Nem ad képet a gépem, DRAM és VGA világít, mi lehet a gond?
Sziasztok!
A következő hibát produkálja a gépem: amikor bekapcsolom kb. 5-6 másodpercig világít a DRAM led, madj 3-4 másodpercig a VGA led, majd egy pillanatra felvillan a CPU led és újra a DRAM 5-6 másodpercig és így tovább.
Minden ventillátor bekapcsol, világít a LED csík az alaplapon.
A következő a konfigom: b450m Aorus m alap, Ryzen 5 5600X, 2x 8 Gb ram és teszteléshez egy GTX 660 TI videókártya. FSP 700 W-os táp.
A CMOS-t reseteltem a két pin rövidrezárásával (nem volt bedugva agép a konnektorba)
A videókártya működik, másik gépben kipróbáltam.
A monitort kipróbáltam, működik másik géppel.
A RAM-okat egyesével végigpróbáltam minden slotban, ugyanez a hibajelenség.
A CPU-t kiszedtem, újra a helyéretettem.
Ami érdekes, amikor a táp kapcsolóját bekapcsolom, akkor egy pillanatra felvillan a ledcsík az alaplapon, ez normális ennél az alaplapnál?
Van valakinek bármi más ötlete? Nagyon attól tartok, hogy az alaplap rossz...
#4 Köszönöm, nagy pacsi, ez volt a gond, nem értem miért pontoztak le...
A GTX 660 TI alapból nem támogatja az UEFI-t. Furcsa, hogy a DRAM világít, így sokat nem ér az alaplapon a diagnosztika.
Leírom, hogy oldottam meg, hátha másnak is segítség a jövőben:
A [link] oldalon megnéztem, hogy van e a videókártyámnak olyan BIOS frissítése, ami támogatja az UEFI-t, és szerencsére van.
Most nincs másik gépem, amibe be tudtam volna rakni a videókártyát, ezért szerintem a legolcsóbb megoldás az volt, hogy megvettem a legolcsóbb integrált GPU-val rendelkező procit, amit támogat az alaplap. Ezzel már POST-olt.
Beállítottam a BIOS-ba, hogy az integrált videokártyát használja videó kimenetnek. Beraktam a videókártyát, így posztolt. Felraktam az nvidia drivert és a GPU-Z -vel megnéztem a kártya órajeleit, amivel be tudtam azonosítani, hogy pontosan melyik BIOS-t kell letöltenem a fenti oldalról (AZUS-nak több féle kiadása is van eltérő órajelekkel).
Flash-eltem a vBIOS-t ( [link]
Visszaállítottam az alaplap BIOS-ában, hogy a PCI slotot használja videó outputnak és visszaraktam az eredeti 5600X procit (amiben nincs integrált GPU) és kb 20 másodperc gondolkodás után POST-olt.
Remélem másnak is segít. A tanulság: sz art sem jelent az alaplap diagnosztikai status LED-je.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!