Lehetséges-e a hangkártya ill. hálókártya működési hibája, attól, hogy 24 érintkezős alaplapi ATX csatlakozóaljzót,20 érintkezős ATX táppal használom?
A következő konfigban történt a címben szereplő hiba:
Asus E8N-E
Asus 7600GT PCIe
DDRI Ram 3GB
Win XP Prof. SP3
Mindkét problémás hardwer alaplapi ,és látja az eszközkezelő.A LAN-nál ki is van írva , hogy "csatlakozva" csak küldött adatforgalom van, fogadott nincs.A hagnál is ott figyel a tálcán a hangszóró ikon ,de a AC97 managerében lévő kapcsolódás vizsgálat negatív mind a hagszóró, mind a mic.-on esetében is ,bár mindkettőt csatlakoztattam.
Előre is thx az építő jellegű hozzászóllásokat.
Melyik hangszóróikon van kint? A windows-os vagy a hangkártya sajátja? A windows-os csak akkor kerül ki, ha eszközként megtalálja a hangleképezésre képes eszközök között (vagyik elindult a kártya és szerinte működik). A hálókártya ikonja dettó, ha működik a hálókártya, akkor teszi csak ki az ikont. Nem írja ki, hogy a kapcsolat korlátozott? Ilyenkor az ikonon egy felkiáltójel is van. Esetleg az IP beállítások jól vannak? Ha DHCP kell, akkor az legyen beállítva, ha fix IP akkor pedig az. Hangot jó aljzatokba dugtad? Hangszóró=zöld, mikrofon=rózsaszín.
Nem hinném amúgy hogy a +4 tápcsatlakozó hiánya lenne a gond, azok elvileg csak a processzor extra tápigénye miatt vannak, nem az eszközök áramellátására. Hálókártyához még: az Nvidia tűzfal ugye KI van kapcsolva?
Bocsi, hogy összevissza, de még korán van :)
Hát kipróbáltam egy 24tűs táppal is, sajna azzal sem ment.
A 10:39-es hozzászóllónak...
Tehát sorba véve a felvetéseket:
-a windowsos ikon van kinn.
-a "hangok és audio eszközök tulajdonságai"-nál az AC97 az alapértelmezett hangeszköz.(szerinte minden rendben ezzel az eszközzel)
-a LAN-nál sincs olyan ,hogy hiba ,vagy nem kapcsolódott.
-és sajna a jack dugók is a helyükön vannak a hangnál zöld-pink(még fejhallgatóval is +próbáltam.
Még azt vettem észre ,hogy nincs 1 jumper sem a "FRONT panel"-en az audio résznél ,de nem használok elülső audio csatikat, (itt van 4x2tű párban plusz 1 szólóban- fentről a 2-ik)
Hátha tudja vki hogyan kellene ezt jumperolni, vagy egyáltalán játszhat-e szerepet ez a hátsó hang aljzat némaságában.
A hangnál, ha nem használsz front panelt, akkor általában az egyes pin mellettieket kell rövidre zárni 1-1 jumperrel. Ez lehet a gondja a hangnak. Az alaplap könyvében utána lehet járni. Ja, E8N-E alaplap nincs, valószinűleg A8N-E lesz.
A hálókártyának továbbra is az lehet a baja, hogy az nVidia kártyák tartalmaznak egy hardveres tűzfalat, ami többnyire nem jól működik, illetve nincsenek jól bekonfigurálva. Érdemes kikapcsolni, amit a driver által feltelepített programoknál lehet megtenni. Nincs most előttem ilyen alaplap, úgy emlékszem, hogy a start menübe tett valahová egy nVidia Firewall settings nevű parancsikont, ami egy böngészőt nyitott meg, és ott lehetett beállítgatni, és kikapcsolni.
Viszont sajnos a hálókártyánál azzal is számolni kell, hogy tönkrement. Valamiért elég gyakran megesik, ilyenkor egy PCI-os hálókártya beépítése segít. Ez 1-2ezer Ft körül van.
Igen igazad van ,én írtam el, helyesen A8N-E.
Megnéztem a könyvében, és tényleg azt a 4 pint kell jumperolni amit mondtál.(bár rá lett indítva 4 jumperral is 1-szer tévedésből mivel akkor még nem találtam a könyvében, de egy másik alaplapnál így láttam)
Hát sajna hang még mindig nincs, a LAN-tmár PCI-ba nyomja szépen.
Volt még itthon egy "CMI 8738"PCI-os hangkari, beletettem de nem akar ő sem megszóllalni.Egy XP kompatibilis drivert huztam le hozzá , de már a kártya behelyezése nélkül, csupán a driver installba is csodállatosan belefagy...
Csak resettel enged ki, ill. "Az utolsó működőképes állapot betöltése"-t választva indul el. :(
Hát mos hogyan tovább?
Nem kéne lefagynia csak az installban kártya nélkül, de nincs is értelme telepíteni a kártyát amíg nincs benne.
Hang biztos, hogy nincs lenémítva? A hangrendszer amúgy szól más forrásról? A kábel nincs megtörve? Milyen programot nézel aminek nincs hangja? (Pl WinAmpot el lehet állítani, hogy ne legyen hangja, pláne HD Audio-nál) Próbáltad AC'97 és HD Audio módban is (ha minden igaz AN8-E lap hangkártyája már HD Audio-s)? Ezt a BIOS-ban lehet állítani. HD Audioban mindenképp kell a megfelelő MS frissítés, amit az újabb driverek automatikusan telepítenek, a régieknél általában manuálisan kell telepíteni.
Hát nem kéne ,de fagy.:(
Ha először beleteszem az uj hardvert ,akkor már el sem tudtam érni ,hogy felismeje név szerint a rendszer.
(először én is ugy probáltam ahogy te is javasoltad)
A hang tutira nincs lenémítva, nem csak alkalmazásoknak nincs hangja (pl:Winamp), hanem ha bal klikk a hangerő ikonra a tálcán ,aztán a csúszkát huzigálva szintén , vagy csak bele klikkelgetve szintén hangot kellene kiadnia, no az se megy neki.
Más forrásról szól a hangrendszer, sőt fülessel is kipróbáltam ,de azon sincs hangja.
Igen van HD audió csatija is a lapnak, de a sima mezei sound out jack-hoz lehet köze ennek?
Amúgy SP3-as Xp-mre minden eddig elérhető MS frissítés fel van lökve.
Hát ennyi,de még mindig nem megy a hang. mi lehet még az oka?
Na ugy néz ki.az alaplapi cuccok (lan, ac97)el vannak szállva.
Egy ubuntut futtattam live cd-ről rajta, ő szerinte is ment szépen az ac97, de itt sem mukkant meg. Ellenben a CMI8738 pci-os hangkari ,igaz a netre kapcsolódva azonnal letöltötte magának a megfelelő illesztőt , és szépen szólt is.
Most már csak az xp-n kellene neki ezt tudnia.
Valaki le tudná írni részletesen mikre kellene odafigyelni, miután, millio driver próbáltam a pci-os kártyához is. Hogyan kellene esetleg szakszerűbben vmit még egy régebbi illesztőből eltávolítani stb...
Lehet ,hogy már ilyen maradvány ütközései miatt nem sikerül az amugy hozzávaló illesztővel sem feltenni.
Az ac97-et a biosban letiltottam , ugyhogy csak a pci-ost látja már a rendszer, de igy sem szól win alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!