Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan kell értelmezni a...

Hogyan kell értelmezni a videó kártyák méretét? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok! Ha van egy gépigény és odaírják a vidi kártyához h pl.:Radeon 9600/GeForceFX az hány mb os?

Hogy kell ezt nézni? köszönöm előre is :)

2011. nov. 7. 10:05
 1/9 anonim ***** válasza:

A kérdésedből azt veszem le, hogy te is a "júj 1GB-os kártya, biztos megy rajta minden!" kategóriába tartozol, ha pedig ráírják a soknak tűnő 2GB-os feliratot máris nyálcsorgatva megveszed, majd otthon csalódottan nyugtázod, hogy át vagy verve.

Gépigénynél nem véletlenül nem a framebuffer méretét adják meg, az ugyanis nem számít. Legalábbis nem sokat.

Rengeteg minden számít egy videókártya erejét tekintve.

Shaderek/Textúrázók/Memória sávszélesség/Memória méret, de ezutóbbi nem fontos különösebben.

Általánosságban elmondható, hogy játék esetén (1 monitorral) 1680x1050-es felbontásik bármilyen videókártyád is van, elég egy 512MB-os darab.

Ezen felbontás felett pedig 1920x1200-as felbontásig elég egy 1GB-os kártya.

AZONBAN!

Hiába van egy olcsó kártyán 1GB memória, az nem jelenti azt, hogy FullHD-ban 60fps-el fut majd rajta a Crysis, csak mert 1gb-os. A gyártól szeretnek manapság még a belépőszintű, játékra alkalmatlan kártyákra is 1GB memóriát tenni, mert az olyan jól hangzik és a tudatlan vásárlóknak ez tetszik.

Nem lehet pusztán név alapján megállapítani egy videókártyáról tehát, hogy jó-e. A név arra jó, hogy beazonosíthasd, melyik generációba tartozik és azon belül melyik model.

Érdemes a neten teszteket olvasni, ha megjelenik egy-egy kártya, a szaksajtó rendszerint alaposan leteszteli sok ma népszerű, gépigényes játékkal és táblázatban összeveti a többi videókártyával, így reális képet kaphatunk a teljesítményükről.

Hogy egy gyakorlati példával éljek:

Amikor pár éve videókártyát vettem, én is majdnem bedőltem a magas számoknak és ki is néztem egy 1GB-os GeForce 9600GT kártyát, de aztán lebeszéltek róla és csak később, sok olvasás után értettem meg, hogy miért.

Helyette lett egy GeForce 9800GTX+ kártyám, ami ugyan csak 512MB -os, mégis SOKKAL erősebb a korábban kiszemelt kártyánál. Hiába fele annyi a memória mérete, mégis sokkal több képkockát présel ki magából másodpercenként, mint a 9600GT. :)

Nézz olyan oldalakat, mint a Prohardver.hu, ott elég jól letesztelik a videókártyákat. Az iPon.hu is szokott tesztelni.

2011. nov. 7. 10:31
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszi a választ,de nem pont így gondoltam sztem nem írtam le normálisan.

gépigényes oldalakon honnan tudjam h most pl : Radeon 9600/GeForceFX mekkora stb, mert ha azt mondják 3 gb os azt tudom h jónak számít,de a Radeon 9600/GeForceFX ból nem derül ki csak a márkája meg vmi szám ami nemtom h mi.

2011. nov. 7. 10:45
 3/9 anonim ***** válasza:

A márka vagyis maga a mag kiderül ami több mint elég.

VGA-knál a fedélzeti memória nem elsődleges szempont.

Amúgy azok 128Mb-sek.

2011. nov. 7. 15:05
 4/9 anonim ***** válasza:
Amúgy neked milyen kártyád van?
2011. nov. 7. 15:05
 5/9 lovas94 ***** válasza:
Az első válaszoló leírt mindent részletesen...nehogy már abból netudd kivenni a szükséges információt.
2011. nov. 7. 15:07
 6/9 anonim ***** válasza:

Az első vagyok. Látom a felfogásoddal lehet bajod, mert leírtam: NEM attól lesz jó egy videókártya, hogy 1-2-3GB a framebuffere - vagy ha úgy tetszik a memória mérete. Attól még lehet egy lassú vacak.

Ha ezt nem érted meg és még olvasni sem tudsz, az a te bajod.

2011. nov. 7. 16:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Mindebből következik, hogy nem véletlenül videókártya modelben adják meg a gépigényt és nem framebuffer méretben. Ezért a kérdésed maga nem helytálló.
2011. nov. 7. 16:55
 8/9 anonim ***** válasza:

Kérdező ebben igazuk van.

Minden ami kell az első válaszban megtalálható.

Ebből következik hogy ha a min kártya egy Radeon 9600 vagy ezzel egyenértékű GfFX akkor neked vagy ez van vagy jobb hogy futtasd vagy pedig rosszabb.

Azt meg ha megírnád hogy milyen is a VGA-d akkor megmondanánk jó-e hozzá.

2011. nov. 7. 17:02
 9/9 A kérdező kommentje:
okéoké. bocs ha hülyevoltam. köszi am
2011. nov. 10. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!