"Jövőálló" PC-hez a 12GB vagy a 16GB VRAM ajánlott a mai játékokhoz?
Tudom, hogy nincs jövőálló pc. Ezért raktam idézőjelbe. :D
De akkor kijavítom: hosszútávra*
Önmagában csak a VRAM nem jelent semmit. Hülye példa, de melyiket választanád? RTX 2060 12GB VRAMmal vagy egy RTX3080-at 10GB VRAMmal?
Oké, nézzünk egy kevésbé extrém példát: RX7800XT 16GB vagy RTX4070Ti 12GB? Azért a 470Ti csúnyán veri mindenhol az RX7800XT-t, pedig a másik van 4GB VRAM előnyben.
Azért vezettem fel így, mert lehetnek olyan szituációk ahol hiába vna sok VRAM ha a GPU már most is gyenge és ezt a VRAM mennyísége soha nem fogja kompenzálni. Más volt a 8GB/10GB vs 12GB/16GB-os RTX3000/RX6000 ligában, ahol a 8GB VRAM már néhány esetben valós korlátot jelentett,de az újabb kártyáknál ( és a vram balhét követő optimalizálások után ) ez már nem akkora probléma. Én inkább választanék hosszú távra a GPU teljesítménye, mint a VRAM mérete alapján.
#6 Igen, ezzel csak az a probléma, hogy előbb utóbb, akár 3 év múlva is jöhet már ki olyan új szabvány, ami miatt kompatibilitási problémák lehetnek, aztán lehet cserélni szinte mindent.
Vagy lehet, hogy amit most vesz procit, a 3 év múlva megjelenő GPU-t ki sem bírja hajtani, aztán akkor megint csak lehet cserélni a procit, lehet, hogy lappal együtt, akkor meg már lehet a RAM-okat is kell. :D
"akár 3 év múlva is jöhet már ki olyan új szabvány, ami miatt kompatibilitási problémák lehetnek,"
Ha ilyen jönne arról már tudnánk, mivel az IT iparban a szabványosítás évekkel megelőzi az alkalmazást.
Valahogy úgy érzem rtx4070 és rx7800xt között megy a vívódás. Szerintem ne a Vramot nézd, nagyon egyikkel sem lőssz mellé. Jó a több szó se róla, de inkább neked mi lenne a jó, RayTracing fontos? Akkor hiába a Vram Nvidia előrébb jár benne. Nyers erő kell natívan akarod nyomni a játékokat akkor az AMD jobb ár/érték arányt kínál. 95%-ban COD-ozol szintén AMD-t vennék.
A játék mellett mondjuk CUDA specifikus programot futtatnál akkor Nvidia.
Az, hogy 16GB-os videokártya önmagában kevés a boldogsághoz, de valószínűleg "időtállóbb" lesz, egy 1080ti ma is fickós kis kártya, jó az Alan Wake 2 döcög rajta, de azon kívül egész szépen visz bármit. De még se közelíti a megjelenése kori dolgokat ma a 4060 félkézzel lenyomja.
Én is azt javasolnám, hogy ami most érzésed szerint kiszolgál, olyat vegyél. Azt, ha kevés neked cseréld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!