Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Nem ad képet a gépem, DRAM és...

Nem ad képet a gépem, DRAM és VGA világít, mi lehet a gond?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A következő hibát produkálja a gépem: amikor bekapcsolom kb. 5-6 másodpercig világít a DRAM led, madj 3-4 másodpercig a VGA led, majd egy pillanatra felvillan a CPU led és újra a DRAM 5-6 másodpercig és így tovább.

Minden ventillátor bekapcsol, világít a LED csík az alaplapon.

A következő a konfigom: b450m Aorus m alap, Ryzen 5 5600X, 2x 8 Gb ram és teszteléshez egy GTX 660 TI videókártya. FSP 700 W-os táp.

A CMOS-t reseteltem a két pin rövidrezárásával (nem volt bedugva agép a konnektorba)

A videókártya működik, másik gépben kipróbáltam.

A monitort kipróbáltam, működik másik géppel.

A RAM-okat egyesével végigpróbáltam minden slotban, ugyanez a hibajelenség.

A CPU-t kiszedtem, újra a helyéretettem.

Ami érdekes, amikor a táp kapcsolóját bekapcsolom, akkor egy pillanatra felvillan a ledcsík az alaplapon, ez normális ennél az alaplapnál?

Van valakinek bármi más ötlete? Nagyon attól tartok, hogy az alaplap rossz...

okt. 25. 08:04
 1/6 anonim ***** válasza:
27%
A LED csík felvillanása bekapcsolásnál gyakran normális jelenség, de az ismétlődő hiba azt mutatja, hogy a rendszer nem lép túl az alapvető ellenőrzéseken, így elsőként érdemes a BIOS verziót ellenőrizni és frissíteni. Ha ezek után sem indul el, akkor egy próbát másik alaplappal vagy processzorral is érdemes lehet megtenni, hogy szűkíthesd a lehetséges hibaforrásokat.
okt. 25. 10:31
 2/6 A kérdező kommentje:
A BIOS verziónak elvileg jónak kell lennie, mert korábban használtam a konfigot, csak el volt rakva egy időre. Mivel nem ad képet, így nem tudom ellenőrizni a BIOS verziót. Veszek egy régi procit és megpróbálom azzal. Ha azzal sem megy, akkor végső megoldásként arra gondoltam, hogy a backup BIOS-t rövidre zárom, ha jól olvastam, akkor arról indulna. Ezzel kapcsolat kérdezném, hogy backup-ról való indításkor az első (F1) verziójú BIOS töltődik be, vagy az utolsó frissítés előtti BIOS verzió?
okt. 25. 11:04
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha a backup BIOS aktiválását választod a rövidre zárással, az alaplap a gyári alapértelmezett, gyártó által telepített BIOS verziót fogja betölteni, ami általában az első (F1) verziót jelenti. Ez a verzió gyakran a legkorábbi stabil verzió, ami még a legújabb frissítések előtt került fel a lapra. Ezzel a módszerrel visszaállíthatod az alaplap működését egy régebbi BIOS verzióval, ami segíthet, ha a legutóbbi frissítések okoztak problémát. Az is érdemes megemlíteni, hogy a backup BIOS aktiválása sok esetben segít az elindulásban, de ha a kép továbbra sem jelenik meg, akkor a processzor kompatibilitására is érdemes rátekinteni. A régi processzorral való indítás mindenképpen jó próbálkozás, mert segíthet kizárni egyes problémákat, és megadja a lehetőséget a BIOS verzió frissítésére, ha szükséges.
okt. 25. 11:26
 4/6 anonim ***** válasza:
37%
Milyen másik alaplapban működött a videókártya? Milyen bios van a videókártyán? Ha valami régebbi és nincs uefi támogatás benne akkor produkálhat akár ilyet is.
okt. 25. 12:22
 5/6 A kérdező kommentje:
#4 Ezt nem tudtam. Régi alaplappal volt használva, kb 10 éves, azokon még nem volt UEFI. Most az a terv, hogy megnézem egy olyan procival, amiben van integrált videokártya. Azzal ezt is ki lehet majd szűrni.
okt. 25. 12:57
 6/6 A kérdező kommentje:

#4 Köszönöm, nagy pacsi, ez volt a gond, nem értem miért pontoztak le...

A GTX 660 TI alapból nem támogatja az UEFI-t. Furcsa, hogy a DRAM világít, így sokat nem ér az alaplapon a diagnosztika.

Leírom, hogy oldottam meg, hátha másnak is segítség a jövőben:

A [link] oldalon megnéztem, hogy van e a videókártyámnak olyan BIOS frissítése, ami támogatja az UEFI-t, és szerencsére van.

Most nincs másik gépem, amibe be tudtam volna rakni a videókártyát, ezért szerintem a legolcsóbb megoldás az volt, hogy megvettem a legolcsóbb integrált GPU-val rendelkező procit, amit támogat az alaplap. Ezzel már POST-olt.

Beállítottam a BIOS-ba, hogy az integrált videokártyát használja videó kimenetnek. Beraktam a videókártyát, így posztolt. Felraktam az nvidia drivert és a GPU-Z -vel megnéztem a kártya órajeleit, amivel be tudtam azonosítani, hogy pontosan melyik BIOS-t kell letöltenem a fenti oldalról (AZUS-nak több féle kiadása is van eltérő órajelekkel).

Flash-eltem a vBIOS-t ( [link]

Visszaállítottam az alaplap BIOS-ában, hogy a PCI slotot használja videó outputnak és visszaraktam az eredeti 5600X procit (amiben nincs integrált GPU) és kb 20 másodperc gondolkodás után POST-olt.

Remélem másnak is segít. A tanulság: sz art sem jelent az alaplap diagnosztikai status LED-je.

okt. 30. 08:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!