Mi történt a géppel? És mi a megoldás?
Filmnézés közben hirtelen leállt... Próbáltam újraindítani, de "no input signal", azt hittem a monitor, de nem az... Csak utána éreztem, hogy olyan szag van, mintha valami legégett volna. Ki is kellett szellőztetni.
Szétszedve láttam, hogy a processzorhűtő-ventilátor nem forog, próbálna forogni, de nem tud. Ez volt a legszembetűnőbb...
Szét is szerdtem, de nem találtam semmi "pörkölődés" nyomot, úgyhogy visszaraktam szépen a processzort. Videókártyát kicseréltem... úgyanúgy nem jó. Aztán a tápegységet szedtem szét, és ott az egyik kondenzátornak eléggé meg volt pörkölődve a teteje, púpos volt és szerintem még valami ki is folyt belőle.
Ez okozhat olyat, hogy nem indul a gép, mert áramot minden kapott? Vagy mégis a processzor lesz a hibás?
Muszáj új tápegységet venni, vagy elég, ha csak a kondit cserélem?
Akkor az is lehet, hogy a tápegység miatt nem forgott a ventillátor?
És azt honnan tudom meg, hogy a tápegységen kívül van-e másnak baja?
Amúgy eredeti GAPA táp. Itt van a címke róla:
Annyi, hogy már lassan 6 éves.
GABA.. de mindegy. Akármelyik tápegység elromolhat egy idő után, csak nem mindegy hogy. Úgy tudod meg, hogy szerzel egy cseretápot vagy beviszed szervizbe. Ha táp cserélés után beindul, akkor jó.
A ventillátoros ügyre pedig: a ventillátornak kell áram. A tápegység biztosítja az áramot az egész gép számára. Szerinted, ha rossz a tápegység forognia kéne? :)
A GABA se a megbízhatóságáról híres.
Amúgy egy normális csere tápot kéne szerezned első körben.
Elnézést, GABA COMPUTER ez a helyes név. Tehát GABA.
Csak úgy néz ki keverem a betűket. Biztos azért van mert tönkre ment a gépem.
Azt értem, hogy ha nincs áram, nincs ventillátorforgás sem.
De akkor a többi miért jó? (Van egy másik ventillátor, az gond nélül megy. A táp ventillátora is jó a POWER LED is ég)
Viszont a merevlemez működését azt "nem hallom". Meg a H.D.D. LEd se villog/ég.
De ha ezek nem mennek, akkor a többi, hogyhogy jó? Van ilyen, hogy csak egyesek elemek állnak le?
Elsőként fogalmam sincs melyik kondi mehetett el de ha elmegy az általában nem magától megy el, (és nem biztos hogy csak az)
Egyébként nem véletlenül jön ki annyi vezeték a tápból szóval az nem csak 12V ot ad le hanem +5 -5 3,3 voltokat.
Másrészt az hogy pld a 12V nem 12 hanem mondjuk csak 10 attól a ventilátor ami egy igen egyszerű alkatrész simán elindulhat, viszont azt alaplapon már számítanak a jelszintek is.
Szóval én is csak azt tudom mondani cserélj tápot elsőként. (vagy kezd el méregetni ha nagyon szeretnéd)
kis segítség:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!