Mekkora az ideális képátló HD és 4k monitoroknál?
[1] Igaz, hogy HD (1920x1080) felbontású monitorhoz a 22 colos átmérő passzol igazán, és a 24 colos már nem az igazi? (Ha jól emlékszem, azért mondta ezt valaki, merthogy a nagyobb már pixelesedhet.)
[2] 4k (3840x2160) felbontás esetén mekkora a legoptimálisabb? (27, 28, 31.5, vagy esetleg más?)
1080p (FHD): 24" még nagyon jó. 27" már necces. Vannak, akik szerint jó. Szerintem nem jó, nagyon pixeles.
1440p (QHD): ~27-32"
24"-en nem tudom lenne-e értelme... de ha közel van a monitor, akkor talán. Nekem 32" van, ez így kb a legnagyobb erre a méretre. Még épp elfogadható. Épp annyival nagyobb a pixelsűrűség a 27"@1080p-hez képest, nálam ez a határ.
2160p (4K): ~32" és felette
De nyilván függ attól is, hogy mire használod, milyen távol van tőled a monitor, meg ilyenek.
Tehát nekem ez a pixelsűrűség már elfogadható: 93 PPI (1440p@32")
Ez pedig rossz 81 PPI (1080p@27")
De 32"-en simán tudnám élvezni a 4K-t is, látnám előnyét, ami már 138 PPI
Végül is a 24"1440p ennél kisebb, az „csak” 122 PPI, szóval simán okés lehet még az is, ha valakinek inkább kisebb monitor kell, de nagy részletességgel.
Tehát mindenképp fontos, hogy ne felejtsd ki a matekból, hogy van egy nagyon jó középút a FHD és a 4K között. Lehet azt keresed éppen 😉
70-100cm-ről nézem.
Alap dolgokhoz kell, de néha szoktam képet szerkeszteni. Később lehet hogy fogok videót is.
Bármit "hülyeség", kényelmetlen 1080-on szerkeszteni, mert túl kevés a hely hogy lásd a különböző videó- és hangsávokat.
Ha túl nagy a felbontás akkor nem érvényesül a több pixel, mert úgyse látod a különbséget, ha túl kicsi akkor meg látod az egyedülálló pixeleket. De a személyes preferenciáid kb. egy otthoni tv-n is be tudod lőni, aztán ha ahhoz képest megvan az ideális távolság akkor azt arányosan át tudod számolni a 70-100 cm-es távolságodra és arra, hogy mekkora monitort szeretnél.
Személy szerint egy 27-es FHD monitort bámulok 70-80 centiről és én nem látom a pixeleket, de lehet ennél kicsit nagyobb felbontás nem ártana.
Illetve a másik ha képeket, videókat akarsz szerkeszteni akkor fontosabb az, hogy a színeket helyesen jelenítse meg a monitor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!