AttilaS2 konfigját lehetett volna jobban is összeállítani?
Pár hete jelent meg a konfigja amit kb egymilláért építtetett. Egy bestmarktos csávó építette meg neki. Szerintetek ez jó, vagy vehetett volna jobbat is ennyi pénzért?
Alaplap
Asus TUF Gaming Z790-Plus WIFI
CPU
Intel i7-13700KF 3.4GHz
Hűtés
DeepCool LT720
RAM
G.Skill 64GB DDR5 6000mhz
SSD
Samsung 1TB 990 PRO
HDD
WD Purple 6TB
VGA Asus RTX 4070 Ti 12GB TUF Gaming
Táp
Asus 750W ROG Strix 80+ Gold
Ház
MSI Velox 100R
Ha nem hívod fel rá a figyelmet én se tudtam volna ki ez! 🤣
YouTube videókat vágni kicsit overkill. Játszani nem rossz, ez ilyen hedonista mindent bele szponzor konfig.
Húzáshoz picit kicsi a táp, akkor már minek a Z lap, még nem láttam olyat, hogy kevés lenne háztáji videovágásra/gaminre 32Gb Ram. SSD-ből is a legdrágább, anélkül nincs élet.
Nagyon összevisszás a géo. Nem látszik, hogy mi lenne a cél.
Van egy fullos SSD, aminek leginkább valamilyen munkaállomás felhasználásnál lehetne előnye, ahol kell a lehető leggyoraabb írás+olvasás. De akkor miért csak egy? Ahhoz kettő kéne, hogy egyikre ír, másikról olvas.
Aztán van egy 8P magos proci, nem a leggyorsabb 13900K(S), de ez a 700-as K is jól megy, jól húzható. Főleg ha egymagos workload kell, akkor jó cucc. Jön a foglalatba még egy refresh széria a 14. gen-nel. Nem rossz, de lehet inkáb AMD jobb ajánlat most, mert nekik még két széria jön legalább.
A sok RAM is azt sejteti, itt valami melós téma van. A 6TB HDD is, tárolninkell valahol az elkészült melós anyagokat.
De bármilyen munkára is kell, ez így nem áll össze.
4070 gpu is sok melóra jó, nyilván tud mindwnt, amit egy friss nvidia kártyának tudnia kell (bár ha intel kárzyáknál bevért az AV1, akkor hát ide is be kellett volna...)
Játszogatni se rossz a gép.
Egészen biztos vagyok benne, hogy bármi a felhasználás, ez nem a legjobban elköltött egy milka volt. De annyira azért távol sem volt tőle, feltehetően
Ez a "gold" egy hatékonysági osztály, vannak jobbak is az erősebb tápoknál (platinum, titanium).
az a 4070ti nagyon takarékos kártya ám. jó ehhez a géphez a 750W táp. A problémásabb rész inkább a bővíthetőséggel van (4080 még simán elfér, de felette már 4090 van csak jelenleg, az meg óriási ugrás fogyasztásban). Innen nincs igazán így hova feljebb jelenleg, mert azért a procin durván felzabálja a fogyasztási keretet (280W).
Lényeg a lényeg, hogy akkor videovágás/szerkesztés lehet a fő cél, ha yt tartalomgyártó a srác. Az úgy nem rossz gép akkor.
7: videovágáshoz erős sokmagos teljesítmény kell. Minél több mag, minél magasabb összteljesítménnyel. Ehhez párosítva minél gyorsabb háttértár, minél több RAM. Tehát így nem rossz konfig ez.
Video szerkesztésnél, leginkább mint effektek, színek, égetett feliratok stb... ilyeneknél kell a videokártya. 4070ti valószínűleg elég jól, gyorsan feldolgozza ezeket. Így igazándiból nekem csak az kevés, hogy 1x1TB az SSD. a többi érthető kompromisszum, van egy felső határ árban... meg kell húzni a vonalat.
Lényeg a lényeg, hogy én az energiazabáló, lehűthetetlen intel platform helyett mindenképp AMD köré építkeztem volna. Alapból már az, hogy oda elég lett volna akár a léghűtés (bár ugye az a proci is 200W-ot bezabál... de akkor egy olcsóbb vizes hűtés is megtette volna), kb 80W-tal kevesebbet fogyaszt/fűt, mint a 13700K. És nem is az áramszámla, mert az lófitty, max heti pár órát jár maxon egy ilyen proci. de a körítés, hogy a tápnál +80W fogyasztással kellett számolni, a hűtésre 50 ezres vizezni kellett... Alaplapból se kell egy 7900X mellé feltételen a 100+ ezres darab sem, szintén a kisebb fogyasztásnak köszönhetően akár 70-80 ezres is elég lett volna. Máris kijön az ára +2TB SSD-nek a video editinghez (azaz 60 ezer Ft a 990 Pro esetén).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!