Régi ATX tápegységekben mire való ez az alkatrész?
Itt egy fotó róla: [link]
Ez konkrétan egy Star Tronic ST-400CPBA tápban van, de láttam már más típusokban is. Egy trafónak (vagy valamilyen tekercsnek) néz ki, de 4 helyett csak 2 kivezetése van.
Azért érdekelne, mert enélkül nem működik a tápegység, ez zárja az áramkört a primer oldalon, és tudni szeretném, hogy ez mindenféleképp kell-e bele, vagy nyugodtan áthidalhatom egy forrasztással, esetleg biztosítékkal.
Ez egy induktivitás (tekercs).
Passzív PFC. Arra szolgál hogy javítsa a tápegység teljesítmény tényezőjét.
"...ez csak valamilyen zajszűrő"
Annak is tekinthető, mert az a feladata hogy a tápegység áramfelvételét "színuszosítsa".
Vagyis a hálózat fele kevesebb felharmonikust termeljen. Ne szennyezze a hálózatot.
A tápegység enélkül is működik. Bár nem tudom miért akarod áthidalni. Megszakadt?
Nem szakadt meg, csak van egy olyan tervem, hogy átépítem valami másba a tápegység belét, ezért érdekelt, hogy azt az alkatrészt is meg kell-e tartani. Bár ezen azért rugózok még, lehet, hogy érdemes megtartani ezek alapján.
Köszönöm a választ és a pontosítást!
Nem hiszem hogy számottevő lenne.
Sőt a PFC tekercs a vas és a réz vesztesége miatt hőt is termel ami az össz hatásfokon ront egy kicsit.
Az autó sem megy jobban katalizátorral mint nélküle :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!