Laptop-szevizes zakember segitseget kernem, nagyon idegesito kattogo zaj jon a billentyuzet alol, (nem a speakerbol) mi lehet, s hogyan szuntetem meg?
Egy HP Pavilion DV7 laptoprol van szo. A kattogo hang, kb olyan mint az eger mikrokapcsolojanak kattanasa, de kb 5-6szor kattog egymas utan es egyre halkulo hangja van, mint egy elhalkulo viszhang, es ezt ismetelgeti veletlenszeruen van amikor 15-20-30masodpercenkent 10 percen at, van amikor 5-10percenkent orakig, teljesen veletlenszeruen. A billentyuzet bal oldala alol jon, kozeptajekon, kb ahol a HDD, a ventillator, az SD/XD stb kartya olvaso es kitudja meg milyen eszkozok (talan pl Wireless is) van. Nem mindig csinalja, van amikor napokig elo se jon.
leggyakrabban a kovetkezo esetekben jon elo a problema:
-ujrainditas utan 1-2 perccel
-vagy ha sleep/hibernalas modban hagyom
-vagy ha sokaig hagyom ejszaka a gepet (mondjuk utorrent-tel a hatterben toltogetni, vagy eppen semmi sem fut)
-vagy mikor hosszu ideig bongeszgetek (pl mialatt ezt a kerdest toltom ki)
-es elojott mar olyankor is mikor epp egy filmet neztem a gepen (ilyenkor elvileg a HDD-t kene hasznalnia, tehat erdekes lenne ha kozben parkolni akarna a fejet..hacsak nem pufferelt be elore jo sokat /de vegulis van 4Giga RAM a gepben, szoval befer akar egy egesz avi film is a memoriaba/)
Eloszor beszeltem a HP support-tal szerintuk barmi okozhatja a zajt, a leggyakoribb elektrosztatikus tultoltodes vagy a HDD. Mindkettore adtak egy utmutatast, hogyan vizsgaljam meg (kisutottem a statikus elektromossagot, wincsit kivettem/ujravissza "ultettem" a helyere, nyomtam full self-test-et a vincsire) semmi sem segitett.
Aztan olvasgattam a neten es a legtobb talalat "kattogo zaj" eseteben a HDD fej parkolasanak hangja volt. Tehat gondoltam a SATA vincseszter clickel-get mikozben "parkolja" a fejet. Fel is raktam egy programot (quietHDD) amivel allitani lehet, hogy milyen surun parkolja a fejet illetve egyaltalan ne is parkolja le. De hiaba allitgattam ide oda ugyanugy csinalja + megfigyelesem szerint a HDD led-je nem mindig villog amikor a kattogas van tehat nem biztos, hogy osszefugges van a HDD es a zaj kozt (bar a fej parkolassanal nemtom kell-e villognia).
A kerdesem mi mas okozhatja a zajt, lehet, hogy megis a HDD es hiaba alitottam quietHDD-vel hogy NE parkolja (APM=255) a fejet, megis megteszi? Es egyebkent is mi fenenek parkolja a fejet allandoan, ha hasznalom a gepet, mondjuk azt megertem hogy ha 5 percig nem hasznalom akkor vedelembol + energiatakarekossagbol (ja juteszembe a power management-et is probaltam minden fele modba allitgatni az sem szuntette meg a zajt) gepet akkor tegye "parkoloba" a fejet.
Engem nem is zavarna, hogy leparkolja a fejet hogy megvedje a vincsit + energiatakarekos legyen stb. De mikor mondjuk otthagyom a gepet es bejon a kepernyovedo is, es ott all orakig, egyszercsak elindul a kattogas, es 15-20percen at (mig teljesen felver almombol) folyamatosan 5-10-20masodpercenkent bejon aza 5-6 kattogas. Mi a rakert parkolna le a fejet 20 masodpercenkent? Ha egyszer valami hasznalja a vinyot 1-2 pillanatra (pl utorrent vagy vmit, vagy a hatterben futo vmelyik program pl virusellenorzo, windows defragment vagy vmi egyeb), akkor utana 10 masodperccel miert kell ujra leparkolnia?
Na ez jo hosszura sikeredett, de kb ennyire idegesito is a zaj, ha valaki tudja hogy mi okozhatja a zajt es milyen megoldasok vannak az eltuntetesere?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!