Egy laptopban a memória mértékének a maximális kezelése processzortól vagy alaplaptól vagy mindkettőtől függ?
Nemrég láttam egy használt laptopot, 4 GB DDR4 RAM-mal dobták a piacra. A hozzáadott proci leírásában azt olvastam, hogy 8 GB DDR RAM kezelésére képes, tehát addig nyilván gond nélkül bővíthető, ez nem is kérdés, de az se lesz sokáig elég.
A kérdések:
- az alaplapon is múlik, hogy ilyenkor hány GB RAM-ot képes kezelni (itt nem a foglalatok számára gondolok)?
- kicserélhető-e a processzor ennél kicsit fejlettebbre ami pl. több RAM kezelésére képes, és ha igen, akkor ennyitől lehetővé válik, hogy több RAM-mal tuningoljam a gépet?
- a proci minden további előnyét is tudja használni az alaplap?
Köszönöm szépen az egyértelmű választ az első két kérdésre! (ment is a zöld pont)
Erre is tudsz válaszolni?
- a proci minden további előnyét is tudja használni az alaplap?
Vagy az hogy derül ki, hogy hol a határ - mit tud egy alaplap, és milyen processzort érdemes, lehet beletenni egy ilyen csere esetén. Persze értem, hogy sok esetben ez csak elméleti kérdés, 100 hrz-ért nem cserélnék, de ha a nyakamba pottyanna megint egy ilyen gép, akkor lehet, hogy elgondolkoznék rajta, mert 20 ezerért vesztegette valaki, de lehet, hogy úgy se érné meg, ennyire drága lenne?
Amennyiben a memóriavezérlő a processzorban van akkor leginkább attól függ, mi a max támogatott méret.
A socketes laptop proci is erősen limitáltak, ott ritkán megy két generáció egy socketba, nagy eltérés olyankor sincs a kezelhető memória méretében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!