Ebbe az alaplapba milyen processzort lehet még megvenni amit még bír is?
Az AM5 processzorok nagyjából két csoportba sorolhatóak:
-amik viszomylag keveset esznek
-és amik nem.
Az első kategóriában van a 7600,7700,7900 és a 7800X3D. Ezekkel gyakorlatilag akármilyen alaplap megbírkózik 7/24-ben gond nélkül. Az X-es Ryzen 7-hez és 9-hez már kell ar erősebb és hűtött VRM.
Az A620-as alaplapokat nem ajánlom, viszont a legolcsóbb B650-et nyugodtan megveheted az első, non-X csoport alá.
Az AMD procijai még mindig érzékenyek a RAM sebességére ( a 7800X3D-t leszámítva ), az A620-ban DDR5-5200 az elérhető míg a legolcsóbb B650-ben már a DDR5-6000/6400 sima ügy és egy Ryzen 7 7900-nál a plusz 20% memória sávszélesség már érezhető.
A620 lapoknál vannak, amik nagyon szarok. 65W-ot engednek maximum, és egyebek. De nyilván itt is vannak rendesebb VRM-es lapok, amik 120W+t is engednek a procinak. Nem egyszerű rálátni, hogy melyik-melyik.
Maga a chipsetből amúgy egyet gyárt csak az amd, a B650-hez valót. Az A620-be korlátozott változat kerül, az X670-be pedig két db chipset van, így kerül szétosztásra a több feladat. Szóval nagyjából ugyanazok a rendszerek, mesterségesen szabályozva, hogy melyik mit tudhat. Most van tapasztalatom az A620-szal is, amióta a B650-es lapom szervizlátogatáson van...
Szóval brutálnagy hiány, hogy semmire nincs befolyásom, pedig én szeretem jól beoptimalizálni a rendszeremet. Ezeknél a prociknál meg kellene nagyon, legalább a Curve Optimizerben be kell állítani egy negatív 25-35-öt, különben feleslegesen fogyaszt sokat és melegszik. Hülyén van tervezve, de amúgy meg működik a dolog, szóval nem rossz, de nem kell megijedni a magas hőmérsékletektől majd, 95 fokon is rendben van, ott korlátozza le magát. És nyilván ezt érdemes elkerülni, ezért kell a curve optimizerben lejjebb venni kicsit a dolgokat, így alacsonyabb feszültségen megy majd. Nyilván ez u dervolting, tehát ki kell tapasztalni, hogy stabil-e a proci.
Na, és akkor itt jön aképbe, hogy aki a büdös életben nem fog ilyenekhez hozzányúlni, se tuning, se semmi, azoknak amúgy okés lehet akár az A620. Nem a világvége. De nem itt spórolnék azért.
Csak győzd kitalálni tényleg, hogy az adott lepnak mi a W korlátja, mert legtöbb fel se tünteti.. ami nekem van most itt ideiglenesen, fogalmam sincs hány wattig engedné el a procit, mert nincsen róla infó sehol. Amit tudok, hogy alapból 5 ghz a turbóm (7500F) és ezt a jelenlegi A620 lap csak single core teszten tartja, multiban 4,8 ghz. A B650-nél pedig ment konstan 5 ghz-en, és lehet tuningolni is. Hát szegényem nem véletlenül lett 7500F, csak 5,3-at bír maximum nem is szarakodtam, mert ezt csak manuál tuninggal lehet beállítani neki, mivel PBO tuningnál +200 mhz amit hozzá lehet még adni, így ezzel ment 5,2 ghz-en, ezzel teszteltem.
B650 en 5,2 ghz multicore, cinebench r23 hoz ~15.500 pont körül. A620-szal, 4,8 ghz-en ~14.200 pont
Szóval azért hagy benne, és ez jelenleg a leggyengébb AM5 proci.
De nyilván az is igaz, hogy játékoknál ez nem jön ki így, ott nem lesz 5-10% hátrány, mert ott a szükséges magokon 5 ghz-en megy a proci.
Másik probléma, hogy ez a lap nem szereti a RAM-omat, nem tudok XMP/EXPO-t bekapcsolni, így alap 4800 mhz-en megy 6000 helyett. B650-essel nem volt gondom ilyen téren (hangkártya halt meg benne amúgy, azért van gariban)
Gigabyte B650M DS3H
és
Gigabyte A620M-H
Alaplapokról volt szó.
Szóval mennyivel is drágább egy B650-es, nem szarrákorlátozott lap? 15-20 ezer? Annyit mindenképp megér a B650. Ha nem is most azonnal, de hosszabb távon mindenképp. Semmiképp sem nevezném élhetetlennek az A620-at, főleg ha egy rendesebb lap. De nekem így ideiglenesként is kínzatás... 😃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!