Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptopunk nem kapcsol be, ha...

Laptopunk nem kapcsol be, ha a BIOS-ba akarnék belépni, nem enged be, csak hangosan sípol. Újratelepítés megoldhatja? Többi lent!

Figyelt kérdés

Van egy laptopunk. Tegnap testvérem játszani szeretett volna rajta, minden gond nélkül beindult, a játék frissített, majd ahogy belépett a játékba kékhalált kapott. Nem szólt elsőnek, mert nem tulajdonított neki nagy figyelmet. Újraindult a laptop magától, majd már újra a játékot akarta megnyitni ismét kékhalált kapott. Ilyenkor szólt nekem is, de sajnos a hibakódot nem láttam már. Megpróbáltuk ismét beindítani és írta, hogy "default boot device missing or boot failed" hosszas gondolkozás után. Nem vagyok szervízes, alap dolgokat tudok én is csinálni, pl. újratelepítem, hasonlók, de szétszedni nem szedem szét.

Beléptem a BIOS-ba, hogy hátha találok valami megoldást erre, meg neten láttam olyat, hogy valakinek megjavult, ha átállította UEFI-ről Legacy boot-ra. Én átállítottam, nem kapcsolt be ugyan úgy (de közben rájöttem, hogy még valamit át kell állítani, de mindegy). Szóval újraindítottam, megpróbáltam visszalépni a BIOS-ba és csak hangosan sípolt, írta a Lenovo felíratot, de nem engedett be. Azt tudom, hogy a sípolásoknak van jelentése, és a Lenovo oldala szerint a folyamatos hangos sípolás az alaplap hiba.

A laptopnak vannak ismert problémái viszont, például területhibás a merevlemez. (Ezt még a szervízben mondták anno) SSD-re januárban szeretnénk cserélni, de nem gondoltuk volna, hogy így betojik a laptop hirtelen. Ezért vélem, hogy nem alaplap hiba van, hanem a HDD tojt be végérvényesen, vagy nem tudom.

A kérdésem az lenne, hogy ez temető, úgy ahogy van, vagy-e valami, amivel működésre lehetne-e bírni. Újratelepítéssel érdemes-e próbálkozni, hogy engedjem el? Januárig csak jó lett volna, ha nem teljesen hal meg :D

(Megjegyzés: Ha csak hagyom simán, nem lépek a BIOS-ba, akkor csak a Lenovo feliratot írja és annyit, hogy "Rendszer helyreállítás", és semmi sem történik, másfél órát vártam rá.)

Laptop:

Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL

HDD: 1T (nincs benne SSD semennyi sem)

RAM: 12 giga

Proci: I5 7600 (asszem, de tuti I5)

okt. 31. 09:42
 1/2 anonim ***** válasza:
a winchester kuka
okt. 31. 10:15
 2/2 anonim ***** válasza:

Jó eséllyel a merevlemez meghalt, de csak akkor lehet biztosan ezt mondani, ha beraksz egy csere merevlemezt, amiről tudod hogy jó. Valószínűleg nem maradt ép terület, ahova tudna pakolni adatot a merevlemezen, de lehet maga az olvasófej halt be vagy nem tud bizonyos állásba beállni.

Régi merevlemez ki, új be és emiatt újra is kell majd telepíteni. Ha volt adat a régi, rossz lemezen akkor az jó eséllyel elvesztettétek. Létezik HDD-ről kézileg adatkinyerés, de ennek az ára több százezer forint, kezes-lábas tetőtől talpig beöltözött ember beül a pormentesre leszívott szobába és ott szedi szét meg kezdi el kézi eszközökkel kiolvasni.

okt. 31. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!