Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért vesz valaki Intel...

Miért vesz valaki Intel Pentium és Celeron proceszorral szerelt gépeket, miközben ezeknek a CPU-knak az újkori áruk töredékéért van jobb, használt CPU, amik teljesítményben kenterbe velik a Celeronokat és a Pentiumokat?

Figyelt kérdés

szept. 20. 16:33
1 2 3
 11/21 Telelő Teve ***** válasza:
85%
Jó, hát akkor indulj mondjuk oktatási közbeszerzésen használt gépekkel. Nem fognak kiválasztani.
szept. 20. 20:18
 12/21 anonim ***** válasza:
31%
Akkor bocs, kérdező :)
szept. 20. 20:29
 13/21 anonim ***** válasza:
29%
Érdekes, kénytelen voltam használt laptopot venni, de akkor aztán körülnéztem, hogy ne szemetet vegyek. Intel i5, SSD, 256 Gb stb., persze Thinkpad x 280. És harmadik éve semmi baja! Körülbelül így kell használt, de felújított laptopot venni. DE nagyon sokan nem értenek hozzá, megveszik, aztán hordják a szervizbe, legalább két havonta a Celeronos hulladékot.
szept. 20. 22:08
 14/21 anonim ***** válasza:
50%

Sokan elvből újat vesznek. Viszont nincs annyi pénzük, hogy egy jobb/erősebb konfigurációt (processzort) vegyenek. Ilyenkor a legolcsóbbat keresik, a gyártók pedig ezt felismerték, ezért vannak Intel Pentium és Celeron processzorok. Csak sajnos ezek mint teljesítményben, mint pedig minőségben és tartósságban alul maradnak egy néhány éves felsőbb kategóriás processzorral szemben. Ahogyan pedig írtad, sok esetben a használt olcsóbb, meg erősebb is, ugyanakkor nem újak. De egy kicsit részletesebben kifejtem saját tapasztalatom alapján, csak nem processzor, hanem laptop példán.

Az első laptopom üzletben vettem használtan, 2006-ban volt 90.000 Ft. Ekkoriban még nem volt divat használt termékre a garancia, kereskedőktől sem. Sajnos nem sokkal később meghibásodott. Három helyen sem tudták javítani, ott sem sikerült, ahol vettem. Végül el lett küldve postán egy komolyabb szervizbe, ahol sikerült javítani, ennek az ára 19.000 Ft volt (hangsúlyozom 2006-ban), így végül 109.000 Ft-ban állt meg a használt laptop, hasonló tudású új 120.000 Ft-ért lett volna. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy utána nem volt szervizben az a laptop, de ez egy negatív tapasztalat volt.

A következő laptopom egy új volt, szó szerint a legolcsóbb a bolt polcáról. Körbe jártam az összes üzletet, hogy megtaláljam a legolcsóbb modellt. Ennek a laptopnak már a külső anyaghasználata is gyenge volt. Ha a hát fedlaphoz gyengén hozzá értem (annyira, hogy még csukodni sem kezdett), az LCD már erre a nyomásra is elszíneződött. Folyton forrósodott, lassú volt, nyiklott-nyeklett, őszintén szólva a használtan vett laptop minősége sokkal jobb volt. Persze amilyen a külső anyaghasználat, olyan volt a belső alkatrészek minősége is, nemsokkal a garancia lejárta után javíthatatlanul tönkre ment (azt megjegyezném, hogy a használtan vett laptopom akkor még hiba nélkül működött, csak már teljesítményben volt gyenge).

Ezt követően 5 éves kiterjesztett garanciával vettem a harmadik laptopom. Sajnos hitelre tudtam csak, három évig havi 10.000 Ft-ot fizettem érte. Ez nem a legolcsóbb modell volt, de még mindig egy konzumer laptop, azaz otthoni használatra tervezett. Annyit mondhatok, hogy az 5 éves kiterjesztett garanciát ki kellet használnom, nem bírt ki hiba nélkül ennyi időt. De ezzel már elégedett voltam, kb. 7 évet szolgált és napi használatban volt. Ez idő alatt egyszer kellet javítani, garanciára.

A jelenlegi laptopom kb. 3 hónapja vettem. A költségkeret kb. 100.000 Ft volt. Ezért a pénzért kaptam volna egy fent írthoz hasonlóan gagyi újat. Vagy egy felújított 3,5 éves üzleti kategóriás laptopot, 2 év garanciával, aminek az új ára 460.000 Ft volt, felújítva 105.000-ért megkaptam, és nem kellet hitelt felvennem. A felújítottban kétszer több RAM, és jóval erősebb processzor van, mint az újban lett volna. Ráadásul NVME SSD, ami még gyorsabb a normálhoz viszonyítva. Az anyaghasználat is jobb, meg a kijelző felbontása (és képminősége) is. Egy 3,5 éves üzleti laptop még ma is jó teljesítményt nyújt.

A konzumer laptopok tervezett élettartama kb. 3-4 év, ha valaki nem sokat használja, talán tovább bírja, de napi használat mellet ennyi idő után elhasználódik. Gyakori hiba, hogy egyes alkatrészek hőtágulása eltérő (pl. videókártyánál), ha pedig tönkre megy, bár javítható, de 6-12 hónap múlva jó eséllyel megint előjön ugyanaz a hiba. Ilyent legfeljebb 5 év kiterjesztett garanciára érdemes venni, ami jó eséllyel ki is lesz használva. Ezzel szemben egy üzleti kategóriás laptop tervezett élettartama 10+ év. Azaz jó eséllyel tovább fogja bírni, mint az új legolcsóbb. Meg erősebb, van rá 2 év garancia, így összességében a felújított jobb vétel volt. Az első laptopomnál a garancia hiánya miatt jártam pórul, ilyen készüléket ma sem vennék, ha már kiadok érte nem kevés pénzt, nem szeretnék pár hónap múlva másikat venni. Ma már felújított laptopok az újéval megegyező garanciás feltételekkel vásárolhatóak, így teljesen biztonságos ilyent venni.

szept. 21. 09:14
 15/21 Szirty ***** válasza:

"DE nagyon sokan nem értenek hozzá, megveszik, aztán hordják a szervizbe, legalább két havonta a Celeronos hulladékot."

Egy használt gép állapotának (és így meghibásodási valószínűségének) nem sok köze van ahhoz hogy celeron van benne vagy más.

szept. 21. 09:28
 16/21 anonim ***** válasza:
25%

Én eleve csak nagyon kivételes esetben veszek használt hardvert. Ki tudja, az előző tulajnál mit élt már meg, és ki tudja, miért szabadult meg tőle? Na, meg ott van az amortizáció. Lehet, hogy amikor megveszed, tökéletesen működik, de vajon 2 év múlva is működni fog? És sokan vagyunk, akik nem szeretnék évente cserélgetni, meg átépíteni a gépüket. Meg tudom, sokan adnak garanciát... főleg a felújítással foglalkozó cégek. Csak azért nézzük meg, hogy milyenek a meghibásodási arányok! És oké, hogy pár hónapig, vagy egy évig kicserélik, ha valami gond van vele, de az is macera, és ki tudja, nem döglik-e meg a proci pont a vállalt garancia után egy hónappal. Egy új terméknél ez azért ritka.

Más részről meg: normális körülmények között ezek a processzorok bőven ki tudják szolgálni az ember igényeit. Van, akinek a megbízhatóság fontosabb, mint az eszeveszett teljesítményhajhászás. Félreértés ne essék, nincs azzal semmi baj, ha valaki használt dolgokat vesz, de azért ne nézzük már le azokat, akik ezt nem preferálják!

szept. 21. 14:13
 17/21 A kérdező kommentje:
#16: Egy processzor simán elmegy 10-20 évig. Annyi a titok nyitja, hogy 1-2-3 évente célszerű újrapasztázni a hűtő és a proci közt, illetve megfelelő hűtést kell rárakni.
szept. 21. 14:17
 18/21 anonim ***** válasza:
16-nak: Az üzleti célra gyártott legjobb gépek újonnan 500 ezer ft-be kerülnek, de cserébe 8-10 évig még használtan, felújítva is kiválóak, így a DELL vagy legendásan jó Thinkpadok. DE egyrészt soha vennék Jófogásról vagy Vaterától laptopot, mert annál mindenféle hiba előfordulhat, másrészt egy-két éves garanciát is elfelejthetem. CSAK szervizben veszek, megbizható, régi szervizben, teljesen felújítva, Windows-szal, munkára készen. A felújított üzleti laptopokat egy évig használták, nincsenek agyonhasznált állapotban, a billentyűzetet meg át lehet matricázni. Egy rokonom évekkel ezelőtt vett egy ilyen Celeronos vacakot, olcsó volt, de gagyi! Háromszor volt szervizben, aztán nekem adta. De nem lehetett segíteni rajta, gagyi alkatrészek, gagyi kivitelezés, csak addig jó, míg haza nem viszed. Eladtam alkatrésznek, talán annak még jó volt egy része.
szept. 21. 22:52
 19/21 anonim ***** válasza:

Mág megint ezek a buta legendák az használt,felújított üzleti laptopokról, amik újonnan csilliárdokba kerülnek, 3 év leírni őket a könyvelésben 0-ra, de neked már eladják egy évesen türedék áron ráadásul felújítva :D

"de cserébe 8-10 évig még használtan, felújítva is kiválóak"

A 8-10 éves mobil hardver már elavult és lassú, egy rakás utasításkészletet és biztonsági megoldást nem támogat. 2024-ben mire jó egy 2 magos 3-4. gen i5? Emaileket olvasni? :D

Olyan unalmas folyamatosan ezt a visszatérő, ezerszer cáfolt hülyeséget olvasni...

szept. 21. 22:56
 20/21 anonim ***** válasza:
Szerinted a Lenovo Thinkpadok régiek, rosszak, lassúak? AZ enyém nem az! És a többi sem az! Sok új, 300 ezernél kezdődő laptop ipari hulladék. Kérdezd csak meg a Media Marktban dolgozó eladó ismerőseidet, mennyit visznek vissza ilyen-olyan hibákkal. Dömpingárú, magyarul tucatárú, olyan is.
szept. 21. 23:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!