Miért nincsenek 4090 super és ti változatok?
Most őszintén, ki venné meg ilyen árak mellett?
A sima 4090-esekért el kellene adnia az embernek az egyik vesélyét meg a máját, hogy meg tudja venni.
#1:
Kb 2-3 hónapos mellékes melóval ki tudnám termelni az árát (ami jelenleg 800 ezer ugye). Én láttam 1.5 millióért is gamer kártyát még a nagy crypto lufiban.
Ha van az embereknek pénze 200-600 ezres telóra, 1-3 milliós kocsikra, akkor ha akarja összerakja a 800 ezret egy videókártyára is. Mondom úgy, hogy a raktáros és a targoncás ismerősömnek kocsi mellett 300-500 ezres gépük van. Igen egy ilyen gép 2-3x annyiba kerülne, viszont ha csak az agyagi helyzetet nézzük, akkor többet kellene spórolni rá, nem vesét eladni. Csak mondom pár éve egy máj 5 milliót ért, EÜ-s ismerősömtől tudom.
Mert bonyolult és drága a nagyméretű chipek gyártása. Azok meg jelenleg az AI GPU-kba kellenek, amiket 5-10x áron adnak el a 4090-hez képest.
És tehát a lényeg az lenne, hogy az nvidia is átálljon au amd-féle chipletdizájnra, és akkor ugye akkora teljesítményű lapkát hoznak össze, amekkorát akarnak. Mert jelenleg ott tartanak, hogy előrelépés nincs a gyártástechnológiában még, fizikailag meg alig tudják növelni a méretet, mellé viszont exponenciálisan nő a hibalehetőség. Tehát a jelenlegi gyártósoron, ahol az 5000-eseket is tervezik gyártani, ott 20, nagyon max 30% teljesítménynövekedés érhető el.
AI-ra gyártják is ezt a GPU-t, ráadásul megcsinálták azt is, hogy kettőt összekötöttek. De hát ezzel ember nem találkozik még jó ideig... asztali nem is lesz, csak ai szegmensbe, és az is az adatközpontokba megy (aws, ms azure, google cloud, ilyesmik..., pl chatgpt-t hajtja majd)
Tehát most egy ilyen falba ütközött az nvidia. Őhm... nem látom a hírek között, hogy találtak volna erre megoldást. Tehát gáz is lett volna kiadniuk egy 4090ti/supert úgy, hogy idén(?) meg nem tudnak majd értelmes előrelépést felmutatni az 5090-nel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!