Milyen videokártyát éri meg venni jelenleg 1440p felbontásra, ha hosszabb távra tervez az ember?
200 ezer körül nézegetek, használt és új kártya is szóba jöhet, de nem igazán tudom eldönteni melyik érné meg a legjobban.
RTX 3080 / RTX 3080 Ti, RX 7800 XT, RX 7900 GRE, RTX 4070 és RTX 4070 Super kártyákban gondolkodom. Nyilván az utóbbiak már bőven túllépik a 200 ezret, de +-50 ezer ft-ot még be tudok kalkulálni az árba.
RTX 3080 Ti-t egészen jó áron árulnak már használtan 180 ezer környékén, a sima 3080 viszont akár 150-ért is kapható. Néztem ebből a 12GB-os verziót is, néha néha felbukkan a használpiacon egy-egy példány. Leginkább a sima 3080 ellen a kevés VRAM az ellenérv.
RTX 4070 és 4070 Superben is gondolkodtam, de sajnos ezek használtan is drágák. A legolcsóbb 4070S is 250-nél kezdődik, annyiért meg már ott a 7900GRE...
Más ötletet is meghallgatok nem ragaszkodom egyik gyártóhoz sem, csak az a lényeg melyik érné meg a legjobban.
Ja és nagyrészt játékra kellene.
Mi az a más? Amit alkalmanként nem tud a Radeon?
Érdekel mert ilyenem van.
4-es.
Van fent linuxom is, ott pl. arch alatt davinci resolve(videószerkesztő), ingyenes verzió alatt nincs h.264 és h.265 decoding, encoding amd kártyáknál. AV1 opció, csak a régebbi kártyák nem tudják.
Windowson ugyanaz a helyzet csak ott nem hiányzik semmi hanem egyszerűen gyorsabb és gördülékenyebb pl. videót vágni(nem csak davincivel). 3d szerkesztésnél, gyorsabb, stabilabb. Streamelésnél jobb a minőség nvidia kártyáról. CUDA elterjedt, jobban implementált, amd alternatíva pedig nem annyira stabil, gyors. Ez nem csak az ő hibájuk, mert a fejlesztők sem foglalkoznak vele így marad nvidia. Ez jellemző fogyasztói szférára, a pro kártyákkal és driverekkel(bár itt is le vannak maradva nvidiától) nincs ilyen baj, de aki játszik vagy hobbiból csinál ilyeneket az nem költi a többszörösét pro kártyára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!