Miért a wan portba kell csatlakoztatni a meglévő router kimenetét?
Vettem egy Tp-Link archer c6 típusú routert, és az útmutató szerint a meglévő router LAN portját a C6 WAN portjához kell csatlakoztatni.
Eddig mindenhol azt olvastam és láttam, hogy a meglévő router LAN portját az új router LAN portjával kell összekötni, saját IP-t kell adni neki, és a DHCP-t ki kell kapcsolni.
Az Archer C6 útmutatója szerint pedig a meglévő router LAN portját kell összekötni a C6 WAN portjával.
Melyik eljárás szerint kösszem össze?
Az útmutató miszerint a LAN-t kell összekötni a WAN-nal:
Egyértelmű, hogy a WAN portba kell. Bár működhet úgy is, ha te a LAN-ba dugod, de gondolj már bele, hogy amikor az utcáról bejön az ISP kábele, azt hova dugod? A WAN-ba dugod, nemde? És miért oda dugod? Hát mert egy meglévő hálózathoz akarod csatlakoztatni a routered.
Amikor a saját routeredhez csatlakoztatsz egy másik routert, akkor nem pont ugyanezt csinálod?
Attól függ, hogy mi a cél.
Ha csak bővíteni akarod az otthoni hálózatodat, akkor a LAN - LAN praktikusabb.
A szolgáltatói HGW wi-fije gyenge, nem ér el a távolabbi szobába.
Az új router jele viszont kiér a távolabbi szobába.
Ja, hogy AP mode-ban akarod használni.
Ebben az esetben követheted a manualt és dughatod a wan-ba. AP mode-ban elvileg lan portként működik a wan port is.
A WAN port több router használata esetén lehet problémás.
Ha az új router-t a WAN porton keresztül csatlakoztatod a hálózatodra, akkor az új router-nek saját alhálózata lesz, az ebben az alhálózatban lévő számítógépet a hálózatod egy másik router-ére csatlakozó számítógépéről nem tudod majd elérni, - legfeljebb ha port továbbításokat állítasz be a router-ekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!