Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az Intel videokártyákat...

Az Intel videokártyákat kiknek szánják?

Figyelt kérdés

Megnéztem a legdrágább kártyáját az Intelnek és hát egyszerűen nem értem, hogy miért vannak a piacon. Körülbelül egy irodai gépbe tudnám elképzelni, amit a benchmark alapján tud, de semmiképp sem az AMD vagy NVIDIA ellenfelének.

Körülbelül az NVIDIA 20-as és 30-as széria között tart az Intel teljesítményben. Ennek így mi értelme van, hogy van helyük a piacon? Én értem, hogy olcsó, de egy 20-as NVIDIA-t még olcsóbban lehet használtpiacon venni. Hogyan akarnak ezzel az üzleti modellel a piacon maradni?

szept. 21. 02:23
1 2
 1/14 Telelő Teve ***** válasza:
38%

Az AMD is az NVIDIA 20/3000 széria környékén jár teljesítményben, szóval ez azért nem egy nagy lemaradás. Amúgy nyilván nem az a cél, hogy egyből piacvezetők legyenek, hanem az, hogy fokozatosan felzárkózzanak tudásban. Ha a következő generáció 10%-al közelebb kerül, majd az azt követő és az utáni is akkor azért elég hamar megérkeznek.

Az üzleti modell az, hogy rájöttek, hogy már nem a CPU-n lehet nagyot kaszálni, hanem a GPU-n. Pár éve mikor 0,5-1 millió forintokért lehetett venni középkategóriás videokártyákat mert vagy a bitcoin vagy a mesterséges intelligencia láz feltolta az árakat azért elég jól jött volna egy életképes harmadik gyártó. Na, pont azoknak az ügyfeleknek szánják akik egy ilyen piaci turbulenciában azt mondják, hogy nem állnak be az Nvidiás sorba, hanem jó lesz tizedannyiért egy fele akkora teljesítményű chip is.

szept. 21. 02:51
 2/14 anonim ***** válasza:
85%
Valakit csak becéloztak ha elkezdtek a forgalmazast.
szept. 21. 04:26
 3/14 anonim ***** válasza:
50%

Kérdező, a GPU az AI gyorsító gyártás mellékterméke. Az NVidia sem a "filléres" RTX4090-ből él🤣 Eladnak 1 azaz EGY AI kártyát 10x-es lóvé van rajta.

Tessék itt az Intel Gaudi ez a termék:

[link]

NVidia B100:

[link]

AMD Mi300

[link]

Na ezek a termékek, és a GPU-u az senkit nem érdekel. Az NVidia bevételének 90%-át ez adja.

szept. 21. 05:02
 4/14 anonim ***** válasza:
74%
Valahol el kell kezdeni... Eddig nem csináltak önálló videokártyát, csak integráltat, amik teljesítményben meg sem közelítettek egy dedikáltat. Most be akarnak lépni erre a piacra is. Ezt nem fogják tudni úgy megcsinálni, hogy rögtön kijönnek egy RTX4000 kategóriájú GPU-val. Még ők is elmondták hogy ezek az első próbálkozások, és főleg olyanoknak ajánlják akik szeretnek újdonságokat kipróbálni.
szept. 21. 06:47
 5/14 anonim ***** válasza:
59%

Az Arc-al a régi gyalázatosan f@sch HD/UHD igp designt is kukázni akarják, meg szerettek volna a konzolpiacra is benyomulni.

Elég csak ránézni Xbox/PlayStation/Rog Alley/Lenovo Legion Go...stb mind AMD alapú. MSI Claw az Intel, hát olyan is.

Az AMD egy értelmes használható dolgot rakott le az RDNA-val, nem egy NVidia, de azért ütős. Intelék jó felé próbálkoznak a Lunar Lake elég jó lett (ez van a Claw-ban) a Meteor Lake még jobb lesz ez jön most. A Dgpu, ha már fejlesztik a designt nem nagy durranás, az AMD-hez hasonlóan ugyan az az alapja.

[link]

szept. 21. 08:40
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez az első komolyabban vehető sorozata még az intelnek, rengeteg driveres szoftveres gonddal, amit szép lassan befoltozgattak. Az A széria kb csak kísérletezőkedvűeknek volt ajánlható. Majd hamarosan jön a B széria (Battlemage atchitektúra), én attól már többet várok. Nem teljesítményben, mert a maxos moddeljük nekik is ugyanúgy a középkategóriát célozza majd, a nagy eladási számokat, mint amd-nél is lesz majd. Kb a jelenlegi RTX 4070ti-4080 szintje lehet.

Remélhetőleg stabilitásban, driverekben.már nem.lesz hiba, és akkor fullosan jó vétel lesz. Főleg ha ellátnak minket továbbra is az eddigi előnyökkel, mint a legolcsóbb AV1 dekódolós dedikált GPU, és a reeendeteg VRAM.

Azaz a következő AMD széria legerősebb tagja elvileg nem lesz erősebb az XTX-nél!! Miközben azért az nvidia sem csak a felső kategóriába gyártja majd az 5000 szériát. Tehát a közép és alsó szegmens jövőre 3 szereplőssé válik, amiből kettőnek ez lesz a fő piaca, és ez nagyon remélem, hogy brutáljó árakat csinál majd.

Remélem nagyon... mindenkinek nagy az elvárása a battlemage-dzsel. Szarul indult az intel dGPU próbálkozása, sok volt a negatív hír, hogy így nem jó, úgy nem jó, de ha már a 2. szériára egy problémahegyektől mentes kártyát kiadnak... és tényleg jól befoltozták, nem rossz az A770!! Nézz róla friss összehasonlító teszteket.

szept. 21. 11:04
 7/14 A kérdező kommentje:

Elmondom én hogyan látom a piacot.

Az NVIDIA erős a technológiai fejlesztésekben, amit az AMD általában mindig lekövet a saját megoldásaival.

Néha kijön az AMD is egy-két jó technológiai újítással, de általában mindig az a vége, hogy a technológiát nem használják a játékfejlesztők, ezért végül érdektelenségbe fullad a dolog, mert egyszerűen kevés a tartalom rá. A megjelenéskor megfizetnek pár nagy stúdiót, hogy építsék be a játékba a technológiát, de ennyi, ritka az, hogy önszorgalomból valaki AMD platformra fejlesszen, mert az NVIDIA megoldásai kvázi ipari standardnak számítanak.

Amiért viszont AMD-t vásárolnak az emberek az az, hogy tud felmutatni NVIDIA-t megközelítő vagy időnként leköröző teljesítményt, vagy mert szimplán ránéznek a papírra és látják, hogy jobb a hardver specifikációja (pl. VRAM általában több szokott lenni AMD-nél).

Na már most az Intel érdekelne, hogy ilyen téren mit tud felmutatni?

Lehet, hogy én vagyok tudatlan, de nem tudok olyan technológiai újításról, amit az Intel szabadított volna rá a játékkészítőkre. Akkor viszont kérdés, hogy hogyan akarnak versenyezni a két nagy versenytársukkal? Azzal, hogy 5-ször olcsóbban adnak középszerű videokártyákat? Én értem, hogy még újak a piacon, de a piaci szereplés sosem arról szól, hogy kullogunk a másik mögött és egyre nagyobb lemaradásokat hozunk össze. Konkrétan az NVIDIA már a 4K 60 fps-nél tart a 4090-es szériával. Várhatóan az AMD is ki fog már hozni ilyen kártyát. Az 50-es szériával talán már a 8K előfutára is meglesz. Az Intel ehhez képest még a FullHD korszakban tart a kártyáival. Hogyan lesz belőlük versenytárs, azt nem látom.

szept. 23. 16:41
 8/14 anonim ***** válasza:
70%

#7 A játékok döntő hányada, konkrétan az összes PS/Xbox megjelenés AMD "hardverre" készül. Ugyanis a konzolokban egy egyedi Zen2 Cpu (kb Ryzen7 3700x) és egy egyedi RDNA GPU (kb Radeon Rx5600xt) van. Mindenki önszántából fejleszt erre. És a PS6 is ilyen lesz.

[link]

szept. 23. 22:13
 9/14 A kérdező kommentje:
Ez csak azt erősíti meg, hogy az Intelnek még kevesebb lehetősége van terjeszkedni. Ha a konzol piac GPU terén az AMD-é lett, akkor oda kizárt dolog, hogy az Intel egy középszerű kártyával be tudja küzdeni magát.
szept. 23. 22:38
 10/14 anonim ***** válasza:
56%
tökmindegy mit erősít. ezzel nekik kell megküzdeniük. mi meg várjuk csak az olcsóbb kártyákat.
szept. 24. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!