Miért szokott kikapcsolni a gép, amikor tesztelem max terheléssel a procit?
Ryzen 7 2700X processzorom van.
Vízhűtő van rajta, 360 mm-es a radiátor. Nem hiszem, hogy a hőmérséklettel van a gond, mert a gyári adat szerint 85 fok az üzemi hőmérséklete, max terheléssel sem megy 70 fok fölé, igaz akkor már 100%-on pörögnek a ventik. Ezt tartja 4-5 percig, 68-70 fok, nem megy feljebb, majd 4-5 perc után kikapcsol, de miért? Arra tippelnék, hogy nem tökéletes a tuning, kicsit húzva van rajta, 10%-al van megemelve az órajel, a cpu voltage is meg van kicsit emelve, de hogy 10%-al, azt már nem tudom. Lehet nem annyival. Esetleg az lenne a gond, hogy ha 10%-al meg van emelve az órajel, akkor mindenen emelni kell 10%-ot? Tehát cpu voltage, vcore voltage, dram voltage, stb?
Jelenleg csak a cpu voltage van emelve kicsit, bár már nem emlékszem, hogy mennyivel.
Régen is így volt és régen nem kapcsolt ki, volt, hogy úgy teszteltem, elmentem munkába - ment kb 13 órát a gép mire hazaértem és végig ment a teszt, akkor sem kapcsolt ki és semmi baja nem lett. Csak mostanában csinálja.
Kitakarítottam a gépet, minden ventilátort megtisztítottam, akkor sem lett jobb.
Régen léghűtő volt, már nem emlékszem milyen, de nagy, a gépházban alig fért el, 2 venti volt rajta. Akkor mindenféle tuning nélkül ment fel 80-82 fokra max terheléssel, néha el is érte a 85-öt, akkor azonnal ki is kapcsolt, tehát nem hiszem, hogy most a hűtéssel lenne a gond.
Ryzen Master Autotuning! Amennyire felhúztad annyit az is kihoz stabilan.
Nem lehet, hogy a táp haldoklik alatta?
Hát nem tudom. Más alkatrésznél nincs probléma.
Pl videokártya rendesen működik, pedig annak nagyobb a tdp-je.
Hogyan lehetne tesztelni a tápot?
Oké ki fogom próbálni ezt a programot.
Lehet a tuning ment félre. Az is képes össze omlasztani a rendszert. A Ryzen Masterbe én alulfeszelni szoktam a procit, hogy hűvösebb legyen.
Rokongyerek az 5600G-jét tuningolta meg egy tutorial alapján vele. 13 éves, nem igazán ért hozzá (mit miért) mégis stabilan megy nagyjából bolondbiztos az automata része.
Akár gyorsabban is, ha az órajel mellé feszültséggel is megkínáltad. Ha tényleg pattintottál neki +0,13-0,15V feszt akkor lehet hogy besokallt, ennyi plusz fesz az szerintem rengeteg :D
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, amit írtam az is csak egy lehetség a sok közül. Ha 4-6 perc után hal le és nem melegszik el és korábban ment ugyanez órákig akkor ott valami a procival lesz.
Szerintem első körben "dokumentáld" ezeket a beállításokat, állítsd vissza a procit alapra majd alapbeállításokon teszteld le. Ha úgy sem fut le a teszt akkor a procival lesz a gond.
Köszi, azt hiszem megoldódott. Rossz volt a tuning. Eddig amúgy nem tudom miért nem jelezte a gép.
Most megy 30 perce a teszt, és ezek az értékek vannak:
Ryzen mastert töltöttem le:
Érdekes, hogy a ryzen master 60 fokot ír, az aida meg 69-et. Melyiknek lehet hinni?
Eddig az alaplapi tuningot használtam, az az a-tuning volt, letöröltem a gépről. Feltaktam ezt, majd minden profil módnál "reset profil"-ra mentem, remélem ezzel megoldódott. Érdekes, hogy a "peak speed"-nél 4.075 ghz van, amennyit megadtam neki az a-tuniggal korábban, amit letöröltem, a ryzen masterrel meg reseteltem, mégis megmaradt?
Ebben a ryzen masterben nem lehet állítani a ventilátor fordulatszám / hőmérsékletet? Az a-tuningban lehetett.
Mindegy most auto-n van, így sem megy 70 foknál feljebb.
Jelenleg max terheléssel 4.1-4.5 millió művelet / másodpercet hajt végre, korábban is annyi volt.
Amúgy miért "ugrál"? Tehát nem stabilnak kellene lennie? Nézem közben és 4.1-4.5 között van.
Korábban is ennyi volt amúgy.
A cpu voltage most 1.28125. ez jó érték? Ezt találtam amikor a voltage-re kerestem rá:
"AMD recommends Ryzen™ 7 2700X owners to not run their processors beyond 1.4V. If you're a performance chaser, there's no harm in going as high as 1.45V as long as you have a capable cooling solution that can keep the heat under control. “
Tehát ezek szerint most (sokkal) kevesebb.
Na, újabb kis updapte:
A "creator mode"-ban figyeltem meg az egész eseményt, akkor pedig nem mutatja éppen hol áll az órajel vagy a voltage.
Ha "current"-ben vagyok, akkor látom és itt folyamatosan állítgatja az órajelet meg a voltage-t is a program úgyhogy szuper lesz így szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!