Hogyan lehetséges? Ha egyszer letörlök egy fájlt a merevlemezről mégis hogyan lehet hogy vissza lehet "állítani"?
Igen, formázás, újratelepítés után is lehet próbálkozni, bár ez mind nagyban csökkenti az esélyét, illetve a visszanyerhető adatok mennyiségét.
Egy haveromnak egyszer egész sok Gb anyagát visszahozta.
A GetDataBack(fat vagy ntfs) az egyik legjobb erre.
SSD-ről nincs tapasztalatom.
Értem,vagyis mégse! :-)
Ha az adatoknak csak a láthatóságát törlöm,akkor az ott marad a winyón,vagyis foglalja a helyet. Akkor egy idő után már betelne a lemez,anélkül hogy tennék rá valamit.
De ha jól értem akkor törlés után csak akkor törlődik véglegesen ha utána a helye felülíródik? De akkor később hogyan lehet mégis visszaállítani? Na ez nekem magas :-)
Szóval.
A merevlemezeknél a gép tudja, hogy egy-egy fájl hol helyezkedik el a lemezen. Ahol nincs fájl, értelemszerűen a gép azt mondja rá, hogy üres.
Mikor te kitörölsz egy fájlt, csak az törlődik ki, hogy hol van az illető fájl. Vagyis tulajdonképpen a fájl tartalma megmarad, csak eltűnik róla az információ, hogy hol is van a lemezen.
Ezért a gép törlés után üresnek veszi azt a részt, ahol maga a fájl található a lemezen.
Na most, mikor új fájlt teszel fel, akkor azt üres helyre fogja tenni. Ekkor megkeres egy üres helyet, vagyis egy olyan helyet, amit üresnek vél a rendszer, és oda írja a fájlt. Ha egy másik fájl, amit kitöröltél ezen a helyen volt, akkor e pillanatban veszik csak el a benne tárolt információ.
Remélem érthető volt. :)
SSDknél picit más a helyzet. Náluk csak akkor nyerheted vissza az adatokat egyszerűen, ha az op.rendszered, vagy az SSDd nem támogatja a TRIM parancsot.
A TRIM parancs az, ami ténylegesen letörli az adatokat is az SSDkről. Az SSDk általában fizikailag össze is szokták keverni az adatokat (így működik a wear leveling, olvass utána :P), ezért sokkal nehezebb visszanyerni akármit is...
Így érthető igen,de... Ha újra telepítés történik és megformázom a merev lemezt az eleve töröl mindent nem?
Sajnos korábban vírust szedtem össze valahonnan,nem lehetett megmenteni az oprendszert. Ajánlották hogy egymás után többször formázzam meg a wincsesztert telepítés előtt.Ez kipucolja a károkozót. Ebből gondolom hogy akkor minden törlődik.
A rendszer magától nem fogja keresni a törölt fájlokat... mint írtam nem tudja, hogy hol vannak, így a vírust sem. Ami így nem fog beindulni.
A formázás sem írja felül az adatokat! Sem a gyors, sem pedig a lassú. :)
A vírustól megszabadulsz ha: minden particiót leformázol a telepítő lemezről, vagy más olyan programmal, ami biztosan nem vírusos. És újraírod a boot szektort. (Ez autómatikusan újraíródik telepítéskor.) Csak a kettő közt ne indítsd be a gépet a merevlemezről, mert ha véletlenül van egy szaporodni képes vírus a boot szektorban, esetleg beleírhatja magát a particíókba is... vagy más helyekre...
tegnap 23:26
Hasznos válasz!
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!