Lehetséges, hogy tönkrement a merevlemez?
Az otthoni számítógépemben két merevlemez van. Az egyik egy 80Gb-os a másik 200Gb. Utóbbit a tegnapi bekapcsolást követően a számítógép nem látta. Újraindítottam a gépet, hátha csak átmeneti gond de az újraindítást követően viszont már a Windows-t(még XP-t használok) sem tudta betölteni.
Ezek után kikapcsoltam a gépet, majd újra bekapcsoltam. Még az előtt, hogy betöltené a Windows-t kiírta a 200Gb-os merevlemez adatait (típus, tárhely stb.)de onnantól kezdve mást nem csinált. (Volt egy lehetőség pluszban, hogy Ctrl+S-t / F4-et nyomok de nem akart rá reagálni)
Ismételt kikapcsolás után megpróbáltam megigazítani a merevlemezt, hátha valami kicsúszott. Sajnos semmi eredmény nem született.
2 órával később újra bekapcsoltam, akkor sikerült betöltenie a Windowsnak, a gép is felismerte az említett merevlemezt is de mikor megnyitottam a "G" meghajtót, ami a merevlemezt "nyitja" a teljes gép lefagyott és újra nem történt semmi.
Lehetséges, hogy tönkrement a merevlemez és ez okozza a hibát?
Sajnos egyáltalán nem értek a számítógépekhez, így nagyon örülnék minden segítségnek vagy egy szimpla rávilágításnak amiből ki tudnék indulni.
Előre is köszönöm!
Na itt lesznek gondok.
Nem igazán világos, mert nem a lényeget írtad le:
Van 2 vinyód, de az nem világos melyiken van a rendszer, és melyik okozza a hibát. Én a 80-asra gondolok mivel a méretéből adódóan az lehet a régebbi. Aztán az is bekavarhat, hogy a régi esetleg ide-s, az újabb (a 200-as) meg már sata, és nem tudom milyen alaplapod van, kétféle csatolóval, vagy átalakítóval, az is okozhatja a hibát. A javaslatom, egyrészt hogy valami dos alapú boot cd-vel bebootolsz, és megnézed hogy látja-e úgy mindkét vinyót, és a tartalmát, majd a rosszalkodót megpróbálod lementeni a jóra. Ehhez a kerivert ajánlom:
Keriver Image Boot CD (ISO) (Verzió: 5.1 x86 & x64)
Nyelv: Magyar | Méret: 97MB
Leírás:
Teljes rendszermentés, és visszaállítás.
Honlap, info: [link]
- Rendszermentés
- Visszaállítás
- Partíció klónozása, másik partícióra-winchesterre
Elsőnek mindig egy Teljes mentés kell készíteni, utána később a következő mentésnél arról lehet a Növekményes, vagy a Különbségi mentést használni.
Ha új rendszer vinyót raksz a gépbe, a jumperelés és partícionálás után, egyszerűen csak az új partira rakatod vele vissza a korábbi mentést a rendszeredről.
Vírus, vagy egyéb miatti rendszer összeomláskor nagyon hasznos, vagy ha tiszta telepítést csinálsz, utána lemented és "soha többé rendszertelepítés" az adott gépre.
A visszaállítással megspórolsz, egy töredezettségmentesítést is, és gyorsan dolgozik. Bátran lehet a max tömörítést is használni.
Minden, jelenleg létező "PC" operációs rendszerrel működik.
Windows 2000/XP/2003/Vista(32/64 bits)/Win7(32/64 bits)
Ki kell írni CD-re, én az ImgBurn-t ajánlom.
Be kell róla bootolni, és már lehet is múkodni.
Kicsit kevesebbet tud mint a telepítős, pl nem tud belenézni a mentés *.ego fájljaiba.
A rendszer-mentése, visszaállítása teljes értékűen működik.
Az iso fájlt meg lehet csinálni a telepítős változatból is, crackelés nélkül, de akinek ez is elég, annak feltöltöttem.
(ezzel a cumóval meg tudod csinálni, hogy lemented azt a partíciót amin a rendszer van, és aztán arra a vinyóra/partícióra teszed át, ahova jól esik, csak a szükséges méret legyen meg)
Második körben, le kell egyszerűsíteni a csatlakozásokat, kábeleket, és csak egy vinyóval próbálkozol, egyetlen "master" csatlakoztatással. Hogy lásd úgy megy-e.
Írhatsz privátban ha esetleg a Keriverről lenne kérdésed, ennyit tudok segíteni.
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Nagyon szépen köszönöm a gyors és tartalmas választ. Igen, a 80GB-os merevlemez a régebbi.
Sajnos azt nem tudom, hogy a rendszer maga melyik vinyón foglal helyet. Anno úgy csinálták meg nekem de megfogom kérdezni az illetőt, hátha még emlékszik rá.
Az alaplap típusát is csak otthonról tudnám megírni (most épp munkahelyen vagyok).
Mindenesetre megfogom próbálni amit leírtál. Ha esetleg bármi kérdésem lenne írok még privátban.
Még egyszer nagyon köszönöm! Remélem, hogy semmi olyan probléma nincs vele amit ne lehetne helyrehozni.
Szívesen!
Akkor első körben javaslom, hogy tisztázd le, melyik vinyón milyen betűjelzéssel, milyen méretű partíciók vannak.
Szokás szerint a rendszer a "C"-n kell legyen, de nem törvény. Ha mégis bele tudsz nézni, windows mappát keress a partíció gyökerében, az lesz a winf*s.
Aztán azt a partíciót mentsd le, ha hagyja magát /remélhetőleg/, a hibátlan vinyóra. Aztán majd kitalálhatod mi legyen a sorsa. Ha meg van a mentés a rendszerről, akár le is formázhatod a mentett partíciót, a mentésből vissza tudod rakni a működő full rendszert.
Lehetne csűrni csavarni, de nem akarok oldalakat írni, a semmiről, így csak találgatás, lóógika, meg agyalás lenne.
Hali!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!