Mire jó a szmitógépben az SSD?
Ezekre gondolsz: - akkor lássuk csak!
Az SSD hátrányai:
magas ár: 1 GB 8 USD-tól - ez már csökken, akár 30 ezer forintért is lehet rendszermeghajtónak venni SSD-t, és minimum kétszer gyorsabb egy HDD-nél - sima adattárolásra jó a HDD is, pl 500-1000GB
kis tárolókapacitás: csak kísérleti eszközök érik el az 1 TB-ot, kereskedelemben NAND SSD 256 GB-ig kapható - igen, kicsi, ezért ajánlott csak rendszermeghajtónak, arra pedig 60GB is bőven elég, de akinek nem, annak a 120 GB is elérhető 50ezer forint környékén - megjegyzem, ez már 3-4x gyorsabb, mint egy HDD
fokozottan érzékeny a hirtelen áramkimaradásra, mágneses és elektromos mezőkre - Mert a HDD nem? :D Áramkimaradás - a fej nem ugrik vissza a parkolópozícióba, hanem a következő indításnál szépen karistolja a lemezt. Mágneses és elektromos mezők: a HDD mágneses elven működik, szóval viszlát...
az újraírások száma korlátozott: átlagos flash-memória 100 000-szer írható, drágább memóriáknál ez akár az 5 milliót is elérheti - régi adat, jelenleg egy SSD MBTF száma 2 millió óra, ami azt jelenti, hogy 2 millió óra tellik el az első bekapcsolástól addig hogy 1, ismétlem EGY szektor meghibásodik!
lassú írási sebesség (flash-memóriánál) - ezt nem tudom honnan veszik, mert a leglassabb SSD is legalább olyan gyors, mint egy HDD, de inkább 2-3x gyorsabb!
melegedés - SSD - szobahő - 30 fokig, HDD- 30-40 fok - aha!
fizikai sérülésnél visszafordíthatatlan teljes adatvesztés - Ez mit takar? Kettéfűrészeled a lemezt? Mert azt a HDD se bírja túl jól...
Én az árán kívül nem látom hátrányát... De az is csökkenőben van, ahogy a flash chipek gyártási költsége csökken és javul a gyártástechnológia. Én inkább temetném a HDD-t...
Az utolsó válasza nem egészen korrekt.
"átlagos flash-memória 100 000-szer írható"
Ez csak az SLC chipekkel szerelt SSD-kre igaz. Ilyet a különösen drága, extrém gyors SSD-kben találni csak. A nép számára megfizethető kategóriás SSD-kbe MLC chipeket tesznek. Ezeket ~10e alkalommal lehet újraírni.
"SSD MBTF száma 2 millió óra, ami azt jelenti, hogy 2 millió óra tellik el az első bekapcsolástól addig hogy 1, ismétlem EGY szektor meghibásodik! "
Ez így ahogy van hülyeség. Guglizd meg, hogy mi az az MTBF érték! A lényeg: a tervezett elhasználódás nem számít bele. Szóval nem számít bele, hogy 10000 írás után behal a cella. SSD-k esetében tök értelmetlen MTBF értékről beszélni.
Jövő = SSD. Nem csak én gondolom így. A Samsung kivonult a HDD piacról, csak SSD-t gyárt már. Az OCZ otthagyta a RAM bizniszt, helyette SSD-kkel foglalkozik.
Ma egy nem túl drága SSD (pl. Intel) garantáltan működik 5 évet, mivel a számítógépgyártók csak így voltak hajlandóak beépíteni a gépeikbe. Egy mai átlag netezős embernél ez legalább 10 év, de inkább több.
intel az ssd-ire újabban 5 ÉV GARIT ad. nincs miről beszélni. nyilván nem adna garit, ha akár extrém terhelés mellett meghalna az ssd a gari időn belül. MLC nand-os ssd (mert ugye a piacon lévők mind ilyenek) ugyan tényleg kevesebb írás bír ki cellánként, de ha az ember átlagosan használja (win + programok esetleg 1-2 játék) akkor sztem 5-10 év közötti élettartamra lehet számítani. ami fontos hogy kb 20%-át üresen kell hagyni hogy működjön a wear leveling és maximális legyen az élettartam.
ssd how-to: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!