Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » MX Linux rendre átírja az...

MX Linux rendre átírja az UEFI BIOS rendszerórát! Mit állítottam be rosszul?

Figyelt kérdés

Tömören:

UEFI BIOS PC Windows 11-el

Pendrive-ra telepített, arról indítható friss MX Linux.

Linux időzóna beállítása Magyarország.

Minden linux használat után a BIOS óra egy órával visszaállított. (talán CET-ről GMT-re?)

W 11-re visszatérve vagy a BIOS-ban visszaállítom helyi időre, vagy a W11-el szinkronizálom.

Egyszer már megoldottam, de azóta láma lettem! :-(

Célom, hogy a linux ne piszkálja a BIOS órát, mert nem csak ezen a gépen indítanám a linuxot! Márpedig snassz, ha más gépen is átírja a BIOS beállítást!

Mit nem állítottam be, vagy mit rosszul?

nov. 28. 10:08
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
timedatectl set-local-rtc 1
nov. 28. 10:42
 2/6 A kérdező kommentje:

Kösz a választ. Egyelőre hibaüzetetek küldött. Valami nem tetszik neki a PID 1-ben.

System has not been booted with systemd as init system (PID 1). Can't operate.

Keresek hozzá leírást... Egyelőre csak Ubuntuhoz van. Gondolom linux rendszerszinten nincs lényegi különbség...

nov. 28. 14:40
 3/6 anonim ***** válasza:
28%

Ezért használok inkább windowst.

Annak van annyi esze hogy live (PE) vagy telepített (wtg) windowst futtatok usb-ről linuxos gépen az nem írja át azonnal a bios óráját.

A live vagy telepített linuxoknak sajnos alapból nincs ennyi esze fordított esetben.

nov. 28. 17:36
 4/6 A kérdező kommentje:

Nagyon régen próbálkoztam Hiren's Boot CD PE-vel, de a Linux teljesebb rendszer!

Ahogy írtam, valamikor hosszas keresgélés után rátaláltam a megoldásra és ki tudtam kapcsolni az MX Linux "szórakázását".

Most ugyanarra, ugyanazt, ugyanúgy (újra)telepítettem - egy "baleset" okán! Nyomorult sda, sdb, sdc :-D

nov. 28. 20:26
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az 1es már írta telepített rendszerre:

sudo timedatectl set-local-rtc 1

Live-nél ugyanez eső után köpönyeg.

nov. 28. 21:08
 6/6 A kérdező kommentje:

A 2esben írtam! Ezt tettem. Hibaüzenetet és semmi...

Találtam más módot. Majd az következik...

nov. 29. 08:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!