SSD vagy HDD?

Figyelt kérdés
Előnyök, hátrányok?

tegnap 13:11
 1/9 anonim ***** válasza:
90%

SSD gyors, de drága és korlátozott írást visel el.

HDD lassú, de olcsó és korlátlan írást elvisel.

DRAM baromi gyors, baromi olcsó, korlátlan írást elvisel, de áramszünet esetén azonnal ugrott minden adat.

tegnap 13:18
 2/9 anonim ***** válasza:
88%
Attól függ mire szeretnéd használni. Sima adattárolásra általában jó a HDD is, bármilyen program futtatására már jobb SSD. Sőt, utóbbira igazából már csak azt szabad venni. Egy Windows 11 például használhatatlan HDD-re telepítve.
tegnap 13:21
 3/9 anonim ***** válasza:
87%

HDD

+ nagyobb eséllyel nyerhető róla vissza adat (bizonyos) hiba esetén is.

+ jobb ár/kapacitás arány főleg bizonyos méret felett.

SSD

+ gyors

+ nvme verziónál a kis méret

+ külső verzió hordozhatósága kényelmesebb

tegnap 13:27
 4/9 anonim ***** válasza:
78%

"HDD lassú, de olcsó és korlátlan írást elvisel."

Persze, mert sosem megy tönkre. Én úgy modanám, hogy az egyik mechnikusan, a másik "kémiailag" kopik el, és a HDD-nél ezt az üzemórák befolyásolják jobban, az SSD-nél meg az írásciklusok.

tegnap 13:54
 5/9 anonim ***** válasza:
#4 Miért, az SSD nem megy tönkre? Akkor is megteszi ha alig írsz rá, hamarabb mint egy HDD. Tudom, mert tapasztaltam, 2011 óta van SSD-m, az idő előtt kinyiffant.
tegnap 14:29
 6/9 anonim ***** válasza:

5 hol írtam, olyat, hogy az ssd nem megy tönkre? Olvass figyelmesebben.

Ironikusan írtam az idézetre, hogy persze, mert a HDD sosem megy tönre mi?

Pont azt írom, hogy mindkettő tönkremegy, csak az egyiknél a futásidő a másiknál az írásciklus videli meg jobban.

Én speciel biztonsági szempontból a HDD-t szeretem az otthoni szerverben, mert még ha el is száll az elektronika, még jó eséllyel vissza tudják hozni az adatoka a lemezekről. Sőt hallottam olyat is, aki szerzett típusazonos áramkört, miután elszállt a kontrollere, és simán visszanyerte az adatait, kürt meg mindenféle drága cég nélkül.

SSD-n ez felejtős szerintem.

tegnap 14:34
 7/9 anonim ***** válasza:

# SSD:

Beöltési idő csökkentés miatt használják első sorban. Hatékony:

- Rendszer meghajtóként

- Játékokra (pl. PS5 is SSD-t vár)

# HDD

Adat tárolási céllal, ahol nem tudod előre megmondani mennyit adatot írsz vagy olvasol. ár/GB-ban, ahogy felettem is írták, kifizetőzőbb.

- NAS szerverekben vagy általános szerverekben

- PC-gépekben nem rendszer számára

- Külső meghajtóként

# LTO

hosszú távú adat tárolás, de inkább biztonsági offline mentésre jó, amit valószínűleg hónapok vagy évek múlva veszel elő, ha kell. Célközönsége első sorban vállalatok.

- Nagy mennyiségű adatok mentésére és hosszú tárolására (10-40 TB nagyságrendben)

- Mivel "kazetta", így Floppy/CD/DVD-hez hasonlóan elrakható.

- Drága az LTO író/olvasó meghajtó, emiatt vállalatoknak éri meg, de magánszemély is használhatja.

--

3-2-1 Adat mentési stratégia + NAS-s rendszerel (pl. Synology), de Linux rendszerek is támogatják a RAID-et.

Én otthoni gépparkom felépítése:

- Saját gép: SSD (rendszer) + 2db HDD (nincs RAID)

- NAS+K8S master gép: 1 SSD (rendszer) + 6 HDD (RAID6)

- K8S Worker1 gép: 1 SSD (rendszer, de 128 GB)

- K8S Worker2 gép: 1 SSD (rendszer, de 128 GB)

- K8S Worker3 gép: 1 SSD (rendszer, de 128 GB)

K8S Worker-ek adattárolásra nem alkalmasak, azt NFS-en keresztül érik el a NAS-t (hálózati tármegosztás), de mind a 3-ban van 32GB RAM a programok futására.

tegnap 15:51
 8/9 MolotovPunk ***** válasza:
Nekem előző gépemben 8 év után ment totál gallyra a HDD-m, nagyjából úgy elcsesződött, hogy már menteni sem lehetett róla az adatokat. Még szerencse, hogy másik számítógépemben volt ugyan olyan biztonsági mentés, szóval ennyit arról, hogy a HDD "sosem" megy tönkre! Egyébként manapság az SSD jobb és gyorsabb, legalábbis ha rendszert is használsz alatta. A HDD max komolyabb nagyobb méretű adattárolásokra jó. Kisebb méretű adatokra SSD is bőven megfelelő.
tegnap 21:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Lényegtelen ki mit hisz. Majd az élet büntet.

Lényegtelen min tárolod a fontos adatot, minden is elromolhat. Tehát biztonsági mentés!

tegnap 21:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!