Laptop szétszerelés nélküli portalanításakor kikell ékelni a ventilátort hogy ne forogjon, ciripelhet attól ha nem tettem?
Mivel még garanciás így nem szedhetem szét. De kiporolni meg muszály volt. Így egy kézi 2 az egyben porszívóval ami szív és fúj is kifújtam belőle a port. 3 hónapos a laptop. Kb kéthetente kiporolom. Most elkezdett enyhén ciripelni a ventilátor benne. De nem értem, én okoztam benne kárt? Arra mindig vigyáztam hogy ne pörgesse fel a ventillátort jobban mint mikor önmagától dolgozik.
Lenovo Ideapad Gaming 3 Lenovo Ideapad Gaming 3 82K2007VHV
Érdemes lenne kiékelni, igen.
Két dolog miatt:
Az egyik az az, hogy túl gyorsan megforgathatja a ventilátort, így fozokai sérüles keletkezhet benne, ami okozhat akár ciripelést is.
A másik pedig hogy a forgással így generátorként működik, és visszatáplálhatja az áramkört, akár túlfeszültséget okozva, ezzel meghibásodás lehetősége fennáll az alaplapon.
Ezek nagyon ritka esetek azért, de előfordulhat, ezért nagyon nem ajánlott, hogy forogjon a ventilátor tisztítás kötben.
Ha szerencséd van, akkor amúgy nem a csapágyban, vagy fizikailag romlott el valami, hanem csak behúztad a koszt a lapátokhoz, és most hozzáér. Így látatlanban csak találgatni lehet. Ha nem értesz hozzá, akkor inkább szervizben végeztesd az ilyen felafatokat, karbantartásokat.
Persze
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!