Miért nem hűti le a processzort rendesen?
1 hete raktam össze a gépet. Az elején kb. 40-43 fokos volt idle helyzetben, majd ma már 50( nem mintha ez nem lenne még jó, csak érdekesnek tartom). Játék közben 40-50% kihasználtságon 65-70 fok környékén mozog. Jól szellőző házban van. Elől 2 140mm-es venti szív. BIOS-ban állítottam rajtuk elég jól és az eredmény ugyan az, nem lett jobb, se rosszabb.
Windowsban az energiabeállításoknál most áttettem ultimate performance-ről balanced-re, mert elvileg ez segít rajta úgy olvastam, de így sem változott semmit.
Nem stock hűtő van a procin, egy elég jó közép kategóriás, ami az első néhány napban jól le is tudta hűteni. Most miért nem?
De még véletlenül se írd le milyen proci, milyen hűtő stb...
Majd átrakatjuk a kérdész az Ezotériába és ott a látók valamint a gondolatolvasók majd válaszolnak :D :D
32 fok volt, az a sz@r idle is hőt termel a 43 fok teljesen jó. Játék közben is korrekt a 65-70 fok így látatlanban, főleg úgy hogy fogalmunk sincs miről van szó... :D
#1 Jogos! Bocsi. :D
R5 7600X, hűtő: thermalright phantom spirit 120 SE
Elől 2 140mm venti: Artic p14 max
1. Milyen pasztát raktál alá és mennyit?
2. Mennyire koszolódott be a gép azóta?
3. Milyen egyéb hűtőventillátorok vannak a gépházon/ban?
Ryzen 7000... 95 fok alatt minden hőmérséklet jó neki. Nyugodtan vedd lejjebb a ventifordulatot, lehet csendesebb a gép. Nem kell 70 fokosra hűteni.
Terhelésteszthez használj cinebench r23-at. 95 fok alatt minden jó. A 95 fok is jó, max az lehet baj, hogy itt már levesz a teljesítményből (de ez inkább csak az ilyen szintetikus teszteknél jön ki. Játékok nem fogják egyszerre mind a 6 magot maxra járatni)
A hőmérséklet csökkenthető a biosban is, curve optimizer negatív 10-20-as értéket tudni szoktak ezek a procik általában. Ezzel is lehet akár 5-10 fokot nyerni. (Ez kb ~undervolt, tehát a hőtermelés oldalról nyersz, teljesítményvesztés nélkül. Sőt, hát ugye elvileg tovább kellene tudnia max órajelen mennie, így lehet nem is.hőt nyersz, hanem teljesítményt.)
Valahol a PBO settingsnél van, de alaplaponként változó.
Ezeket a Ryzen CPU-kat undervoltolni szokták.
ppt tdc edc finomhangolással és a magok negatív eltolásával.
El lehet vele szórakozni de megéri.
Annó R9 5900X CPU-m hasonló problémával küzdött. Az undervolt után 39C az idle, stresszteszt 87C játékok 58-64C.
Ha ügyesen csinálod nincs teljesítményvesztés és jelentősen csökkenthető a hőfok. Elég sok írást találsz a kivitelezésről a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!