Olyan problémám adódott, hogy a számítógép indítása után egy szöveg fogad, "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"?
Szia! Köszönöm a segítségedet, úgy néz ki, hogy a merevlemezzel lesz a probléma, viszont elég összetett a dolog, most már végképp nem tudom mi a baj :D. Nem igazán értek a gépekhez, kipróbáltam amit mondtál, hogy berakom az XP telepítő cd-met, reset, működik minden. Viszont a HDD-n volt az elsődleges boot. Ez után lekapcsoltam a DVD olvasót, reset, ismét rossz. Kipróbáltam úgy, hogy vissza kapcsoltam, nem tettem bele lemezt, és így is működik ismét, viszont HDD-n van még mindig a 1st boot.
Leegyszerüsítve: Nem értem, hogyha kihúzom a DVD olvasómat, a boot pedig a HDD-n van, akkor miért nem ismeri fel az alaplap a vinyót ?
Válaszodat/válaszokat előre is köszönöm!
Sajnos akkor elég valószínű, hogy a HDD a végét járja, és újat kell venned. Meg kéne állapítani, hogy milyen állapotban van a HDD. Sajnos a gyakorlatban még sose csináltam ilyet, de azért elmondom, amit tudok. Lemezhibákat lehet keresni a ScanDisc nevű programmal (ez minden Windowson ott van). Ezen kívül a lemez jövőbeli meghibásodását a S.M.A.R.T. adatok jelzik előre, erről itt olvashatsz: [link]
Ha sikerül beindítani a gépet, akkor telepítheted ezt a hdsentinel nevű programot, amelyiknek a linkje is ott van feljebb. Ha nem, akkor sincs minden veszve, csak kerítened kell egy Linux LiveCD-t, azon elvileg lesz smartmontools, ami ugyanerre való, de szöveges konzolból kell használni. Ha van a közelben valaki, aki valamelyest ért hozzá, akkor kérdezd meg, hátha tud segíteni. Sokkal könnyebb egy lemezt leellenőrizni, ha van egy jól működő géped is.
Ööö. Most értettem meg, hogy mit írtál (bekapcsolt CD-olvasóval megy HDD-ről, ha kihúzod az olvasót, akkor nem). Szerintem ez még betudható a hiba véletlenszerűségének, egyszerűen így jött ki. Ha 10x egymás után rendesen elindul a gép HDD-től, mikor ott van a CD-olvasó, majd 10x egymás után nem, amikor nincs, akkor mégse a HDD a ludas, talán a tápegységre tudnék tippelni. Vagy valamilyen időzítési hiba, amit így pont sikerül kikerülni.
Mindenesetre a ScanDisc-et meg ezt a SMART-os dolgot megnézheted, hátha mondanak valami újat.
Nekem is ugyan ez a bajom a mostani gépemmel..de érdekes,hogy ha az emlékezetem nem csal régebben ehhez vettem egy uj 320 as vinyot és akkor is ezt csinálta...hogyan lehet kiszúrni ha alaplap a hiba ?
Amugy az alaplapom Asrock K7 Upgrade 880 van.Memoria tetszet most csinálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!