SSD-t ugyanúgy lehet (megéri-e) partícionálni mint egy hddt?
A mostani gépemet összeszerelve vettem kb 7 éve.
Van benne egy 250gb ssd amire a win van telepítve. Emellett van egy 2tb hdd amin minden egyéb van.
Ha új gépet veszek aminek alaplapján több m.2 slot is van, akkor megérné venni 1 ssdt az oprendszernek és egy másikat a játékoknak? Vagy egyet, de kb 4 terrásat és azt partícionálni?
Tök mindegy, hogy hány partíciód van egy SSD-n. A töredezettségmentesítést azt viszont ne alkalmazd. Illetve, azért legyen hely bőven a C-n, programoknak, Windows frissítéseknek, tehát ne úgy telepítsd az op.rendszert, hogy maradt utána 10 GB.
Jó az az ötlet is, hogy 1 SSD az op.rendszernek, 1 meg a játékoknak, vagy hogy van 1 és azt osztod fel. Mondjuk 4 TB-os SSD az azért eléggé combos árban. Jobban kijössz, ha pl meghagyod a mostani 250-est rendszernek meg programoknak és veszel egy majdnem mindegy milyen SSD-t játékoknak, mivel azok az elérési időből nyernek hasznot, nem pedig az SSD sebességéből. Tehát tök felesleges egy vödör pénzt ellocsolni egy drága m.2-esre, akár Sata III-asra.
Crucial MX500 pl jó.
Te tudod, hogy hány játék van fent, mennyivel játszol párhuzamosan. Én sosem voltam a "tárolgassunk olyan játékokat amiket hónapok óta nem indítottam el" elv híve. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet elég az 1 TB-os is akár. Persze zsonglőrködni sem jó a tárhellyel, hogy akkor most játék1-et letörlöm, hogy játék2-t fel tudjam tenni, de ismét érdekel játék1, úgy hogy akkor játék2-t törlöm le.
HDD maradjon meg a minden egyébnek, mint most is, SSD nem kimondottan a hosszútávú tárolgatásra van kitalálva.
Most Samsung 960 evo van a gépben. Ezen van a win. Hát nem mondanám hogy olyan hűde gyors.
A jelenlegi HDD-met viszem át az új gépbe, a 2 terrából cirka 1 terra csak adat, film, családi videók, fotók stb. A másik 1 terra játék. Azt azért annyira nem nehéz telerakni... A HDD-t meghagynám teljes mértékben a felsoroltak tárolására, az SSD meg játék.
Amilyen játékok már vannak és lesznek, mivel nem 1 évre veszem a gépet... simán kell a hely. Egy flight sim 160gb, mindenféle addon nélkül. COD, RDR2, gta, cities... lehetne sorolni. Kb ezzel a párral tele lehet rakni 1 terrát.
Az is oké, hogy nem egyszerre játszom minddel, de nem is szokásom letörölni mondjuk 1 hónap erejéig egy játékot, hogy aztán újratelepítsem.
Pénzügyileg nem éri meg. Ennek ellenére én külön lemezre raktam oprendszereket és játékokat is. Összesen 3 van a gépben, így ha egyik megadja magát nem veszik el az összes adatom, mentésem.
Ezen kívül külsőre is rendszeresen mentek. Inkább költöttem 20-50ezerrel többet az adatok biztonsága érdekében.
Érdekes, nekem a 960 EVO-hoz mérten egy papíron lassabb Sata3-as 850 EVO-m van már hetedik éve és semmi gondom nincs vele. Vagy régen volt Windows telepítve (ami önmagában nem kéne, hogy gond legyen), vagy tele van mindenféle szeméttel, vagy millió program indul el (feladatkezelő, indítás tab alatt érdemes szétnézni).
Én azért rendszeresen takarítom a temp, %temp% mappákat (Windows gomb + R, oda beírva), akkor ezt:
Meg ezt, clean up system files opcióval.
CCleanert is használom, villámgyorsan elindul a Windows.
Persze, ezért írtam, hogy mindenkinek más a felfogása és a szokása, máshogy struktúrálja a dolgokat. Ezt te tudod, hogy kb. mekkora SSD-re lesz igény.
Ha nem méred külön a töltési időt, akkor a Sata3 és m.2 NVMe között nincs érezhető különbség játékok esetén. Akkor vennék m.2 NVMe-t ha az op.rendszer programok meg minden egy SSD-ről menne. De most venni játékoknak egy külön SSD-t, tényleg mindegy. A stutteren, laggokon, nagyon minimális FPS növekedésen már maga az a tény segít, hogy SSD, nem HDD.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!