MX Linux rendre átírja az UEFI BIOS rendszerórát! Mit állítottam be rosszul?
Tömören:
UEFI BIOS PC Windows 11-el
Pendrive-ra telepített, arról indítható friss MX Linux.
Linux időzóna beállítása Magyarország.
Minden linux használat után a BIOS óra egy órával visszaállított. (talán CET-ről GMT-re?)
W 11-re visszatérve vagy a BIOS-ban visszaállítom helyi időre, vagy a W11-el szinkronizálom.
Egyszer már megoldottam, de azóta láma lettem! :-(
Célom, hogy a linux ne piszkálja a BIOS órát, mert nem csak ezen a gépen indítanám a linuxot! Márpedig snassz, ha más gépen is átírja a BIOS beállítást!
Mit nem állítottam be, vagy mit rosszul?
Kösz a választ. Egyelőre hibaüzetetek küldött. Valami nem tetszik neki a PID 1-ben.
System has not been booted with systemd as init system (PID 1). Can't operate.
Keresek hozzá leírást... Egyelőre csak Ubuntuhoz van. Gondolom linux rendszerszinten nincs lényegi különbség...
Ezért használok inkább windowst.
Annak van annyi esze hogy live (PE) vagy telepített (wtg) windowst futtatok usb-ről linuxos gépen az nem írja át azonnal a bios óráját.
A live vagy telepített linuxoknak sajnos alapból nincs ennyi esze fordított esetben.
Nagyon régen próbálkoztam Hiren's Boot CD PE-vel, de a Linux teljesebb rendszer!
Ahogy írtam, valamikor hosszas keresgélés után rátaláltam a megoldásra és ki tudtam kapcsolni az MX Linux "szórakázását".
Most ugyanarra, ugyanazt, ugyanúgy (újra)telepítettem - egy "baleset" okán! Nyomorult sda, sdb, sdc :-D
Az 1es már írta telepített rendszerre:
sudo timedatectl set-local-rtc 1
Live-nél ugyanez eső után köpönyeg.
A 2esben írtam! Ezt tettem. Hibaüzenetet és semmi...
Találtam más módot. Majd az következik...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!