Az Arctic Freezer A30-as procihűtő tényleg csendesebb, mint a Freezer Xtreme?
Most Freezer Xtreme-em van, és szeretném cserélni egy halkabbra, a honalpon azt írják hogy az A30-as csendesebb, de nehéz elhinnem a maga kis egytornyos felépítésével...
Amúgy szerintetek megéri 20k-ért venni egy noctua NH-D14-et? Tud annyival többet, mint amivel drágább az A30-nál?
Köszi a tippet, de ez nem jó. Iszonyat hangosak...
22-39 decibelles hangon pörögnek a ventik (+vízpumpa, amiről sok tesztben olvastam, hogy hajlamos kattogni néha-néha), a Freezer A30 pedig MAXIMUM 22,6 dba-t produkál. Magyarán a H80 leghalkabb esetben olyan hangos, mint az A80 leghangosabb esetben.
Egyéb iránt az A30 az 10k ez 30. Egy Noktua NH-D14 meg 20k és lazán megeszi ezt a H80-ast.
Igaz nehéz mint a dög...
Azért köszi
Köszi a választ.
Már én is hallottam, hogy a Noctuával szerelt gépeket nem kell cipelgetni, vagy ha igen, hímestojás effekt.
Sztem amúgy Freezer A30 lesz. Most olvastam egy rakás tesztet, a két procihűtő teljesítménye elég közel van.
Egész pontosan a környezeti hőmérséklethez képest a Noctua 11 fokkal magasabb hőmérsékleten tart egy nagyon durván melegedő procit maximális fordulatszámon, a Freezer A30 16 fokon. De ez a maximális fordulatszám a processzor maximális terhelése mellett.
Alapjáraton, nem terhelt procinál legkisebb ventifordulatszámon viszont az A30 2 fokkal hűvösebben tartja az adott procit.
Arról nem is beszélve, hogy minimális fordulatszámon a két hűtő egyformán halk, maximális fordulaton az A30 sokkal halkabb.
Tehát összességében az A30 fele annyiba kerül, alacsony fordulatszámon jobban hűt, max terhelés mellett 5 fok a difi a két hűtő között, viszont az A30 sokkal halkabb.
Ezek alapján azt kell mondjam 3:1 az A30 javára, szal azt fogom venni.
Jah és az A30-hoz 1300 egy tartalékventi a Noctuához 5000 fölött van (Igaz lehet bírja is annyival tovább, de legrosszabb esetben az A30-ra rakok egy noctua ventit).
No megvettem, a tapasztalatok:
Egész jó kis hűtő. Tényleg 161 milliméter magas, így épphogy befért a házba. Előtte lemértem, és bár elvileg nekem 163 milli helyem volt, azért paráztam rendesen. De befért. Igaz 1 milliméter szabad hely maradt.
A fölszerelés gyerekjáték volt, bár le kell szedni a gyár AMD hűtő tartó műanyag konzolt. Kicsit véltem, hogy leesik a backplate, mert nem akartam az egész alaplapot szétszedni, de végül egyszerű volt a megoldás. A gyári konzolt tartó 4 csavarból 3-at kicsavartam, a 4.-et csak meglazítottam, a konzolt elforgattam annyira, hogy üresjáratban vissza tudjam csavarni a 3 csavart. Mikor ez megvolt, ezek a csavarok tartották a backplat-et, hogy ne essen le. Ekkor kiszedtem az utolsó csavart is, és lejött a konzol. Ekkor két csavart bent hagytam, 2-t kiszedtem, és felszereltem rá az A30-as tartópilléreit, majd ugyan ezt megcsináltam a másik oldalon.
Ezután jött a mókás rész. Elkezdtem felpasztázni a hőcsöveket, ahogy a leírásban láttam, szép vastagon. Az első heatpipra jutott elég paszta, a másodig felénél elfogyott... ekkor szépe átkenegettem az egyik helyről a másikra. Felszereltem a hőtőt, és azt hittem, hogy kevés lesz a paszta. Gyorsan leszedtem, hogy megnézzem nem maradt-e felpasztázatlan rész, ekkor láttam csak, hogy nem hogy kevés volt a paszta, de sok is. Túl sok. Kifolyt oldalra, minden felé. Letöröltem a melléfolyt, fölösleges pasztát, és a proci tetejéről is, csak a hőcsöveken maradt pasztát hagytam meg, és visszaszeretem a coolert.
Szóval azt javaslom mindenkinek, hogy kb. csak a gyári pasztamennyiség felét tegye fel.
Ami a teljesítményt illeti.
Az elődje egy freezer Xtreme hűtő volt, nagyjából hasonló teljesítményre képes ez a cooler is. Egy 125 wattos procira szerelve, 25 fokos szobában 38-40 fokos az alapjárati hőmérséklet, 40-42 ha netezek (youtube), és úgy 55 fok körül volt a max procihőmérséklet.
Mind a két hűtőnél.
Az egyetlen különbség, hogy az A30 lényegesen halkabban teszi a dolgát.
Az Xtreme 1500-at pörgött max, az A30 1350-et, tehát csúcsra járatva is csendesebb az A30, mint az Xtreme, de menet közben is jóóóóóóóóóóval halkabb.
Csak hogy értsétek. Említettem, hogy játék közben a max procihőmérséklet az 55 fok volt. Ezt a szintet az Xtrem 1100 rpm környékén hozta, és egy nem túl hangos, de azért markánsan hallható hang mellett produkálta. (Kb 1 méterről olyan volt ez a hang, mintha egy csendesebb HDD-t az ember a füle mellé tesz).
Ugyan ezt az 55 fokot az A30 750 rpm körül hozza, így lééééééényegesen halkabb, kb fele olyan hangos, mint az Xtreme.
Egy érdekes dolgot figyeltem meg. Az Xtreme esetében, ha elndítottam egy játékot, sokkal hamarabb felmelegedett a proci (1-2 perc), ugyanakkor ha kiléptem, nagyon hamar le is hűlt (1-2 perc).
Az A30 esetében sokkal tovább tart, míg a proci felmelegszik (5-6 perc), de lehűlnie is tovább tart, amit nem igazán értek (3-4 perc).
Összességében jó csere volt, a következő coolerem viszont sztem egy Noctua lesz. Majd ha lesznek PWM-es procihűtői...
Végül egy kis táblázat a hőmérsékletekről.
Freezer Xtreme
Szobahőmérséklet____Alkalmazás____RPM____CPU Temp
25,5 C________________Youtube_____939______41 C
25,6 C_________________Game_______1116_____55 C
Freezer A30
Szobahőmérséklet____Alkalmazás____RPM____CPU Temp
25,4 C________________Youtube_____594______40 C
25,1 C_________________Game_______753______53 C
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!