Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az új Intel Core Ultra process...

Az új Intel Core Ultra processzorok nem fognak Hyperthreadinget kapni akkor mivel oldják meg a stabil teljesítményt?

Figyelt kérdés

Az új Core Ultra processzorok asztali 6-8P magot fognak kapni csak HT nélkül illetve ha ilyen Core Ultra 3 az pedig lehet, hogy csak 4-et ha létezni fog ilyen processzor. Akkor az Intel hogyan fogja azt megoldani, hogy a játékok stabilan fussanak tehát egy kis idő múlva, néhány játékban ne legyenek csúnya min fps értékek? Illetve, hogy az avg fps értékek is mindig jobbak maradjanak mint a 14 genes procikon? Úgy, hogy a játékok mostantól elkezdik használni majd az E-magokat is és ennek köszönhetően az én I5 13500-am vagy haverom 12600K-ja is időtállóbb darabbá válik ez által is? És ezáltal nem kell, hogy megbánjam azt, hogy tavaly nem 5800X vagy 5800X3D-t vettem ez helyett.

Poénból én ennek örömére kipróbáltam a procimat, hogy csak hyperthreadinget és mindent kikapcsoltam és 6P magosként használtam. És sok játékban az átlag fps nem nagyon romlott viszont néhány játékban voltak beakadások. De az is érdekel, hogy munkában mit fog kezdeni az Intel? Itt már inkább az a fontos, hogy a konkurenciával szemben mit fog érni? Az Intel a 14700K, 13900-al nagyjából megtudta szorongatni az R9 7950X-7950X3D-t talán a 9950X-et is bár azzal nem foglalkoztam még. De így, hogy nem lesz bennük HT esélyes, hogy munkára megint Ryzen lesz jó vétel úgy mint amikor az első két generáció jelent meg.

Esetleg cserélni is megéri az I5 13500-at egy Intel Core Ultra 5 245K vagy Ultra 7 265KF-re? Úgy, hogy eladom a 13500 + Gigabyte H610M H DDR5 lapot? És az új foglalatot veszem meg? Az új foglalatban az Adata Xpg Lancer 5600mhz cl46 ramomat is kitudom használni majd ha veszek mellé ugyanolyan 16gb ram kitet, hogy meglegyen a 32gb és a dual channel?

Ezt úgy írom, hogyha már váltok inkább hamarabb vennék Ryzent de az új Zen 5 procik alig léptek előre és nem is látok olyan nagy előnyt az enyémhez képest az X3D procik meg drágák és egy 14700-13900F, 160 ezerért is hozná a szintjüket csak nagyobb hőtermeléssel és fogyasztással kellene számolni amihez nagyobb hűtő is kellene. Még tudtommal a nem K modell is melegedősebb mint legtöbb Ryzen vagy újabb Intel proci. Csak kíváncsi vagyok mi történik azzal aki AM4, Alder Lake esetleg Raptorrol erre az új Intel generációra vált? És milyen hátrányokkal jár aki ezeket veszi Zen 5 vagy AM5 3V cashe helyett?

Aki azért akar ide jönni, hogy kritizáljon azt megkérem, hogy menjen tovább innen, kösz!

okt. 18. 11:53
 1/8 anonim ***** válasza:

" És sok játékban az átlag fps nem nagyon romlott viszont néhány játékban voltak beakadások."

Hát akkor meg is magyaráztad a dolgot, innentől a kérdés zárható :D

A 13500 6P-coreja és az új Core Ultrák 6P-coreja között jelentős eltérés lesz, sokkal combosabb az új proci. Amúgy maga az intel is azt állította a saját bemutatóján, hogy játékokban ez az architektúra most nem lesz előrelépés. De ha már játékok: ha nincs RTX4090-ed és nem 1080p-ben játszol akkor lényegében tökmindegy milyen procid van. Egy nem high-end ultra gémert egy Ryzen5 7600 is simán kiszolgál egy közepes videókártyával és a piac nagyobb része olcsóbb hardveren játszik.

Mi lesz munkában? Majd kiderül. Az intelnek váltania kellett,a régi architektúrát már ideje volt kukázni. Ha most a következő mondjuk úgy átmeneti sorozat nem lesz mindenben a legjobb attól még nem lesz drágább a kenyér... Felesleges ezen pörögni.

A saját dolgaidra: a Raptor-lake egész jól skálázódik a memóriasávszélességgel és már a 13600Knál is mérhető a DDR4-DDR5 sávszélkülönbsége. Erre te leméred a procid egy csatornás DDR5-tel ami lassabb, mint a dual-DDR4 és azt kapod, hogy itt ott már laggol. Arra nem gondoltál, hogy nem a 6P mag fogyott el? :D

És ez sem fika akar lenni, de szerintem kicsit mókás hogy egy 13500 + a legolcsóbb ratyi belépő lap + single channel DDR5 esetén azon agonizálsz, hogy megéri-e Core Ultra 7 KF-re váltani. Minek? Ezt sem tudtad normálisan kiépíteni. Egy éve használod félig kiherélve a Raptort, te egy dual DDR5-7200-zal megtámogatott 13600K-t is rakétának éreznél...

Tényleg nem sértsből mondom, de határ semmi értelme Core Ultra 7 procit singel channel 5600CL46-os RAMmal hajtani, azt a procit mégjobban visszafogja ez a RAM, teljesen felesleges pénzkidobás.

" hogyha már váltok inkább hamarabb vennék Ryzent de az új Zen 5 procik alig léptek előre és nem is látok olyan nagy előnyt az enyémhez képest az X3D procik meg drágák"

Háát ezek is erős kijelentések, ha megnézed a 13500 néhai tesztjeit:

[link]

a Ryzen 7 5800X3D is rendesen veri a singe channel RAMmal megtámogatott procidat és azt is tudjuk hogy a 7800X3D az elődöt veri kényelmesen:

[link]

Ezek után kicsit merész kijelentés, hogy majd Zen5 X3D ( ami lehet nem lesz gyorsabb, mint a Zen4) alig gyorsabb... :D

Szerintem szállj le a földre :)

okt. 18. 12:31
 2/8 A kérdező kommentje:

Nem lesz előrelépés úgy mint a zen 5 akkor most az Intel és AMD is monopol helyzetben érzi magát, hogy 5%-al jobb teljesítményt ad ki mint amit kiadott két éve? De az Intel legalább alacsonyabb fogyasztással adja ki az új procijait. Jön nem sokára az RTX 5090 de 4K-ban nem fog számítani mondjuk annak a kártyának se.

Egyébként ugyanolyan ram modult mindenképp fogok venni. De két ram slotos alaplapba azért vettem 1x16-ot, hogy később csere nélkül tudjam 32-re bővíteni. Csak kicsit később jött ez az össze mint terveztem, de nem baj. És amikor a hyperthreading nem volt kikapcsolva sosem volt beakadás single channelel sem. 80-100 fölötti fps esetén meg nem azt nem igazán veszem majd észre ha 10%-ot javul a teljesítmény.

okt. 18. 13:19
 3/8 anonim ***** válasza:

"akkor most az Intel és AMD is monopol helyzetben érzi magát"

Ennek így semmi értelme.

"De az Intel legalább alacsonyabb fogyasztással adja ki az új procijait."

Ja, 253Watt helyett 250Watt lesz az új:

[link]

" Jön nem sokára az RTX 5090"

Neked milyen kártyád van?

okt. 18. 13:21
 4/8 anonim ***** válasza:

"De az Intel legalább alacsonyabb fogyasztással adja ki az új procijait."

Jah k****a jó lesz, amit az AMD megold 65W-on azt az Intel is 250W-on.

okt. 18. 13:25
 5/8 A kérdező kommentje:

Az rendben van, hogy 250w-nek van írva a pl2 érték. De nem csak ezen múlik De a 13900K meg a 14900K akár 400-ig is elment, munka mellett húzva. De a 12900K jobban megmaradt a 241w limitje alatt. Az R9 7950X pedig elvileg 170w processzor de olvasni lehetett róla olyat, hogy 250-et az is tudott kajálni.

De a Core Ultra 5 245K 159w turbo limittel fog rendelkezni tehát az esélyesebben lesz takarékosabb egy 12600K-nál is.

És nem szeretnék lehurrogást ezzel kapcsolatba, hogy azt kell nézni kizárólag ami oda van írva és ostoba vagyok mert jelenteni fogom a választ utána kell nézni. És nem erőszakosan okoskodni azért, hogy utána magadból csinálj hülyét. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy munkában és játékban más a fogyasztása. Pl egy 12400F 117w pl2-je van az 5600X turbo limitje 90w ha megnézed a teszteket játékokban a 12400F mégis kevesebbet eszik. És az 5600 turbo limitjét is ki lehet kapcsolni

okt. 18. 13:43
 6/8 anonim ***** válasza:
79%
Ismét egy hulladékot sikerült kihozniuk, ami az utolsó generációs AMD-t közelíti, de messze van tőle. Az AMD új generációja nem kérdés, hogy köröket fog verni rá, már csak be kell jelenteniük. Vajon mikor fog csődbe kerülni az Intel? 12. Generáció óta egy értelmes processzort nem tudtak kérni az asztalra!
okt. 18. 14:25
 7/8 anonim ***** válasza:
*kitenni
okt. 18. 14:25
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem gondolnám hogy nem értek hozzá és továbbra is össze vissza beszélsz mindenfélét.

A processzorok gyárilag megszabott max áramfelvétele adott, 5600-nál és 5600X-nél 88Watt,Raptor Lake i9-nél 253Watt és pont. Minden ami ezeken az értékeken felül van az valamilyne tuning és ezért nem releváns az sem ha egy 5600X-szel megetetsz 120 Wattot és az sem haegy i9-cel áttolsz 400Wattot, ezek nem a gyári specifikációknak megfelelő használatból adódó eredmények.

A 12400F esetében a PL2 117Watt és kikapcsolt turbo time limit esetében ( ami az intelnél elfogadott ) megfelelő videókártyával biztos bele lehet kergetni olyan szituba ahol jóval többet eszik, mint 65W.

Dumálás helyett inkább a teszteket mutogatnád :D

okt. 18. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!