Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Számítógép melyik memóriát...

Számítógép melyik memóriát mire használja?

Figyelt kérdés
Ha merevlemez mellett van SSD is a számítógépben, az miben jelent pluszt? Az SSD plusz tárhely vagy a rendszerfolyamatokhoz használja a számítógép a RAM mellett? Miért előnyös ha egy gépben van SSD?

2024. jan. 4. 21:14
 1/7 MGéza ***** válasza:
43%
Virtuális memóriaként használhatja, ha elfogy a ram modul kapacitása, de nem szerencsés. Hogy miért szerencsés, arra egyszerű válasz az adatátviteli sebessége, már egy SATAIII SSD is sokkal gyorsabb mint egy merevlemez, az m.2, pcie csatlakozósak meg főleg.
2024. jan. 4. 21:19
 2/7 anonim ***** válasza:
85%
Az SSD-t rendszermeghajtónak használják a gyors adatátvitel miatt. Egy átlagos merevlemez adatátviteli sebessége olyan 100-120 Mb/s, míg egy SSD-jé 450-550 Mb/s körül, ráadásul a mozgó alkatrészek hiánya miatt az adatok elérése is gyorsabb egy SSD esetén. Néhány éve emiatt úgy használták, hogy kisebb SSD-n volt a rendszer és a fontos programok egy nagy merevlemezen meg adatot tároltak, viszont olyan gyorsan fejlődött a technológia, hogy ma már az SSD-k nagy kapacitása mellett az áruk is elérhetőre csökkent, jóval nagyobb teljesítményért cserébe, mint a merevlemezek esetén. Ma már lehet, sőt szokás kizárólag SSD-t rakni a számítógépbe.
2024. jan. 4. 21:36
 3/7 anonim ***** válasza:
50%

"Virtuális memóriaként használhatja, ha elfogy a ram modul kapacitása"

Kivéve, hogy nem...

2024. jan. 4. 22:17
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
#3 Ha azon van a lapozófájl, akkor simán.
2024. jan. 5. 00:40
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az SSD éppen leváltja a HDD-t a legtöbb területen, mindkettő ugyanarra használható, háttértárnak. Ha van ilyen is, olyan is, többnyire azért, mert a HDD olcsóbb, de már egyre kevésbé.
2024. jan. 5. 08:08
 6/7 MGéza ***** válasza:
#3: Ja értem, azért vagyok hülye hozzá és szart sem ér a válaszom, mert te nem értesz hozzá... Ezt is megtudtam.
2024. jan. 5. 16:05
 7/7 anonim ***** válasza:

Valóban használHATja a gép virtuális memóriaként az SSD-t, de manapság már nem sok értelme van ennek. Régebben szakértők is javasolták a lapozófájl átirányítását az ssd-re, mert gyorsabb lenne mint a HDD-n lévő swap, de manapság már a memóriaárak annyira lent vannak, hogy érdemesebb inkább memóriát bővítened, ha ilyen gondod van és inkább ramdisk-et használni. (Nálam 32 Gb ramnál már ki van kapcsolva a swap és még nem panaszkodott semmi, hogy nem férne el.) Ráadásul az SSD írások száma is drasztikusan megnő, ha "memóriaként használod". Szal sztem #2 és #5 válasza adekváltabb a kérdésre.

Az SSD másik nagy előnye (az összehasonlíthatatlan sebességelőnye mellett), hogy mivel nincs benne mozgó alkatrész, nem annyira érzékeny a gép a rázkódásokra. Egy HDD ugyanis akár fizikailag is sérülhet ilyenkor, ami végleges adatvesztést eredményezhet. Két fiú gyermek mellett sajnos volt szerencsém megtapasztalni mi történik, ha az asztali PC átmegy asztal alattiba. :D (Megúsztam a dolgot pár processzorhűtő rögzítő műanyag biszbasz cserével. A mostani giga méretű hűtők szerintem az alaplapot is kettétörték volna a becsapódáskor, úgyhogy azért óvatosan a rázással!)

2024. jan. 9. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!