Ránéznétek a leendő PC setup-omra?
CPU:
Intel Core i5-13600KF 3.5 GHz 14-Core Processor
CPU Cooler:
ARCTIC Liquid Freezer II 280 72.8 CFM Liquid CPU Cooler
Motherboard:
Gigabyte B760M AORUS ELITE AX Micro ATX LGA1700 Motherboard
Memory:
Corsair Dominator Platinum RGB 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-5600 CL36 Memory
Storage:
Samsung 980 Pro 1 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME Solid State Drive
Video Card:
Gigabyte AORUS XTREME GeForce RTX 3080 10GB 10 GB Video Card
Case:
Corsair 4000D Airflow ATX Mid Tower Case
Power Supply:
Corsair RM850x (2021) 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply
Jelenleg a proci hűtő és a RAM választásban vagyok bizonytalan, de bármilyen javaslatra nyitott vagyok.
#1 nem felesleges a K proci, mivel ugye van már gyári tuning intelnél. Ami nyilván nem egy jól kontrollált valami, simán csak elengedi a fogyasztást és a hőt amíg bírja. De ilyen körítéssel menni fog rendesen.
Persze pont ezért is kerülném az intel platformot. Ryzen 7600 simán hűthető levegővel, cserébe hasonló teljesítményt ad.
B650 lap hozzá... ha kisebb méret kell, akkor lehet mATX itt is, a legolcsóbb TUF B650M mehet.
RAM az inkább 6000 mhz CL30 vagy 6400 mhz CL32 is lehet már, 50 ezer alatt
Ház: Ha kisebb/olcsóbb mATX lapot választasz, akkor én házból is egy kisebb, mATX-eset választanék. Hülyén néznek ki a kisebb lapok egy nagyobb ATX házban sajnos. Vagy akkor vegyél nagyobb ATX lapot az ATX házba.
Videokártyából 4070ti vagy 7900 XT
SSD... ha csak gaming a cél, akkor nem ragaszkodnék ilyen kategóriához sem... akár adata legend 840 2TB is mehet.
Táp okés, bár leheg felesleges ennyit költeni rá. G12 850W is okés lehet. És AMD mellett a 850W-ba belefér a 4090 vagy az XTX is.
ADATA-t ajánlani Samsung helyett, meg 6400mhz RAM-ot úgy, hogy az már többször is volt téma nem csak itt, de máshol is, hogy nem teljesen stabil az Intel 13.gen a 6400Mhz-el... a hivatalos gyártói ajánlás az 5600Mhz, de a 6000-el még simán stabilan működik. 6400Mhz-nél már lehetnek gondok, több reddit cikk is van arról, hogy szívnak vele, BSoD, stb. Szóval inkább maradjunk a 6000-nél, az még 99%, hogy stabilan menni fog, minél kisebb késleltetéssel természetesen.
A táp teljesen felesleges, és ha az RGB-s csiliviliből engedsz, akkor belefér akár a 4070Ti is, ami erősebb, mint a 3080.
azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a vga-t használtan veszem ismerőstől, nagyon jo áron, és a köré épül az egész PC. Szóval az fix :P
Köszönöm az eddig kommenteket!
@1, @3: Elfelejted, hogy jelenleg van egy olyan jelenség Intelnél, hogy a sima 13600 egy teljesen más processzor mint a 13600K(F). A sima 13600 még Alder Lake, míg a 13600K(F) már Raptor Lake, és nem csak órajelbeli különbségek vannak hanem az egyik még a régi architektúra, a másik meg a valódi 13gen. Szokásos Intel megtévesztés, de igen, most nem Z-s alaplappal is van értelme K-s procit venni.
Aminek kevés értelme van ha nem tervezed húzni a CPU-t (ezzel a lappal biztosan nem), az a 280-as AIO. Jó, meg csendes, de igazából egy olcsóbb toronyhűtővel is elvagy, persze értem, jobban néz ki, nekem is volt AIO-m olyan gépben amibe nem volt szükséges :)
Egyébként tök jó setup. A tápod szinte túl erős is, de ezzel szerintem nincs baj, legalább ha 2-3 év múlva valami nagyon combos GPU-t raksz be akkor is lesz neki elég kraft. :)
Én mondjuk most új gépnél inkább AM5-öt választanék, azért, mert az LGA1700 már gyakorlatilag halott platform, AM5-re pedig még évekig jönnek új Ryzen generációk, könnyebb lesz fejleszteni majd. Persze jelenleg szinte mindegy mit választasz, a Ryzen 7000 és Intel 13gen nagyjából azonos szinten játszanak.
a tápot nagyon túllőttem valóban kb 600 wattot eszik ez a setup, úgyhogy végül szerintem ezt fogom venni:
Corsair RM750e (2023) 750 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX
néztem is a 850 wattosban 14 db sata csatlakozó van :D
azon úgy megspórolok 13 ezret, és nem aggódok hogy nem lesz elég, ha új vga-t fogok venni, mert én ha egyszer összerakok egy setup-ot, utána sose piszkáltam tovább, szóval nem zavar ha nem lesz bővíthető.
Tudnátok ajánlani konkrét alaplapot? Kicsit zavar hogy elzárom a lehetőséget az OC-tól vele.
Tápból inkább Seasonic Focus sorozat, még olcsóbb is, mint a Corsair.
Z790 lapot nézz, ha OC is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!