Ilyen konfig mellé megéri ilyen fél gépet venni?
Van egy régi I7 4790K gépem RTX 3060 Ti kártyával, Njoy Synergy 500w táp, háttérnek 1Tb SSD, Cooler Master Hyper 212 EVO proci hűtő és 12gb ram de ez biztos, hogy cserélve lesz.
És 1080p felbontáson előfordult olyan, hogy a kártya kihasználtsága 60-80% volt ezzel a processzorral. 1440p felbontáson pedig az 1% low van néha 30 fps körül. És váltani akarok a jövőbiztosság miatt pedig AM5 foglalatra. Ryzen 5 7600X is tudom, hogy elég játékra. De Ryzen 7 7700 és 7700X processzorok 8 magosak már. Igaz úgy tudom a játékokhoz mindenre elég még a 6 mag is. De a 7800X3D nem olyan sokkal drágább és azt még éppen pont bele tudom szorítani a keretembe. De megéri ilyen videokártya mellé megvenni. Ha sok mindennel amúgy is 1440p felbontáson játszok. Mert sok helyen azt állítják, hogy a legjobb processzor jelenleg játékra. Processzor hűtő maradhat ideiglenesen vagy vennem kellene 25K-ért egy 240-280 as Id Cooling vagy Arctic hűtőt? Ha betudja fogadni a procit és képes viszonylag lehűteni akkor is cpu hűtő legyen vagy inkább egy jobb alaplap? Memóriából milyet ajánlott venni 5600mhz cl28 vagy inkább 6200-6600+ mhz cl32-cl38 legyen? RGB csak akkor számít ha nem kell nagy felárat fizetni érte. Ez a variáció milyen lenne?
Vagy pedig cpu hűtő ki és helyette mehet egy ilyen lap is?
Én Iponon rakatnám össze mert a pcx túlárazott. Szerintem is elég lenne egy R5 7600X is ilyen szintű kártya mellé. Vagy R7 7700X abba a gyengének tűnő lapba lehet, hogy nem ajánlott 3D modell. Vagy akkor sima R7 7700 inább mert elvileg takarékosabb. De a 7800X3D fogyasztása is vissza van fogva tehát menni fog szerintem de lehet, hogy nem fogja tartani mindig az órajeleket. De a te processzor hűtőd papíron AM4-ig támogatott csak de sok közülük AM5 kompatibilis is. És akkor veheted a drágább lapot amibe szinte bármilyen processzort fejleszthetsz. És valóban csak 20-25 ezer forinttal drágább tehát ha teheted akkor mindenképp a 78003D vedd. A 7700-asok helyett. Csak 15% előnye van játékban de akkor is.
Memóriából pedig cl28 5600mhz legfeljebb Intel mellé ajánlott inkább.
Corsair Vengeance 6200mhz cl32 kapható 50k alatt
Patriot 6600 és 7000mhz cl34-36 ramjai is elég jó áron vannak de ezek már drágábbak
Vagy van 6400mhz G.Skill Cl32 memória szintén jó áron ezeket éri meg szerintem.
De CL 36 és talán 32 6000mhz ramokat olcsóbban is találhatsz ezekre sem lenne már érzékeny a Ryzen.
Alaplap legyen ASRock B650M-HDV/M.2, egy fokkal jobb VRM-et kapott.
Memóriából olyat keresnék, amihez legalább 5 év bolti gar jár, a 12 hó nevetséges.
SSD inkább WD Black vagy Kingston KC3000.
És ami a lényeg: tápot is feltétlenül cserélj, ez fontosabb a csicsás vízhűtésnél. A mostani egy hulladék, és bármit kinyírhat bármikor a gépben. A minimum az a Seasonic B12 BC, annál lejjebb tilos adni, vagy valamivel fölötte árban a G12 GM, Chieftec Powerup.
Értem. 3060Ti mellé a sima R5 7600 overkill,nem kell x meg 7800x3d még 1080p-n is! Nagyon elég, ha nem akarsz 4090-et. Pláne 1440p-ben.
Egy olyan 50.000-es lap hibátlan, ha van AMD lefogatód a hűtőhöz a 7600-ra elég.
A Ram+ssd, Kingston fury 6000Mhz cl36, kc3000 ssd
És marad tápra is bőven, b12 bc 650w seasonic.
R5 7600 RTX4070-el 1440p-n (csak azért, hogy ne költsd feleslegesen a pénzt, marha jó a 7800x3D, ha van rá vedd azt, de ha van jobb helye a lóvénak tedd máshová nyugodtan)
Értem köszönöm a válaszokat! Akkor gondolom a 7700 és 7700X sem éri meg. Szerintem akkor R5 7600X lesz mert ahogy látom 4-5 ezerrel drágább mint a sima 7600. És akkor erősebb vga nem fog kijönni úgysem ha csak el nem adom a kártyámat. És le nem cserélem de nem akarom ezt csinálni, mert nekem amúgy is tökéletesen jó a teljesítménye most még. Ha 1440p felbontáson kevés is lesz akkor nekem medium-high és dlss beállítások is jók. És akkor a megspórolt pénzből megveszem a vízhűtést, a Gigabyte AX alaplapot és egyúttal veszek egy jobb tápot. Ezt már több mint egy éve használom a 3060 Ti mellett eddig nem volt ugyan gondom vele. Előtte meg két évig Evga GTX 1660 Ti volt.
A Chieftec Powerplay tápok jobbak annyival mint a Seasonic G12 tápok és a B12 mint amivel drágábbak is?
A Seasonic B12 és G12 GC és GM igazából koppra ugyanazok teljesítményre csak utóbbi kettő “Gold” ami nem azt jelenti, hogy jobbak hanem röviden, hogy mondjuk egy év alatt kerülne Bronze táppal 97 ezerbe a villanyszámla Goldal pedig 94-95-be. Szerintem a B12 a legjobb vétel innen mert általában egy 750W modell még mindig olcsóbb mint egy G12-böl 650W.
De egyiket sem venném meg mert ATX 3.0 tápokat is lehet venni már az árukon.
7600(X) mehet. Nincs értelme jobbnak.
RAM-ból 6000 mhz CL30 kb az arany középút.
Számolhatsz úgy, hpgy 1CL érték = 200 mhz, de azonos esetben, a magasabb mhz a jobb választás. Tehát pl egy 6400mhz CL32 papíron nagyon hasonló ehhez, de ezt éri meg inkább venni, mert játékok jobban szeretik a magasabb mhz-et, mint az alacsonyabb késleltetést. CL34 fölé már nem mennék semmiképp sem.
6200 mhz CL32 még okés lehet akár.
Lapból még a legolcsóbb TUF lehet megfontolandó, de ilyen 55 körül mindig van egy normálisabban bordázott, m.2 ssd bordával is rendelkező alaplap. Pro RS talán, ha jól láttam.
Hűtés.. pont ez a lényege, hogy egy 20 alatti léghűtés is elég még a 8 magos amd-knek. Nincs brutál fogyasztásuk.
És ott vannak az előnyei a léghűtésnek, mint a kisebb hibalehetőség, könnyebb szerelhetőség, stb..
Peerless assassin vagy phantom spirit
(Ha esetleg kifogyna, akkor amazon.de is 1 hét alatt leszállítja hozzánk, ~10 euróért. Még úgy is megéri)
Tápból én is már ATX 3.0-ra mennék ezen az árszinten.
Spórolni tudsz, ha vállalkozó vagy, vagy van cége ismerősi körben valakinek (áfavisszaigénylés), vagy már szállingóznak a használt-garis AM5 DDR5 cuccok is. Egy kitekintést megérhet... pl nemrég volt aki 90-ért adta a 7700X-ét, ami elég durván jó árnak hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!