlen az az hogy a merevlemezem másik XP-je ha elindítom,hiba nélkül,gyorsan betölt...úgy ahogy régen a problémás oldal. Hogy lehetséges ez??? Biztos h kábelhiba lehet mert 1-2 éve is volt ilyen,és akivel megnézettem,szétszedte...és nála semmilyen baj nemvolt,mert szerintem a kábelhez épp úgy ért hozzá hogy elkezdett működni
2012. máj. 23. 14:23
 1/4 anonim ***** válasza:

Én a helyedben sürgős biztonsági mentést csinálnék, mert itt bizony a HDD haldoklik, vagy legalább is van rajta pár gyenge szektor. Ha tápkábel hiba lenne, akkor másik kábelre rakva működne ill. nem oldaná meg a másik rendszer indítása.

Nézd át a HDD-t, jó esetben csak szektorhiba, amit lehet orvosolni.

2012. máj. 23. 15:17
 2/4 cipi8 ***** válasza:

Tedd fel a HD sentinel vagy HD tune progit és nézd meg hogy mit ír ki a vinyó állapotáról és a SMART-ban jelez-e valamilyen hibákat. Véleményem szerint a gyenge tápkábel vagy annak a csatlakózinak a kilazulása szokott feszültség ingadozást okozni a vinyóban vagy telje le fagyást akkor ha a négy táp vezetékből valamelyik nem érintkezik. Amúgy szerintem a te vinyódban motorhiba lesz vagy bad sector azon a részen ahol az xp van, mert mint leírtad a másik XP az meg indul normálisan. Sérült IDE kábel is okozhat adatforgalmi hibát és emiatt a vinyó DMA módról PIO-ra vált ami piszkos lassú de az azért van mert a vinyó próbálja magát védeni a további károsodástól.

Inkább a HD sentinelt rakd fel mert az magyar, ja amúgy ha már úgy állsz hogy cserés a vinyó akkor van egy jó hírem egy picit már csökkent az áruk itt-ott.

2012. máj. 23. 17:28
 3/4 A kérdező kommentje:
Na sikerült megoldanom:) A HD sentinel 87%-ot mutat(kb 6 éves 80gigás vinyóról van szó) ,szóval gondolom vannak hibák. Megoldás a PIO mód volt, töröltem a PIO-s IDE vezérlőt,restartnál újratette a gép magától és egyenlőre működik. Ha ez a DMA,PIO váltogatás a hibák miatt és a további károsodások megvédése ellen történik,akkor nemtudom meddig fogja húzni a vinyó...tényleg vennem kéne már egy újat,csak sajnos nincs rá keret:/
2012. máj. 23. 23:50
 4/4 cipi8 ***** válasza:
Hát ha bírja még akkor hagyd még de én a helyedben azért lassacskán kezdeném gyűjtögetni a zsetont egy új hdd-re.
2012. máj. 24. 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!