100 fokos laptop. Ez normális?
Sziasztok!
Nemrég vettem meg első laptopomat, egy Dell Inspiron N5110-est.
Érdekelt, hogy max terhelésen alatt hány fokos a processzor, illetve hogy hány wattot fogyaszt, ezért az AIDA64 nevű programmal 16 percig pörgettem a vasat.
Az eredmény itt látható:
- Bal felső sarokban a felpörgetett modulok látható. Igazából amit csak lehet benyomtam.
- A felső grafikon a magok illetve a HDD hőmérsékletét mutatja.
- Az alsó grafikon a CPU használatot illetve a CPU fojtást (vagy mit).
- Továbbá látható a proci pontos típusa illetve a magonkénti pontos hőmérséklet is.
Az utóbbi már nem pontos, hiszen ahogy leállítottam a mérést a magok kevesebb mint 1 perc alatt lehűltek 75 fokra, ahogy a grafikon is mutatja.
(Becsapós a két grafikon, mert az x tengely beosztása más. De ahol van a felsőn a második szaggatott vonal, ott abban a pillanatban ment le a CPU usage majdnem nullára.)
Tehát a kérdésem:
A teszt során a magonkénti hőmérséklet 95-100 fok közötti értéket vett fel. Ez normális egy laptop esetén?
Köszi előre is.
Hali!
Próbálgatom... kikapcsoltam az FPU-t és lemértem úgy. 7 perc alatt felment 95 fokra, szóval egyáltalán nem segített.
Egy angol nyelvű fórumon ajánlották valakinek, hogy kapcsolja ki a BIOS-ban az Intel SpeedStep-et. Én is így tettem, illetve vártam 30 percet, hogy lehűljön 45 fokra a proci.
Tehát harmadjára, immár SpeedStep és FPU nélkül 10 percig futtattam a tesztet. A CPU csak 73 fokra ment fel. Eztán, szinte szünet nélkül újra 15 percig futtattam a tesztet, viszont megint FPU-val. A hőmérséklet 76 fok fölé egy pillanatig sem ment. :)
Már csak egy kérdés van. Mi ez az Intel SpeedStep és kiiktatásával menyire esik vissza a teljesítmény?
Ennek kiderítése érdekében lefuttatom 3-3x a 3DMark Vantage-t (CPU és GPU tesztet egyaránt) és összehasonlítom az eredményeket, amit nemsokára itt is közzéteszek, hátha vkit. érdekel. :)
Ha valakinek van további tippje, vagy esetleg óva intene a SpeedStep kikapcsolásától vagy bármi egyéb az írjon.
U.I.: Köszi a válaszokat.
Tehát (végre) itt van az én kis (6 órán át végzett) tesztem eredményei.
De mielőtt bele merülnék, az Intel SpeedStep az en.wiki szerint a processzor működési frekvenciáját hivatott stabilizálni. Ezáltal a fogyasztást és a keletkezett hőt minimális teljesítménykieséssel csökkenti.
Én nem így tapasztaltam, hiszen az alapértelmezett beállítás mellett a már ismert 95 fokos CPU nem igen mondható hűvösnek. A BIOS-ban a technológia letiltása után már a szintén ismert 73 fokra csökkent a magok hőmérséklete maximális terhelés alatt. Viszont ez nem kis teljesítmény visszaesést eredményezett:
Intel SpeedStep
bekapcsolva <-----> kikapcsolva
3D Mark Vantage
1401 <-GPU score-> 3611
2025 <-CPU operations-> 2391
(A többi adattal most nem untatok senkit.)
Tehát a processzor teljesítménye nem csökkent számottevően, viszont a grafikus megjelenítés minősége kevesebb mint a felére csökkent. Ennek az az oka, hogy a technológia letiltását követően a rendszer nem ismerte fel a dedikált videókártyát (Nvidia GM525M 1GB), így csak az Intel HD3000-esel dolgozott.
A processzor továbbá támogatja az Intel Turbo Boost technológiát is, ami az alapból 2.2 Ghz-s procit feltolja (alapértelmezett beállítások mellett) 3.1 Ghz-ra. (A progi nem tuningolás. Ez az alap drivercsomag része.)
A rendszert nem lehet kikapcsolni, illetve az intel hivatalos honlapján azt találtam, hogy csak speciális BIOS esetén lehet kilőni. Egy angol nyelvű fórumon találtam meg a megoldás, miszerint a Windows energiagazdálkodási beállításaiban, ha a CPU teljesítményt akár csak 1%-kal lejjebb véve, a Turbo Boost már nem kapcsol be.
Kipróbáltam, és valóban nem kapcsol be, az Intel Turbo Boost Motion szerint (a driver egy része).
Visszakapcsolva a SpeedStep-et és a CPU-t 95%-ra csökkentve a 15 perces max. terhelés alatt 80 fok körülire melegedett a CPU, és ott stagnált. (A maximális hőmérséklet amit egy-két pillanatig elért az 85 fok volt). A 3D Mark Vantage futása alatt ez az érték 70 fok körülire csökkent (max elért 75 fok).
Az utóbbi esetben a grafikai minőség az eredeti állapotot mutatta, hiszen újra érzékelte a dedikált kártyát, viszont a végrehajtott műveletek száma 1800-ra csökkent. (Látszik az a +- 1Ghz -.-)
|
|
|
V
Végeredményül kérdem tehát, a max. terhelés alatti CPU 80-85 fok körüli, illetve a Vantage 70-75 fokkos értéke normális?
vedd lejjebb a szorzóját (csak speedsteppel megy)
töltsd le a speedfant és járasd a ventit
kész is vagy
nem kellenek ide 6 órás tesztek
vagy ha már megcsináltad tovább is juthattál volna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!