Melyik wifi routert használnátok?
vodafontól jön a gigabit es net (coax on) a vodafone saját eszköze nekem csak egy bridge viszont van 2 eszközöm is ami között vacilálok jelenleg.
Van egy wifi 6 os [link] routerem
és van egy Mikrotik haP ac2 eszközöm [link] ez nem wifi 6 os.
Ti melyik eszközt használnátok inkább? Nyilván van pro kontra oldal a linksys borzasztóan buta viszont wifi 6 a mikrotik meg egy eszméletlen okos kis eszköz.
Ha már gigabites netem van akkor a Wi-Fi 6-osat választanám. Az, hogy okos a MikroTik eszköz, akkor számít ha ki is használod ezt az okosságot.
Ha van valamilyen funkció amit a MikroTik tud a másik meg nem és neked pont kéne, akkor a MikroTik-et használd. Ellenkező esetben nincs sok értelme. Akkor már inkább a gyorsabbikat.
Amúgy neked tényleg TV kábelen jön gigabites net? Az én szolgáltatóm max 700 megát tud TV kábelen. Nem is tudtam, hogy el lehet érni ilyen sebességeket.
Igen 3x árnyékolt jön be a lakásba és most nem mondok semmi rosszat a vodáról mert konstans kimérem kábelen a 935-945mbit et lefele és 41et felfele, ennél nem megy feljebb.
Pár utcára odébb van a munkahelyem ahol meg telekom 1000/1000 optika van, hát azért érzem a különbséget lehet hogy itt is giga ott is giga de az optikának borzasztóan jobb a válaszideje és ezt egy mezei böngészésben is érezni lehet.
Speed testen meg olyan stabilan tartja a gigabit et fel is le is az optika hogy csak na pedig egy sagecom wifi 6 os eszközön megy az irodába míg az otthonim ami a linksys wifi 6on megy az csak szépen lassan kúszik fel 400-850mbit ig ingadozva így valamiért eza coax kiérződik a wifire is. De amúgy igen kábelen atomstabil 945mbit et mérek.
Ahogy elnézem, DOCSIS 4.0-ával 10/6 Gbit-es netet lehet elérni maximálisan. Tehát a jelenlegi optikai csomagokat lehet hozni akár TV kábelen is.
Más kérdés, hogy melyik szolgáltatónak van DOCSIS 4.0-ás rendszere és, hogy milyen minőségű kábel kell hozzá.
Valszeg a TV kábeles megoldást a legtöbb helyen már csak kényelmi szempontból használják. Azért, hogy ne kelljen újra kábelezni. Ha DOCSIS 4.0 miatt jobb kábelre kéne cserélni, akkor már gondolom inkább optikát húznak be.
Csatlakoznék a #7-hez.
MikroTik Router + Linksys Access Point (AP)
A MikroTik router biztosan komolyabb tudású, mint amit a Vodafone ad neked, de a Linksys-nél is sokkal komolyabb tudású.
Linksys-t amúgy is csak nem saját firmware-rel ajánlott használni (pl. FreshTomato, OpenWRT) az NSA és társaik kötelező backdoorja, és a szoftver sajt szintű lyukassága miatt is.
Böngészéshez, levelezéshez nem kell gigabites Internet, de ha komolyabb adatmennyiséget mozgatsz meg a neten keresztül, ha párhuzamosan több komoly sávszélesség igényű hálózati alkalmazást futtatsz, akkor már van jelentősége.
Nekem is gigabites netem van azért, mert a munkám miatt nagyon sok adatot mozgatok Interneten keresztül, ez esetenként napi 200-300 GB, kb 50-50% a fel- letöltés aránya.
Ezt a WiFi 6 miatt írom.
Egyébként a hAP ac2-nek már két újabb modellje is van, a hAP ac3 (WiFi 5) és a hAP ax2 (WiFi 6).
A Router OS nagyon jó kis rendszer, azt drótoz össze benne az ember, amit csak szeretne, így én mindenképpen azt javasolnám routernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!