Ha most vásárolnátok AMD processzort, akkor Zen4-es vagy Zen5-ös proci mellett döntenétek?
Sziasztok!
Konfig épít(tetés) előtt vagyok. AMD Ryzen 5 7600X volt eddig az elképzelés, de láttam a napokban, hogy kijöttek még nyáron a Zen 5-ös procik, és egy Ryzen 5 9600X-el szemezgetek.
Sok cikket nem találtam a témáról, csak annyit hogy nehezen indult el a széria, meg még, az indulás előtt visszahívások voltak.
Ilyenkor amikor még "friss" egy proci még lehetnek rejtett gyerek betegségei, vagy ezek már azok a darabok amit eladnak majd másfél év múlva is? Még valamelyik fórumban olvastam, hogy elrontott széria lett ez az Zen 5, de nagyon nem tárgyalták hogy miért.
A visszahívás oka, hogy el írták a kupakot.
Eddig semmilyen valódi problémáról nem hallottam a Zen5 kapcsán. A Zen5 a zen4 tovább fejlesztése, nem volt architektúra váltás mint az Intel CoreUltra esetében.
Attól függ mennyi időre terveznék és mire használnám. A Zen5-nél akad elég sok újítás, ami egyelőre kihasználatlan extra de később felhasználás függvényében jól jöhet majd.
Ha rövid távon, ha 1-2 éven belül úgy is procit fejlesztenél akkor teljesen jó az olcsóbb 7600. Ha hosszú távra kell, tehát összerakod a gépet és 4-6 évig nem cserélsz procit akkor inkább 9600X, főleg ha olyan dolgokra is használod amik például tudnak profitálni a fejlettebb AVX-512-ből (modellezés, render stb ). Vannak olyan területek ahol nagyon jól megy a Zen5 az elődhüz képest és simán megéri a +20 000-ret és vannak olyan alkalmazások amik semmit nem használnak az új képességekből ( pl a játékok nagyon nagy hányada ) ezért ott a két processzor közötti különbség elhanyagolható így 500 forint felárat nem ér az újdonság.
Mindkettő lehet jó választás.
Ha nem számít a pénz akkor egyértelműen a Ryzen 7 7800X3D a legjobb választás játékra. De ha belegondolsz egy Ryzen 5 9600X árából (egy proci árából) kijön egy bitang stabil félgép amin minden új játék szépen elfut csak egy megfelelő vga kell, akkor itt a jó választás.
ASRock B550M Pro4 Alaplap 37.920 Ft-tól
AMD Ryzen 5 5600 6-Core 3.5GHz AM4 Box 41.900 Ft-tól
G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GIS 19.590 Ft-tól
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!