Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Új gépbe érdemes SSD-t venni?

Új gépbe érdemes SSD-t venni?

Figyelt kérdés
Ugy hallottam hogy a HDD- nagyon lassu és elavult technológia az SSD-hez képest.

2011. nov. 24. 04:57
 1/7 anonim ***** válasza:
Szia. Szerintem fölösleges mert a SATA2-3 is képes nagy sebességekre.
2011. nov. 24. 08:30
 2/7 zeronibble ***** válasza:
Ha olyasmit csinálsz gyakran, ami elég sok fájl közt kalimpáltatja a fejet folyamatosan (többsávos szerkesztés), akkor tényleg a mechanika lesz a szűk keresztmetszet, tehát nagyon jó egy minél gyorsabb SSD-vel megkínálnod magadat, főleg ha netán munkára kell, és ki is termeli az árát.
2011. nov. 24. 08:36
 3/7 anonim ***** válasza:

A SATA 2-3 hiába bír nagy sebességet, attól a merevlemez még lassú lesz (a SATA 2 sincs igazán kihasználva, nemhogy a 3).

Attól függetlenül az SSD inkább kiegészítés egy merevlemez mellé, illetve a tárolókapacitása sem sok (vagy ha az akkor baromi drága), szóval inkább rendszerlemeznek lehet jó.

Én azt mondom hogy nálam érződik az hogy a gépben a merevlemez a "gyenge láncszem"....viszont annyira azért sztem nem, hogy ki kelljen adni +30-40 ezret (minimum) egy SSD-re...szóval azt mondom mint az előző, ha melóra kell a gép, és vissza tudod az árát termelni, akkor megéri, csak otthoni használatra, meg játékokra még felesleges sztem.

2011. nov. 24. 10:57
 4/7 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló nagyon nincs képben...:)

Az SSD-ről elég sok részletes tanulmányozást és tesztet találhatsz a világhálón (magyarul is). A Prohardver tavalyi konklúziójában kimondják, hogy az SSD manapság az egyik legfontosabb fejlesztési lehetőség lehet illetve az erősebb gépek még inkább profitálhatnak belőle. Persze az SSD-t kicsit másképp kell kezelni, mint a HDD-t, mert a számos előnye mellett vannak hátrányai is, így változtatni kell az adattárolási szokásainkon. Igaz SSD-t az átlag kocka leginkább rendszermeghajtónak vesz (de ott is van több értelme a dolognak)...minimum 60GB-t érdemes.

Egy másik lehetőség a HHD (hibrid meghajtó), ahol mondjuk 500GB mágneslemez mellett van 4GB-nyi nand flash chip és a leggyakrabban használt alkalmazásokat onnan gyorsítja.

Én beruháztam egy SSD-re, de azt kell mondjam, hogyha csak netezel meg játszol akkor nincs sok értelme azon felül, hogy gyorsabban betölt a windows meg a ritkábban használt alkalmazások (pl totalcommander, gimp, nero és egyebek).

A hagyományos merevlemezhez képest tényleg vonzó a kis fogyasztás, a zajtalanság, az alacsony elérési idő mellé párosuló magas olvasási sebesség, az egyenletesebb teljesítmény és a töredezettség fogalmának megszűnése. Ellenben legnagyobb hátrányuk az ár, ami a kapacitással arányosan nő illetve a véges írhatóság.

Gyakorlatban vannak esetek, amikor nagyon érződik az SSD jelenléte, de egyszerű felhasználóknak nem valószínű, hogy megéri a befektetés. Persze jól mutat az Windows élményindexében is, ahol nálam az utolsóról az első helyre ugrott pontszámban az új meghajtó (5.9->7.9) illetve merevlemez benchmarkokban is képes nagyokat villantani, de mivel javarészt netezek meg játszok (a játékok persze nem a 60GB-os SSD-re, hanem egy WD Black HDD-re mennek), így sok esetben nem érzékelem a teljesítményre tett jótékony hatását (mondjuk még csak 3 hete használom). A PCMark pontszámokat mondjuk elég komolyan megdobta, de gyakorlatilag azt is a hajamra kenhetem...

Ha van fölöslegesen 25-30k kereted, akkor nyugodtan vegyél egyet, főleg ha sok programmal dolgozol nagy rendszerességgel.

Ezeket azért olvasd át előtte, ha komolyan gondolod:

[link]

[link]

2011. nov. 24. 12:19
 5/7 Panda Péter ***** válasza:

ha van rá keret, mindenképp ajánlott a beszerzése, mert sokkal gördülékenyebbé teszi az OS használatát meg a munkát a géppel.

ajánlott márkák a samsung, illetve néhány kingston és intel.

ocz, corsair ugyan papíron gyorsabb az előbb említetteknél, de a valóságban közel sem, maximum extrém szituációkban jön ki a sebességelőnyük, viszont sok megbízhatósági probléma van velük.

az előző válaszadó válaszának végén lévő linkeket mindenképp nézd meg.

2011. nov. 24. 12:26
 6/7 A kérdező kommentje:

A gép inkább játékra kéne , nem munkára.

Szoval ha veszek és rátetetem windows-t akkor programokat játékokat gyorsabban tölti be?

2011. nov. 24. 14:36
 7/7 anonim ***** válasza:
Játékokat csak akkor, ha arra is telepíted...de egy 60GB-os SSD-re nem sok játék fér az oprendszer mellé, főleg ha betartod a 15-20% szabad hely fentartását a wear leveling számára. Amúgy ha elolvasnád a fenti 2 linken lévő cikket nem maradna kérdésed a témában.
2011. nov. 24. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!