HDMI vs. DVI? Melyik a jobb?
Szóval én úgy tudom hogy a hdmi és a dvi is digitális, de a hdmi talán jobb. mármost ha nekem a VGA-ból Dvi csatlakozó jön ki, de azt átalakítom HDMI-re, akkor az a HDMI-vel jön ki, vagy a max a dvi (már ha rosszabb egy picivel), hiába alakítottam át HDMI-re.
Remélem érthető, már így én is lehet belebonyolódnék, de ha nem tiszta megpróbálom máshogy leírni.
Egyébként az sem feltétlen igaz, hogy a D-SUB (VGA) rosszabb képet adna, csupán annyi a hátránya, hogy
-A támogatott felbontása max. 2048×1536px (QXGA) @85 Hz, tehát szélesvásznon FullHD-ig használható
-Mivel analóg jelet szállít, fontos hogy jó minőségű, árnyékolt kábele legyen (persze láttam már karón varjút, a digitális adaptereknél is számít, hogy ne a legkínaibb kábelt vegyük).
Ha ez megvan, akkor teljesen jó minőségű képet ad.
A DVI ezt tudja, mint maximális támogatott felbontást:
2560 × 1600 (WQXGA) @ 60 Hz
A DVI ugyanolyan minőségű digitális jelet szállít, csupán a csatolófelülete ormótlanabb.
A HDMI és a Display Port (DP) pedig adott szabványtól függően FHD-tól elkezdve 8k 60Hz-ig tudnak.
Gyakorlatilag ma a HDMI 1.4 a legelterjedtebb, emellett van már 2.0 is rendes 4k támogatással:
1.4: 2560×1600p/60 Hz (+4k 24Hz-en, de ez nem túl releváns)
2.0: 4096×2160p/60 Hz
Ami még a HDMI előtt jár az a Display Port, a D-SUB és a DVI kvázi valódi örököse. Ez is tud hangot és videót, 7680×4320 @60Hz a vége, jobb a többmonitoros támogatás (1 portról 3 monitor elfut), meg elvileg az új USB szabvány is használható lesz majd DP módban kijelzőkhöz.
Tehát a sorrend: D-SUB(VGA)<DVI<HDMI<DP, de ennek FullHD-n és alatta abszolút semmi jelentősége nincs, csak a magasabb felbontásokon.
# 16/17 "srácok a dvi mind 2 verziója visz hangot ha támogatja a kártyád :)"
De jó lenne, csak sajnos nincs neki csatlakozó a kábelen, mert csak képet visz át.
Azonkívül a DVI-nek ötféle verziója van.
Akkor még megérné az átalakítás, ha a monitorodnak csak hdmi bemenete lenne a gépen meg csak dvi-d, másképen nem.
Ha ez a DVI kábeled van ez = a VGA val mert ez még analóf (ez a DVI-A Az összes többi az digitális)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!